Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Υποχωρεί η Wall Street υπό τον φόβο εμπορικού πολέμου

Στο «κόκκινο» συνεχίζουν οι δείκτες στην αμερικανική αγορά, εν μέσω ανησυχιών για την εμπορική κόντρα ΗΠΑ-Κίνας. Βουτιά 4% για την Intel. Απώλειες για το αργό. Στο 2,44% η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς.

Υποχωρεί η Wall Street υπό τον φόβο εμπορικού πολέμου

Χαμηλότερα κινούνται οι αμερικανικές μετοχές την Πέμπτη, διευρύνοντας τις απώλειες αυτής της εβδομάδας, μετά τη χθεσινή δήλωση του Ντόναλντ Τραμπ ότι η Κίνα «έσπασε» την εμπορική συμφωνία. 

Ο Dow Jones υποχωρεί 0,5% στις 25.845 μονάδες. Ο Nasdaq σημειώνει πτώση 0,3% στις 7.920 μονάδες. Απώλειες 0,35% καταγράφει ο S&P 500 στις 2.872 μονάδες, κάτω από τον κινητό μέσο όρο των τελευταίων 50 ημερών. 

Σε αρνητικό έδαφος κινούνται και οι ευρωπαϊκές μετοχές την Πέμπτη. Στη Φρανκφούρτη ο DAX υποχωρεί 1,2%, στο Λονδίνο ο FTSE 100 επίσης κατά 0,7%, στο Παρίσι ο CAC βουτάει 1,2%. Στον ευρωπαϊκό Νότο, ο ΙΒΕΧ στη Μαδρίτη έχει απώλειες 1,6% ενώ ο ΜΙΒ στο Μιλάνο 1,4%.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τραμπ διακήρυξε χθες ότι η Κίνα «έσπασε τη συμφωνία», αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και το Πεκίνο για το εμπόριο και διεμήνυσε πως θα αντιμετωπίσει υψηλούς δασμούς, εάν δεν υπάρξει διευθέτηση.

«Βλέπετε τους δασμούς που επιβάλλουμε;» είπε ο Τραμπ απευθυνόμενος σε υποστηρικτές του σε μια δημόσια συγκέντρωση στη Φλόριντα. «Επειδή έσπασαν τη συμφωνία (...). Αθέτησαν τη συμφωνία. Λοιπόν έρχονται αεροπορικώς. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης έρχεται αεροπορικώς, αλλά έσπασαν τη συμφωνία. Δεν μπορούν να το κάνουν αυτό. Λοιπόν θα πληρώσουν». Εάν «δεν κλείσουμε συμφωνία», η κυβέρνησή του θα φροντίσει να «εισπράττουμε πάνω από 100 δισεκατομμύρια δολάρια τον χρόνο», πρόσθεσε.

Ο Τραμπ απειλεί να επιβάλει επιπρόσθετους τιμωρητικούς δασμούς σε εισαγόμενα στις ΗΠΑ κινεζικά προϊόντα αξίας εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων από αύριο Παρασκευή, επικαλούμενος το ότι το Πεκίνο υπαναχώρησε από δεσμεύσεις που είχε κάνει στις διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών.

Από τα οικονομικά νέα της ημέρας, το υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι το έλλειμμα στο εμπόριο αγαθών με την Κίνα υποχώρησε κατά 16,2% στα 20,7 δισ. δολάρια. Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2014. Οι εισαγωγές από τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο κινήθηκε 6,1%, ενώ οι εξαγωγές πραγματοποίησαν άλμα 23,6%.

Εν τω μεταξύ, ο δείκτης τιμών παραγωγού ενισχύθηκε 0,2% τον Απρίλιο στις ΗΠΑ σε μηνιαία βάση, μετά από άλμα 0,6% τον Μάρτιο.Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν άνοδο 0,2%.

Στα εμπορεύματα, το αργό πετρέλαιο κινείται 0,8% χαμηλότερα στα 61,62 δολάρια το βαρέλι, ενώ ο χρυσός ενισχύεται 0,05% στα 1.282 δολ./ουγγιά. 

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο διολισθαίνει έναντι του ευρώ και του γεν, ενώ ενισχύεται έναντι της βρετανικής λίρας. Η ισοτιμία με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο επίπεδο του 1,12 δολ./ευρώ. 

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς καταγράφει πτώση τεσσάρων μονάδων βάσης στο 2,44%. 

Στο ταμπλό, η μετοχή της Intel σημειώνει πτώση 4%, τη μεγαλύτερη από τις 30 μετοχές του βιομηχανικού δείκτη. 

Άνοδο 3% καταγράφει η μετοχή της Chevron. O πετρελαϊκός κολοσσός ανακοίνωσε ότι αποσύρεται από τη διεκδίκηση της Anadarko. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v