Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η συνάντηση Τραμπ-Σι ενισχύει τη Wall Street

Στην Ιαπωνία και τη Σύνοδο της G-20 χτυπάει η καρδιά των διεθνών αγορών, με το ενδιαφέρον να μονοπωλεί η συνάντηση των ηγετών ΗΠΑ-Κίνας το Σάββατο. Αποχώρησε ιστορικό στέλεχος από την Apple (-0,5%).

Η συνάντηση Τραμπ-Σι ενισχύει τη Wall Street

Εποικοδομητική συνάντηση με τον Κινέζο πρόεδρο, το Σάββατο, αναμένει ο Αμερικανός πρόεδρος. «Πιστεύω ότι θα είναι παραγωγική», υπογράμμισε ο Ντόναλντ Τραμπ, σε δημοσιογράφους την Παρασκευή.

Ο Dow Jones ενισχύεται 0,3% στις 26.606 μονάδες, ο S&P 500 επίσης και φτάνει στις 2.936 μονάδες, ο Nasdaq με ίδια κίνηση ανέρχεται στις 7.995 μονάδες.

«Ποιος ξέρει, αλλά νομίζω ότι θα είναι παραγωγική. Θα δούμε τι θα γίνει και τι θα βγει από αυτή», σημείωσε χαρακτηριστικά. Ερωτηθείς εάν είχε υποσχεθεί στον Σι Τζινπίνγκ εξάμηνη αναστολή των δασμών, απάντησε: «Όχι».

O Κινέζος πρόεδρος, από την πλευρά του, κατηγόρησε τις ανεπτυγμένες χώρες ότι επιδίδονται σε προστατευτική συμπεριφορά που «καταστρέφει» το παγκόσμιο εμπορικό σύστημα, μία μέρα πριν τη συνάντησή του με τον Αμερικανό πρόεδρο.

Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, ο Σι Τζινπίγνκ σημείωσε ότι «όλα αυτά καταστρέφουν την παγκόσμια εμπορική τάξη», χωρίς ωστόσο να κατονομάζει τις Ηνωμένες Πολιτείες και άμεσα τον Αμερικανό πρόεδρο.

Την ίδια ώρα, ο Ντόναλντ Τραμπ προσπαθεί να κλείσει με ευνοϊκό τρόπο για τις ΗΠΑ τα μέτωπα που έχει ανοίξει και με άλλες χώρες.

Ιαπωνία και Ηνωμένες Πολιτείες συμφώνησαν, την Παρασκευή, να έχουν συναντήσεις εργασίας με εντατικό ρυθμό από τις αρχές του επόμενου μήνα, για να επιταχύνουν την πρόοδο όσον αφορά τη διμερή εμπορική συμφωνία τους, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας Τοσιμίτσου Μοτέγκι.

Στον τομέα των μάκρο, μέτρια αύξηση σημείωσαν οι καταναλωτικές δαπάνες στις Ηνωμένες Πολιτείες τον Μάιο, ενώ οι τιμές καταναλωτών κινήθηκαν ελαφρώς ανοδικά, υποδηλώνοντας μία επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης και ήπιες πληθωριστικές πιέσεις, κάτι που αναμένεται να δώσει περισσότερη ώθηση στην Αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα, για να προχωρήσει σε μείωση επιτοκίων τον επόμενο μήνα.

Όπως μεταδίδει το Reuters, το υπουργείο Εμπορίου ενημέρωσε ότι οι καταναλωτικές δαπάνες, που αντιπροσωπεύουν περισσότερο από τα δύο τρίτα της αμερικανικής οικονομικής δραστηριότητας, αυξήθηκαν κατά 0,4%, με τις δαπάνες των νοικοκυριών για μοτοσικλέτες, εστιατόρια και διαμονή σε ξενοδοχεία να είναι ενισχυμένες.

Ο δείκτης για τις προσωπικές δαπάνες κατανάλωσης (PCE) ενισχύθηκε 0,2% τον περασμένο μήνα, καθώς την ανάκαμψη των τιμών διατροφής «φρέναρε» η μέτρια άνοδος στο κόστος άλλων προϊόντων. Ο PCE κινήθηκε ανοδικά κατά 0,3% τον Απρίλιο.

Για τους 12 μήνες που ολοκληρώθηκαν τον Μάιο, ο PCE αυξήθηκε 1,5%, κατεβάζοντας ταχύτητα από το 1,6% του Απριλίου.

Στο γεωπολιτικό πεδίο, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα επιβάλουν κυρώσεις σε οποιαδήποτε χώρα εισάγει ιρανικό πετρέλαιο και δεν υπάρχουν εξαιρέσεις, ανέφερε την Παρασκευή ο ειδικός απεσταλμένος των Ηνωμένων Πολιτειών για το Ιράν.

Στο εταιρικό μέτωπο, ο 52χρονος Τζόναθαν Άιβ, που έγινε ένας από τους διασημότερους βιομηχανικούς σχεδιαστές παγκοσμίως, αποφάσισε να εγκαταλείψει την Apple για να ιδρύσει το δικό του γραφείο σχεδίων. Θα συνεχίσει να εργάζεται για την τεχνολογική εταιρεία, μέσω της δικής του νέας επιχείρησης, της LoveFrom, που θα ξεκινήσει να λειτουργεί το 2020. H μετοχή της υποχωρεί 0,5%.

Δεν υπάρχουν συστημικές ατέλειες στα οχήματα της Tesla, όπως ενημέρωσε η αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία. Σύμφωνα με το Reuters, κατά την έρευνα της εταιρείας στη φωτιά που ξέσπασε σε αυτοκίνητό της στη Σανγκάη βρήκε ότι υπεύθυνη ήταν μία μονάδα μπαταρίας.

Στην αγορά εμπορευμάτων, το αμερικανικό αργό ενισχύεται 0,13%, στα $59,51 ανά βαρέλι, ο χρυσός σημειώνει ίδια ανοδική κίνηση, στα 1.413,80 δολάρια/ουγγιά, ενώ ο δείκτης δολαρίου -έναντι έξι σημαντικών νομισμάτων- υποχωρεί 0,1%, στα 96,09.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του 10ετούς Treasury ενισχύεται 2,1 μονάδες, στο 2,02%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v