Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Άλμα» 7,3% τον Ιούνιο για τον Dow Jones

Ισχυρά κέρδη κατέγραψε η Wall Street τον Ιούνιο. Το καλύτερο α’ εξάμηνο των τελευταίων 20ετών για τον S&P (+17%). Μηνιαίο ράλι 9% για το πετρέλαιο και 7,7% για τον χρυσό. Στο 2% το αμερικανικό 10ετές ομόλογο.

«Άλμα» 7,3% τον Ιούνιο για τον Dow Jones

Άνοδος στη Wall Street με τις τράπεζες να κερδίζουν τις εντυπώσεις καθώς πέρασαν με επιτυχία το ετήσιο stress test της Fed και έλαβαν «πράσινο φως» για διανομές μερισμάτων και επαναγορές μετοχών.

Ενδεικτικά η μετοχή της JP Morgan ενισχύθηκε 2,6% και της Goldman Sachs 2,4%.

Επιπλέον θετικός ήταν ο αντίχτυπος στη Wall Street από την προσδοκία του Ντόναλντ Τραμπ για μια παραγωγική συνάντηση με τον Κινέζο Πρόεδρο Σι Τζίνπινγκ στο περιθώριο της Συνόδου της G20 στην Ιαπωνία.

«Ποιος ξέρει, αλλά νομίζω ότι θα είναι παραγωγική. Τουλάχιστον θα είναι παραγωγική. Θα δούμε τι θα γίνει και τι θα βγει από αυτή», σημείωσε χαρακτηριστικά. Ερωτηθείς εάν είχε υποσχεθεί στον Σι Τζίνπινγκ εξάμηνη αναστολή των δασμών, απάντησε: «Όχι».

Στο μεταξύ, ξεκίνησε η Σύνοδος των G20, με τον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε να προτρέπει τους ηγέτες των χωρών μελών της ομάδας των είκοσι πιο βιομηχανικά ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων οικονομιών του πλανήτη να στείλουν ένα ισχυρό μήνυμα υποστήριξης του «ελεύθερου», «δίκαιου» εμπορίου «χωρίς διακρίσεις», εκφράζοντας «βαθιά ανησυχία» για το σημερινό τοπίο ως προς το διεθνές εμπόριο.

Πίσω στις ΗΠΑ, μέτρια αύξηση σημείωσαν οι καταναλωτικές δαπάνες τον Μάιο, ενώ οι τιμές κινήθηκαν ελαφρώς ανοδικά, υποδηλώνοντας μία επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης και ήπιες πληθωριστικές πιέσεις, κάτι που αναμένεται να δώσει περισσότερη ώθηση στην Αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα για να προχωρήσει σε μείωση επιτοκίων τον επόμενο μήνα.

Στη Wall Street, ο Dow Jones ενισχύθηκε 0,28% ή 74 μονάδες στις 26.599, ο S&P σημείωσε άνοδο 0,58% στις 2.941 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 0,48% στις 8.006 μονάδες.

Συνολικά τον Ιούνιο, ο Dow Jones κέρδισε 7,3%, ο S&P 6,8% και ο Nasdaq 7,4%.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου υποχώρησε 1,6% στα 58,47 δολάρια ανά βαρέλι ενώ η τιμή του χρυσού σημείωσε άνοδο 0,1% στα 1.413 δολ./oz.

Τον Ιούνιο, πετρέλαιο και χρυσός κέρδισαν 9% και 7,7%, αντίστοιχα. 

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο υποχώρησε οριακά σε σχέση με το ευρώ στο 1,1371 δολ. από 1,1371 την προηγούμενη μέρα.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς σημείωσε πτώση δύο μονάδων βάσης στο 2%

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v