Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Sell off στη Wall Street

"Ελεύθερη πτώση" στο αμερικανικό χρηματιστήριο με τον Dow Jones να χάνει 800 μονάδες. Φόβοι για ύφεση από την αναστροφή της καμπύλης επιτοκίων μεταξύ 2ετούς και 10ετούς ομολόγου. «Βουτιά» στις τραπεζικές μετοχές.

Sell off στη Wall Street

Ισχυρές πιέσεις ασκήθηκαν στη Wall Street καθώς η αγορά ομολόγων έδωσε σήμα για πιθανή ύφεση της αμερικανικής οικονομίας.

Ειδικότερα, προβλημάτισε τους επενδυτές η αντιστροφή της καμπύλης των επιτοκίων στα αμερικανικά ομόλογα καθώς νωρίς το απόγευμα, η απόδοση του 2ετούς πέρασε πάνω από την απόδοση του 10ετούς. Σύμφωνα με τους αναλυτές η αντιστροφή της καμπύλης των αποδόσεων δίνει σήμα επικείμενης ύφεσης της αμερικανικής οικονομίας.

Επιπλέον η στροφή των επενδυτών σε τοποθετήσεις περιορισμένου ρίσκου οδήγησε και την απόδοση του 30ετούς ομολόγου σε νέο ιστορικό χαμηλό στο 2,03%.

«Σύμφωνα με ιστορικά στοιχεία, η αντιστροφή της καμπύλης των αποδόσεων σημαίνει ότι θα πρέπει να αναμένουμε ύφεση στους επόμενους έξι με 18 μήνες από σήμερα», αναφέρει ο ιδρυτής της «The Sevens Report», Tom Essaye.

Όπως ήταν αναμενόμενο οι δυσμενείς εξελίξεις στο μέτωπο των ομολόγων προκάλεσαν ισχυρές πιέσεις στις τραπεζικές μετοχές με τη Citigroup να «βουλιάζει» 5,3%, τη JP Morgan 4,2% και τη Goldman Sachs 4,1%.

Στη Wall Street, o Dow Jones υποχώρησε 3,05% ή 800 μονάδες στις 25.479, ο S&P σημείωσε πτώση 2,93% στις 2.840 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 3,02% στις 7.773 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι μετοχές των Dow (-5,8%), Walgreen Boots (-4,9%) και JP Morgan (-4,1%) ενώ κανένας τίτλος δεν κινήθηκε υψηλότερα.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου σημείωσε «βουτιά» 3,3% στα 55,23 δολάρια ανά βαρέλι ενώ η τιμή του χρυσού έπιασε υψηλό άνω των έξι ετών στα 1.527 δολ./oz, σημειώνοντας άνοδο 0,9%.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύθηκε 0,4% έναντι του ευρώ στο 1,1134 δολ. από 1,1172 την προηγούμενη μέρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v