Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πτώση από τα ιστορικά υψηλά στη Wall Street

Με μικρές απώλειες έκλεισε το αμερικανικό χρηματιστήριο. Προβληματισμός για τα επιτόκια μετά την ανάκαμψη της απασχόλησης. Η μεγαλύτερη άνοδος από τον Απρίλιο για το yield του 10ετούς ομολόγου.

Πτώση από τα ιστορικά υψηλά στη Wall Street

Πιέσεις ασκήθηκαν στη Wall Street καθώς τα καλά στοιχεία απασχόλησης περιορίζουν τις πιθανότητες μιας μείωση των επιτοκίων στη συνεδρίαση του Ιουλίου από τη Fed.

Ειδικότερα, η αμερικανική αγορά εργασίας έδειξε σημάδια ανάκαμψης τον Ιούνιο μετά τα απογοητευτικά στοιχεία του Μάϊου, αν και οι μισθοί σημείωσαν ήπια άνοδο.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας, η αμερικανική οικονομία δημιούργησε 224.000 νέες θέσεις εργασίας έναντι μόλις 72.000 τον Μάιο. Οι αναλυτές προέβλεπαν άνοδο στις 160.000.

Εν τω μεταξύ, το ποσοστό της ανεργίας κατέγραψε οριακή άνοδο, στο 3,7% από 3,6% προηγουμένως.

Αμέσως μετά τη δημοσίευση των στοιχείων, η πιθανότητα μείωσης του επιτοκίου από τη Fed στη συνεδρίαση του Ιουλίου μειώθηκε με βάση τα futures στο 11% από 27%.

Στο μεταξύ, νέο κάλεσμα στη Fed να μειώσει τα επιτόκια απηύθυνε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, λέγοντας πως μια τέτοια κίνηση θα έδινε ώθηση στην οικονομία.

Η αμερικανική οικονομία θα αναπτυσσόταν σαν «πύραυλος» αν η Fed μείωνε τα επιτόκια, τόνισε.

Από την άλλη πλευρά η Fed κατέθεσε στο Κογκρέσο την εξαμηνιαία έκθεση της για την αμερικανική οικονομία. Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ επανέλαβε τη δέσμευσή της να «δράσει με κατάλληλο τρόπο» για να διατηρήσει την οικονομική επέκταση, με πιθανές μειώσεις επιτοκίων τους επόμενους μήνες.

Επισήμανε επίσης ότι η αγορά εργασίας συνέχισε να ενισχύεται και φέτος, ενώ απέδωσε τον αδύναμο πληθωρισμό σε «παροδικούς παράγοντες» και όχι σε διαρθρωτικά προβλήματα.

Στη Wall Street, o Dow Jones υποχώρησε 0,16% ή 44 μονάδες στις 26.922, ο S&P σημείωσε πτώση 0,18% στις 2.990 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 0,1% στις 8.161 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των UniteHealth (+0,8%) και Goldman Sachs (+0,6%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των 3M Co. (-1,8%) και Merck & Co (-1,6%).

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου ενισχύθηκε 0,3% στα 57,51 δολάρια ανά βαρέλι και η τιμή του χρυσού σημείωσε πτώση 1,5% στα 1.400 δολ./oz.

Στην εβδομάδα, πετρέλαιο και χρυσός έχασαν 1,6% και 1% αντίστοιχα.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύθηκε 0,7% σε σχέση με το ευρώ στο 1,1220 δολ. από 1,1284 την προηγούμενη μέρα.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς σημείωσε άνοδο εννέα μονάδων βάσης – η μεγαλύτερη από τον Απρίλιο- και διαμορφώθηκε στο 2,04%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v