Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Υποχωρεί η Wall Street με το εμπόριο στο επίκεντρο

Πτώση σημειώνουν οι δείκτες στην τελευταία συνεδρίαση μιας εβδομάδας με έντονη μεταβλητότητα. Κέρδη πάνω από 2% για το αργό. Στο 1,7% το αμερικανικό 10ετές. Διολισθαίνει το δολάριο.

Υποχωρεί η Wall Street με το εμπόριο στο επίκεντρο

Σε αρνητικό έδαφος κινούνται οι αμερικανικές μετοχές την Παρασκευή, καθώς επανέρχονται στο προσκήνιο οι φόβοι για τον αντίκτυπο της εμπορικής κόντρας ΗΠΑ-Κίνας στην παγκόσμια οικονομία.

Ο Dow Jones διολισθαίνει 0,8% στις 26.167 μονάδες, ο Nasdaq κινείται 1,2% χαμηλότερα στις 7.942 μονάδες, ενώ ο S&P 500 καταγράφει απώλειες 0,9% στις 2.911 μονάδες.

Το βράδυ της Πέμπτης, το Bloomberg μετέδωσε ότι ΗΠΑ δεν θα αναστείλουν την απαγόρευση χρησιμοποίησης υπηρεσιών και εξαρτημάτων της Huawei από αμερικανικές εταιρείες, μετά την απόφαση του Πεκίνου να διακόψει τις αγορές αμερικανικών αγροτικών προϊόντων.

Την Παρασκευή, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν διακόψει τις συνομιλίες με την Κίνα για το εμπόριο, αλλά δεν τόνισε πως δεν είναι έτοιμος να καταλήξει σε εμπορική συμφωνία με το Πεκίνο.

Aπό τα οικονομικά νέα της ημέρας, ο δείκτης τιμών παραγωγού ενισχύθηκε 0,2% τον περασμένο μήνα σε μηνιαία βάση, μέτρηση που ευθυγραμμίζεται με τις προβλέψεις των αναλυτών. Σε σχέση με τον Ιούλιο του προηγούμενου έτους, ο δείκτης κινήθηκε 1,7% υψηλότερα, όσο είχε ενισχυθεί και τον προηγούμενο μήνα.

Ωστόσο, ο δομικός δείκτης τιμών παραγωγού, ο οποίος δεν λαμβάνει υπόψη τις ευμετάβλητες κατηγορίες των τροφίμων και της ενέργειας, κατέγραψε πτώση για πρώτη φορά τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Συγκεκριμένα, ο δομικός δείκτης υποχώρησε 0,1%. Σε ετήσια βάση, διολίσθησε στο 1,7% από 2,1% τον Ιούνιο, το χαμηλότερο επίπεδο από το 2016.

Στα εμπορεύματα, το αργό πετρέλαιο ενισχύεται 2,4% στα 53,84 δολάρια το βαρέλι, ενώ ο χρυσός διολισθαίνει 0,2% στα 1.509 δολάρια ανά ουγκιά.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο υποχωρεί έναντι του ευρώ και του γεν, ενώ ενισχύεται έναντι της βρετανικής λίρας. Η ισοτιμία με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο επίπεδο του 1,12 δολ./ευρώ.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς κινείται μια μονάδα βάσης χαμηλότερα στο 1,7%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v