Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ηπιες μεταβολές στη Wall με το επίκεντρο σε εμπόριο και οικονομία

Προκαταρκτική συμφωνία Ουάσιγκτον-Πεκίνου για τους δασμούς, ενόψει της συνάντησης Τραμπ-Σι, το Σάββατο. Στο 3,1% το ΑΕΠ των ΗΠΑ το πρώτο τρίμηνο. Σε υψηλό επτά εβδομάδων οι νέες αιτήσεις ανεργίας. Πτώση 2,6% για τη μετοχή της Boeing.

Ηπιες μεταβολές στη Wall με το επίκεντρο σε εμπόριο και οικονομία

Στη Σύνοδο της G20 στην Ιαπωνία, την αμερικανική οικονομία αλλά και την αγορά εργασίας είναι στραμμένα τα φώτα των traders σήμερα.

Σταθεροποιητικά κινείται ο Dow Jones (+0,04%) στις 26.550 μονάδες, ενώ ο S&P 500 ενισχύεται 0,3% στις 2.925 και ο Nasdaq κερδίζει 0,4%, στις 7.954 μονάδες.

Στο μέτωπο του εμπορίου, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα κατέληξαν σε προκαταρκτική συμφωνία για τους δασμούς, ενόψει της συνάντησης των ηγετών των δύο χωρών στη συνεδρίαση της G20 το Σαββατοκύριακο, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας South China Morning Post την Πέμπτη, που επικαλείται πηγές.

Οπως μεταδίδει το Reuters, οι λεπτομέρειες της συμφωνίας, που θα ακυρώνει τον επόμενο γύρο επιπλέον αμερικανικών δασμών σε κινεζικά προϊόντα αξίας 300 δισ. δολαρίων, θα παρατεθούν σε ξεχωριστά δελτία Τύπου και όχι σε κοινή ανακοίνωση.

Η συνάντηση του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ θα πραγματοποιηθεί, εφόσον συναινέσει η Ουάσινγκτον, σε μια τέτοια προκαταρκτική συμφωνία, ανέφερε η κινεζική εφημερίδα, επικαλούμενη πηγή με γνώση του σχεδιασμού.

Στο μέτωπο των δεδομένων, η τρίτη μέτρηση του ΑΕΠ των Ηνωμένων Πολιτειών για το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς δημοσιεύθηκε την Πέμπτη και έδειξε ότι η οικονομία «έτρεξε» με ρυθμό 3,1%, σε ευθυγράμμιση με τη δεύτερη μέτρηση. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν το συγκεκριμένο αποτέλεσμα.

Παρά την αμετάβλητη ανάγνωση, η ανάπτυξη των καταναλωτικών δαπανών αναθεωρήθηκε χαμηλότερα και οι επιχειρηματικές επενδύσεις σε προϊόντα πνευματικής ιδιοκτησίας ήταν πιο ισχυρές από ό,τι αναμενόταν. 

Υπενθυμίζεται ότι το τέταρτο τρίμηνο του 2018 η αμερικανική οικονομία είχε αναπτυχθεί με ρυθμό 2,2%.

Τον Ιούλιο κλείνουν 10 χρόνια διαδοχικής ανάπτυξης. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη περίοδο στην ιστορία της αμερικανικής οικονομίας. Ωστόσο, η δυναμική της επιβραδύνεται, με τη μεταποίηση να δίνει «μάχη», το εμπορικό έλλειμμα να διευρύνεται ξανά και τον τομέα της κατοικίας να σημειώνει ήπιες κινήσεις.

Την ίδια ώρα, στα νέα από την αγορά εργασίας, οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας έφτασαν τις 227.000 την τελευταία εβδομάδα, ενώ αναμένονταν να φτάσουν τις 220.000.

Οπως μεταδίδει το CNBC, σημειώθηκε άνοδος σε σύγκριση από τις 216.000 της προηγούμενης μέτρησης, ενώ είναι το πιο υψηλό σημείο των τελευταίων επτά εβδομάδων.

Στο μέτωπο των επιχειρήσεων, η αμερικανική ομοσπονδιακή υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας ανακοίνωσε ότι εντόπισε έναν νέο «δυνητικό» κίνδυνο στα συστήματα διεύθυνσης και ελέγχου του επιβατικού αεροσκάφους Boeing 737 MAX, που ζητεί από την κατασκευάστρια να «διορθώσει», πριν εγκρίνει την επάνοδο των αεροσκαφών του τύπου στην υπηρεσία.

Yπενθυμίζεται ότι αεροσκάφη 737 MAX ενεπλάκησαν σε δύο δυστυχήματα με συνολικά 346 νεκρούς πριν εντέλει όλος ο στόλος καθηλωθεί στο έδαφος, σε παγκόσμιο επίπεδο φέτος. Η μετοχή της υποχωρεί 2,6%.

Με στόχο την επιστροφή στην κερδοφορία, η Ford ανακοίνωσε την περικοπή 12.000 θέσεων εργασίας στην Ευρώπη μέχρι το 2020.

Σύμφωνα με το Reuters, ενημέρωσε ότι έχει σταματήσει την παραγωγή σε τρία εργοστάσια στη Ρωσία και πως κλείνει τις υποδομές της σε Γαλλία και Ουαλία, ενώ κόβει και τις βάρδιες σε εργοστάσια στη Βαλένθια (Ισπανία) και τη Σααρλουίς (Γερμανία).

Περίπου 12.000 θέσεις εργασίας θα επηρεαστούν στις πλήρως ιδιόκτητες εγκαταστάσεις της Ford και τις κοινοπραξίες στην Ευρώπη έως τα τέλη του 2020. 

Ο χρυσός υποχωρεί 0,7%, στα 1.405,10 δολάρια/ουγγιά, το αμερικανικό αργό σημειώνει πτώση κατά 0,2%, στα $59,27 ανά βαρέλι, ενώ ο δείκτης δολαρίου -έναντι έξι σημαντικών νομισμάτων- κινείται σταθεροποιητικά, στα 96,24.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του 10ετούς Treasury υποχωρεί 2,3 μονάδες βάσης, στο 2,02%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v