Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πρώτη φορά πάνω από τις 12.000 μονάδες ο Nasdaq

Ράλι στη Wall Street με τους S&P και Nasdaq για άλλη μια συνεδρίαση να πιάνουν νέα ιστορικά υψηλά. «Άλμα» 453 μονάδων για τον Dow Jones. Στο επίκεντρο macro και Beige Book. Στο 0,63% η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου.

Πρώτη φορά πάνω από τις 12.000 μονάδες ο Nasdaq

Ισχυρή άνοδος στη Wall Street μετά το «άλμα στις βιομηχανικές παραγγελίες στις ΗΠΑ.

Ειδικότερα, οι βιομηχανικές παραγγελίες ενισχύθηκαν 6,4% τον Ιούλιο, καταγράφοντας την τρίτη διαδοχική μηνιαία άνοδο. Αναλυτές που συμμετείχαν στο Marketwatch ανέμεναν κέρδη 6,2%.

Αντίστοιχα, οι παραγγελίες για διαρκή καταναλωτικά αγαθά πραγματοποίησαν άλμα 11,4% τον περασμένο μήνα. Οι παραγγελίες για μη διαρκή καταναλωτικά αγαθά ενισχύθηκαν κατά 1,8%.

Στο μεταξύ, μικρότερη της αναμενόμενης ήταν η αύξηση στις θέσεις εργασίας του ιδιωτικού τομέα στις ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, οι αμερικανικές επιχειρήσεις προσέλαβαν ή επαναπροσέλαβαν 428.000 εργαζόμενους τον Αύγουστο, σύμφωνα με τα στοιχεία της ADP.  Οι αναλυτές προέβλεπαν αύξηση των θέσεων εργασίας κατά 1 εκατομμύριο. Υπενθυμίζεται, τον Ιούλιο είχαν δημιουργηθεί 212.000 θέσεις εργασίας.

«Αναφορικά με την απασχόληση θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι ο νέος στόχος της Fed για τον πληθωρισμό ενδέχεται να αλλάξει τον τρόπο που η αγορά αντιδρά στις εν λόγω μετρήσεις», σχολίασε η Kristina Hooper, στρατηγική αναλύτρια της Invesco.

«Συνήθως μια καλή απασχόληση θα προκαλούσε ανησυχίες μήπως η Fed καταφύγει σε μια πιο σφικτή νομισματική πολιτική προκειμένου να συγκρατήσει τον πληθωρισμό και να αποφύγει «υπερθέρμανση» της οικονομίας. Ωστόσο αυτή η ανησυχία δεν υπάρχει πλέον, έστω και προσωρινά».

Επιπλέον στη δημοσιότητα δόθηκε η Beige Book από τη Fed.

«Η συνεχιζόμενη αβεβαιότητα και μεταβλητότητα που προκαλεί η πανδημία, και ο αρνητικός της αντίκτυπος στην καταναλωτική και επιχειρηματική δραστηριότητα, έγιναν αισθητά σε όλη τη χώρα» σημειώνεται στη μηνιαία έκθεση της κεντρικής τράπεζας για την κατάσταση της αμερικανικής οικονομίας.

Στη Wall Street, o Dow Jones ενισχύθηκε 1,58% ή 453 μονάδες, στις 29.099, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 1,53% στις 3.580 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 0,98% στις 12.056 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές των Coca Cola (+4,1%) και IBM (+4%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι τίτλοι των Apple (-2,1%) και Salesforce (-1,8%).

Στο αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου WTI «βούλιαξε» 2,9% στα 41,51 δολάρια ανά βαρέλι και η τιμή του χρυσού σημείωσε πτώση 1,5% στα 1.941 δολ./oz.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς κινήθηκε χαμηλότερα κατά δύο μονάδες βάσης στο 0,65%.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ανέκαμψε από το χαμηλό δύο ετών έναντι του ευρώ καθώς ενισχύθηκε 0,6% στο 1,1835 δολ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v