Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

O Πάουελ κοκκίνισε τη Wall Street

Ισχυρές πιέσεις ασκήθηκαν στο αμερικανικό χρηματιστήριο με τον Dow Jones να χάνει πάνω από 500 μονάδες. Πτώση για το πετρέλαιο. Στο 0,64% το αμερικανικό 10ετές ομόλογο. Ενισχύθηκε το δολάριο.

O Πάουελ κοκκίνισε τη Wall Street

Απώλειες στη Wall Street μετά την προειδοποίηση του προέδρου της Fed, Τζερόμ Πάουελ, για τον κίνδυνο παρατεταμένης ύφεσης εξαιτίας της πανδημίας.

«Οι βαθύτερες και πιο παρατεταμένες υφέσεις μπορούν να προκαλέσουν μακροχρόνια ζημιά στις παραγωγικές ικανότητες της οικονομίας» ανέφερε ο Πάουελ στο κείμενο ομιλίας του στο Peterson Institute for International Economics.

«Χρεοκοπίες νοικοκυριών και επιχειρήσεων που θα μπορούσαν να αποφευχθούν ενδέχεται να επιβαρύνουν την ανάπτυξη για πολλά χρόνια» τόνισε.

«Έχεις μια αγορά που περιμένει να δει πως θα επανεκκινήσει η οικονομία», σχολιάσε ο επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής της Prudential, Quincy Krosby. “Μετά από σχεδόν έξι ανοδικές συνεδριάσεις, ο S&P βρίσκεται κοντα σε ένα κρίσιμο τεχνικό σημείο τις 3.000 μονάδες και για να τις περάσει χρειάζεται μια είδηση καταλύτη. Μια τέτοια είδηση θα μπορούσε να είναι η επαναλειτουργία της οικονομίας χωρίς αύξηση του αριθμού κρουσμάτων».

Στο μεταξύ, οι τιμές παραγωγών υποχώρησαν περισσότερο από τις προβλέψεις τον Απρίλιο, οδηγώντας στη μεγαλύτερη ετήσια πτώση από το 2015.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας την Τετάρτη, ο δείκτης τιμών παραγωγού βούτηξε 1,3% τον περασμένο μήνα, μετά από πτώση 0,2% τον Μάρτιο.

Σε ετήσια βάση, ο δείκτης τιμών παραγωγού διολίσθησε 1,2%. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πτώση από τον Νοέμβριο του 2015. Τον Μάρτιο, ο δείκτης είχε καταγράψει ετήσια άνοδο 0,7%.

Στη Wall Street, o Dow Jones υποχώρησε 2,17% ή 516 μονάδες, στις 23.247, ο S&P 500 σημείωσε πτώση 1,75% στις 2.820 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 1,55% στις 8.863 μονάδες.

Από πλευράς τίτλων- στον βιομηχανικό δείκτη- τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι American Express (-6,1%) και Walgreens Boots (-5,4%) ενώ άνοδο κατέγραψαν μόνο οι Merck & Co (+0,9%) και Johnson & Johnson (+0,1%).

Στο αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου WTI υποχώρησε 1,9% στα 25,29 δολάρια ανά βαρέλι ενώ η τιμή του χρυσού κινήθηκε υψηλότερα 0,6% στα 1.716 δολ./oz.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς υποχώρησε κατά τέσσερις μονάδες βάσης στο 0,64%.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο σημείωσε άνοδο 0,3% έναντι του ευρώ στο 1,0814 δολ. από 1,0849 την προηγούμενη μέρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v