Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βαριές απώλειες στη Wall Street

Στο κόκκινο κινήθηκε το αμερικανικό χρηματιστήριο με τον Dow Jones να χάνει 390 μονάδες. Πτώση στο 1,64% για την απόδοση του 10ετούς ομολόγου. Προβληματίζουν οι ταραχές στο Χονγκ Κονγκ. Άνοδος για τον χρυσό.

Βαριές απώλειες στη Wall Street

Πιέσεις ασκήθηκαν στη Wall Street μετά την προειδοποίηση της Goldman Sachs ότι ο εμπορικός πόλεμος με την Κίνα έχει μεγαλύτερο από τον αναμενόμενο αντίχτυπο στην αμερικανική οικονομία και αυξάνει τον κίνδυνο ύφεσης.

Παράλληλα η Goldman Sachs υποβάθμισε τις προοπτικές ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας στο δ’ τρίμηνο κατά 20 μονάδες στο 1,8% από 2% προηγουμένως.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση της τράπεζας «η αβεβαιότητα που προκαλεί ο εμπορικός πόλεμος οδηγεί τις επιχειρήσεις σε μειώσεις δαπανών έως ότου περιοριστεί η ένταση». Επιπλέον η Goldman προέβλεψε ότι δεν θα υπάρξει εμπορική συμφωνία με την Κίνα πριν τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, το 2020.

Στο μεταξύ η προσοχή των επενδυτών παραμένει στραμμένη και στις αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων καθώς το 10ετές υποχώρησε κατά 10 μονάδες βάσης στο 1,64%. Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη το yield του 10ετούς είχε κινηθεί σε χαμηλό 2016, στο 1,59% προκαλώντας ρευστοποιήσεις στη χρηματιστηριακή αγορά καθώς σύμφωνα με αναλυτές, μετρήσεις κάτω από το 1,65% «δίνουν» σήμα για τον κίνδυνο ύφεσης της αμερικανικής οικονομίας.

Εκτός ΗΠΑ, στο Χονγκ Κονγκ οι διαδηλωτές συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους και οι αρχές σκληραίνουν τη στάση τους με επίδειξη εκτοξευτήρων νερού. Οι διαδηλωτές «απαντούν» με καθιστική διαμαρτυρία στο αεροδρόμιο της πόλης που είχαν ως αποτέλεσμα να ματαιωθούν όλες οι προγραμματισμένες πτήσεις.

Στη Wall Street, o Dow Jones υποχώρησε 1,49% ή 390 μονάδες στις 25.896, ο S&P σημείωσε πτώση 1,23% στις 2.882 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 1,2% στις 7.863 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Merck & Co (+0,5%) και Johnson & Johnson (+0,1%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Goldman Sachs (-2,6%) και United Technologies (-2,5%).

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου ενισχύθηκε 0,8% στα 54,93 δολάρια ανά βαρέλι και η τιμή του χρυσού κινήθηκε υψηλότερα 0,6% στα 1.517 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο σημείωσε πτώση 0,1% έναντι του ευρώ στο 1,1215 δολ. από 1,1201 την προηγούμενη εβδομάδα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v