Πτώση στη Wall Street αλλά μακριά από τα χαμηλά ημέρας

Απέφυγε τα χειρότερα η Wall Street καθώς περιορίστηκαν οι πιέσεις μετά την –σύμφωνα με τον Τραμπ– «υπέροχη επιστολή του κινέζου προέδρου». Τέταρτη σερί πτώση για τον S&P. «Βουτιά» 5,3% για την Intel.

Πτώση στη Wall Street αλλά μακριά από τα χαμηλά ημέρας

Πτώση κατέγραψε η Wall Street καθώς παραμένουν στο προσκήνιο οι ανησυχίες για έναν εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ-Κίνας εν αναμονή της επιβολής επιπλέον δασμών σε κινεζικές εισαγωγές την Παρασκευή.

Χθες, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υποστήριξε ότι η Κίνα «έσπασε τη συμφωνία», αναφερόμενος στις και διεμήνυσε πως θα αντιμετωπίσει υψηλούς δασμούς εάν δεν υπάρξει διευθέτηση.

«Βλέπετε τους δασμούς που επιβάλλουμε;» είπε ο Τραμπ απευθυνόμενος σε υποστηρικτές του σε μια δημόσια συγκέντρωση στη Φλόριντα. «Επειδή έσπασαν τη συμφωνία (...). Αθέτησαν τη συμφωνία. Λοιπόν έρχονται αεροπορικώς. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης έρχεται αεροπορικώς, αλλά έσπασαν τη συμφωνία. Δεν μπορούν να το κάνουν αυτό. Λοιπόν θα πληρώσουν». Εάν «δεν κλείσουμε συμφωνία» η κυβέρνησή του θα φροντίσει να «εισπράττουμε πάνω από 100 δισεκατομμύρια δολάρια τον χρόνο», πρόσθεσε.

«Η Κίνα είναι πλήρως προετοιμασμένη για να υπερασπισθεί τα συμφέροντά της στον εμπορικό πόλεμό της με τις Ηνωμένες Πολιτείες, όμως ελπίζει πως οι ΗΠΑ μπορούν να επιλύουν προβλήματα μέσω του διαλόγου και όχι λαμβάνοντας μονομερή μέτρα», ανακοίνωσε νωρίτερα το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου.

Το χρηματιστήριο ξεκίνησε με βαριές απώλειες ωστόσο οι πιέσεις περιορίστηκαν αισθητά μετά τη δήλωση Τραμπ ότι «έλαβε μία υπέροχη επιστολή» από τον κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ. Επιπλέον ανέφερε ότι παραμένει εφικτή μια εμπορική συμφωνία με την Κίνα εντός της εβδομάδας.

Στη Wall Street, o Dow Jones υποχώρησε 0,54% ή 138 μονάδες στις 25.828, ο S&P σημείωσε πτώση 0,3% στις 2.870 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 0,41% στις 7.910 μονάδες.

Σημειώνεται ότι στην έναρξη της συνεδρίασης ο βιομηχανικός δείκτης είχε φτάσει να χάνει έως 450 μονάδες.

Στον Dow Jones, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές των Chevron (+3,1%) και Dow Inc. (+0,7%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι τίτλοι των Intel (-5,3%) και 3M (-2%).

Στο μεταξύ, το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι το έλλειμμα στο Εμπόριο Αγαθών με την Κίνα υποχώρησε κατά 16,2%, στα $20,7 δισ. Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2014. Το συνολικό εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ διευρύνθηκε κατά 1,5%, στα $50 δισ. Οι Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν άνοδο του ελλείμματος στα $50,2 δισ.

Επιπλέον, ο δείκτης τιμών παραγωγού ενισχύθηκε 0,2% τον Απρίλιο στις ΗΠΑ σε μηνιαία βάση, μετά από άλμα 0,6% τον Μάρτιο. Οι Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters, προέβλεπαν άνοδο 0,2%.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου σημείωσε πτώση 0,7% στα 61,70 δολ. ανά βαρέλι ενώ η τιμή του χρυσού ενισχύθηκε 0,3% στα 1.285 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο υποχώρησε 0,3% έναντι του ευρώ στο 1,1221 δολ. από 1,1193 την προηγούμενη μέρα.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς σημείωσε πτώση δύο μονάδων βάσης στο 2,45%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v