Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ράλι στο αμερικανικό χρηματιστήριο

Δυναμική επιστροφή των αγοραστών στη Wall Street με τον Dow Jones να κερδίζει 373 μονάδες. «Άλμα» 2,2% για τον Nasdaq. Πτώση από το υψηλό έξι ετών για τον χρυσό. Στο 1,72% το αμερικανικό 10ετές ομόλογο.

Ράλι στο αμερικανικό χρηματιστήριο

Κέρδη στη Wall Street με την προσοχή των επενδυτών να παραμένει στραμμένη στην εμπορική διαμάχη ΗΠΑ-Κίνας.

Το κινεζικό νόμισμα σταθεροποιήθηκε καθώς η κεντρική τράπεζα της χώρας έθεσε την τιμή fixing σε υψηλότερο επίπεδο απ’ ότι περίμεναν οι αναλυτές, προσφέροντας κάποια ανακούφιση στους traders μετά από μια ταραγμένη εβδομάδα. Η ισοτιμία ενισχύθηκε 0,3% μετά από την κίνηση της κεντρικής τράπεζας στα 7,0039 γουαν ανά δολάριο.

Παρότι είναι η πρώτη φορά που η ισοτιμία ορίζεται σε επίπεδο κάτω των 7 γουάν ανά δολάριο είναι καλύτερη από το 7,0156 που ήταν η μέση εκτίμηση 21 αναλυτών που ρωτήθηκαν από το Bloomberg.

Παραμένοντας στο μέτωπο των νομισμάτων, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασε τη δυσαρέσκεια του για την ισχύ του δολαρίου, λέγοντας πως τα επιτόκια της Fed πλήττουν την αμερικανική μεταποίηση.

«Τα υψηλά επίπεδα των επιτοκίων της Fed, σε σύγκριση με άλλες χώρες, κρατάει το δολάριο υψηλά, καθιστώντας πιο δύσκολο για τους μεγάλους κατασκευαστές μας όπως η Caterpillar, η Boeing, η John Deere, οι αυτοκινητοβιομηχανίες μας και άλλοι, για να ανταγωνιστούν επί ίσοις όροις» ανέφερε ο κ. Τραμπ σε μια σειρά από «τιτιβίσματα».

Στο μεταξύ, ισχυρά σήματα ύφεσης στέλνουν οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων στη σκιά της εμπορικής διαμάχης των ΗΠΑ με την Κίνα.

Η απόδοση του τρίμηνου εντόκου των ΗΠΑ τελούσε χθες υπό διαπραγμάτευση 41,23 μονάδες βάσης πάνω από αυτή του 10ετους ομολόγου. Πρόκειται, σύμφωνα με τους Financial Times για τη μεγαλύτερη απόκλιση που έχει καταγράφει μετά τον Μάρτιο του 2007.

Μια τόσο μεγάλη αντιστροφή της καμπύλης (σ.σ. οι βραχυπρόθεσμοι τίτλοι έχουν υψηλότερες αποδόσεις από τους μακροπρόθεσμους) έχει καταγραφεί κάθε φορά πριν από ύφεση τον τελευταίο μισό αιώνα.

Ωστόσο, σήμερα η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου ενισχύθηκε στο 1,73% ενώ χθες είχε φθάσει να υποχωρεί έως το 1,59%, σε χαμηλό 2016.

Στο μέτωπο της απασχόλησης, ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλε αίτηση για επίδομα ανεργίας υποχώρησε περισσότερο από ότι ανέμεναν οι αναλυτές στις αρχές του Αυγούστου.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας, οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας διολίσθησαν την εβδομάδα που έληξε στις 3 Αυγούστου στις 209.000 από 217.000. Οι αναλυτές προέβλεπαν πτώση στις 215.000.

Στη Wall Street, o Dow Jones ενισχύθηκε 1,43% ή 373 μονάδες στις 26.379, ο S&P σημείωσε άνοδο 1,88% στις 2.938 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 2,24% στις 8.039 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Dow Inc. (+4,1%), Chevron (+3,4%) και Microsoft (+2,4%) ενώ κανένας τίτλος δεν έκλεισε σε αρνητικό έδαφος.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου ενισχύθηκε 2,8% στα 52,54 δολάρια ανά βαρέλι ενώ η τιμή του χρυσού κινήθηκε χαμηλότερα 0,7% στα 1.509 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο σημείωσε άνοδο 0,2% έναντι του ευρώ στο 1,1187 δολ. από 1,1199 την προηγούμενη μέρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v