Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Υποχωρεί η Wall Street μετά τη Fed

Χαμηλότερα κινούνται οι δείκτες μετά την απόφαση της Fed να μειώσει τα επιτόκια. Αλμα 5% για την Apple. Κέρδη για το αργό. Στο 2,01% βούτηξε το αμερικανικό 10ετές. Ράλι για το δολάριο σε υψηλό δύο ετών.

Υποχωρεί η Wall Street μετά τη Fed

Σε αρνητικό έδαφος κινούνται  οι αμερικανικές μετοχές την Τετάρτη, μετά την ανακοίνωση της Fed ότι μείωσε τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης στο 2 με 2,25%. 

Ο Dow Jones υποχωρεί 0,75% στις 26.988 μονάδες, ο Nasdaq κινείται 0,5% χαμηλότερα στις 8.230 μονάδες, ενώ ο S&P 500 σημειώνει πτώση 0,56% στις 2.996 μονάδες. 

Οι μετοχές βρέθηκαν στο «κόκκινο» μετά τη δήλωση του προέδρου της Fed, Τζερόμ Πάουελ, ότι η μείωση των επιτοκίων είναι συνιστά μια προσαρμογή της νομισματικής πολιτικής και δεν σηματοδοτεί έναν νέο κύκλο χαλάρωσης. 

H Fed είχε ανακοινώσει προηγουμένως ότι μειώνει τα επιτόκια στο 2 με 2,25% από 2,25 με 2,5% προηγουμένως λόγω του αντίκτυπου των παγκόσμιων εξελίξεων στο οικονομικό outlook, αλλά και εξαιτίας των «υποτονικών πληθωριστικών πιέσεων».

Η κεντρική τράπεζα επισημαίνει ότι θα συνεχίσει να παρακολουθεί πως τα εισερχόμενα στοιχεία θα επηρεάσουν την οικονομία, προσθέτοντας ότι θα δράσει «με τον κατάλληλο τρόπο για να διατηρήσει» την επέκταση της αμερικανικής οικονομίας.

Την απόφαση δεν ψήφισαν ο Έρικ Ρόζενγκρεν και η Έσθερ Τζορτζ, oι οποίοι τάχθηκαν υπέρ της διατήρησης του επιτοκίου στα ίδια επίπεδα.

Στο εταιρικό μέτωπο, η Apple ανακοίνωσε κέρδη ανά μετοχή και έσοδα τα οποία ήταν υψηλότερα από τις προσδοκίες των αναλυτών. O τεχνολογικός κολοσσός αναβάθμισε επίσης το guidance για τα έσοδα του τέταρτου τριμήνου. 

Η μετοχή της εταιρείας πραγματοποιεί ράλι 5%, στα 219 δολάρια ανά μετοχή. 

Περίπου το 60% των εταιρειών του S&P 500 έχουν δημοσιεύσει αποτελέσματα το δεύτερο τρίμηνο και το 76% έχει ανακοινώσει κέρδη υψηλότερα των προβλέψεων, σύμφωνα με τη FactSet.

Από τα οικονομικά νέα της ημέρας, ο ιδιωτικός τομέας των ΗΠΑ δημιούργησε 156.000 θέσεις εργασίας τον Ιούλιο, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η ADP την Τετάρτη. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Econoday προέβλεπαν άνοδο κατά 155.000.

Τον Ιούνιο, οι αμερικανικές επιχειρήσεις είχαν προσθέσει 112.000 θέσεις εργασίας.

Στα εμπορεύματα, το αργό πετρέλαιο είναι αμετάβλητο στα 58 δολάρια το βαρέλι, ενώ ο χρυσός βουτάει 1,1% στα 1.428 δολάρια ανά ουγγιά.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο εκτινάχτηκε σε υψηλό δύο ετών μετά τη συνέντευξη τύπου του Τζερόμ Πάουελ, καταγράφοντας κέρδη 0,6% έναντι του ευρώ. Η ισοτιμία με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο επίπεδο του 1,108 δολ./ευρώ.

Ισχυρή ήταν και η αντίδραση των αμερικανικών ομολόγων, με την απόδοση του 10ετούς τίτλου να βουτάει πέντε μονάδες βάσης στο 2,01%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v