Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Να διαγράψει τις απώλειες του 2020 προσπαθεί ο Dow

Ανοδο 2,5% καταγράφει ο S&P 500 μέχρι στιγμής αυτή την εβδομάδα, μπαίνοντας σε πορεία για την καλύτερη εβδομάδα από τις 2 Ιουλίου. Kέρδη πάνω από 1% για Walmart, Microsoft. Σε εθελούσιες προχωράει η Coca-Cola. Στο 0,71% το 10ετές Treasury.

Να διαγράψει τις απώλειες του 2020 προσπαθεί ο Dow

Ενισχύονται οι δείκτες στη Wall Street την Παρασκευή, σε μία απόπειρα να ολοκληρώσουν μία ακόμη ισχυρή εβδομάδα, καθώς ο Dow Jones προσπαθεί να σβήσει τις απώλειες της φετινής χρονιάς. Στη σημερινή συνεδρίαση, ο Dow κινείται υψηλότερα (+0,5%), στις 28.641 μονάδες, ο S&P 500 κερδίζει επίσης 0,4%, φτάνοντας στις 3.4898 μονάδες, ενώ ο Nasdaq καταγράφει μεγαλύτερη άνοδο, κατά 0,35%, στις 11.666 μονάδες. 

Οι Walmart και Microsoft οδηγούν την κίνηση του Dow, κερδίζοντας περισσότερο από 1% η καθεμία.

Μεγάλες αλλαγές στη σύνθεση του δείκτη Dow Jones θα πραγματοποιηθούν από τη Δευτέρα 31 Αυγούστου. Μετά από 92 χρόνια, θα απομακρυνθεί η Exxon Mobil. Μαζί της θα αποχωρήσει η φαρμακευτική Pfizer και η αεροβιομηχανία Raytheon. Στη θέση τους εισέρχονται η εταιρεία λογισμικού Salesforce, η βιοτεχνολογική Amgen και η Honeywell, που δραστηριοποιείται στον μηχανολογικό εξοπλισμό. Η διαγραφή της Exxon Mobil είναι η πιο ηχηρή, καθώς αποτελεί το παλαιότερο μέλος του δείκτη.

Στο επίκεντρο των επενδυτών παραμένει η χθεσινή απόφαση της Αμερικανικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας για αλλαγή στρατηγικής όσον αφορά τον στόχο πληθωρισμού. Η Κεντρική Τράπεζα συμφώνησε επισήμως σε μια πολιτική «μέσης στόχευσης του πληθωρισμού». Αυτό σημαίνει ότι θα επιτρέψει στον πληθωρισμό να τρέξει «μετρίως» πάνω από τον στόχο 2% της Fed «για κάποιο χρονικό διάστημα», μετά από περιόδους που έχει τρέξει κάτω από αυτό τον στόχο.

Μέχρι στιγμής αυτή την εβδομάδα, ο S&P 500 είναι υψηλότερα κατά 2,5%, σε πορεία για την καλύτερη εβδομάδα από τις 2 Ιουλίου, ενώ ολοκληρώνει την πέμπτη διαδοχική εβδομάδα κερδών, για πρώτη φορά φέτος. Ο Dow και ο Nasdaq καταγράφουν επίσης κέρδη άνω του 2% κάθε εβδομάδα, μέχρι σήμερα.

Στο μέτωπο των δεδομένων, κατά 1,9% ή $267,6 δισ. αυξήθηκαν οι προσωπικές δαπάνες τον Ιούλιο στις Ηνωμένες Πολιτείες σε σύγκριση με τον Ιούνιο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που δόθηκαν την Παρασκευή στη δημοσιότητα. Το αποτέλεσμα ξεπέρασε τις προσδοκίες των αναλυτών, που εκτιμούσαν ότι η άνοδος θα φτάσει στο 1,5%.

Οπως μεταδίδει το CNBC, το προσωπικό εισόδημα ενισχύθηκε κατά 0,4% τον ίδιο μήνα, σε μηνιαία βάση, μετά την πτώση κατά 1,1% του Ιουνίου. «Η εκτίμηση του Ιουλίου για τα προσωπικά έσοδα και τις δαπάνες επηρεάστηκε από την ανταπόκριση στην εξάπλωση της Covid-19. Οι ομοσπονδιακές πληρωμές για την οικονομική ανάκαμψη συνεχίστηκαν, αλλά ήταν σε χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο, και οι κυβερνητικές εντολές για παραμονή στο σπίτι ήρθησαν σε ορισμένες περιοχές της χώρας», αναφέρεται στην έκθεση.

Εν τω μεταξύ, στα 79,32 δισ. δολάρια διευρύνθηκε το εμπορικό έλλειμμα αγαθών των Ηνωμένων Πολιτειών τον Ιούλιο. Ηταν σημαντικά υψηλότερο από αυτό που ανέμεναν οι αναλυτές, φτάνοντας στο πιο υψηλό σημείο από τον Δεκέμβριο του 2018. Σε σύγκριση με τα 71 δισ. δολάρια του Ιουνίου, το έλλειμμα αυξήθηκε κατά 8,3 δισ. δολάρια ή 11,7%. Σε ετήσια βάση κινήθηκε ανοδικά κατά $5,68 δισ. τον Ιούλιο.

Στο εταιρικό μέτωπο, η Coca-Cola ανακοίνωσε την Παρασκευή ένα σχέδιο αναδιάρθρωσης εργατικού δυναμικού, το οποίο θα περιλαμβάνει εθελοντικές περικοπές θέσεων εργασίας.  Η εταιρεία δήλωσε ότι θα προσφέρει εθελούσιες εξόδους σε υπαλλήλους που πληρούν τις προϋποθέσεις, ξεκινώντας από περίπου 4.000 εργαζόμενους στις ΗΠΑ, στον Καναδά και στο Πουέρτο Ρίκο που προσελήφθησαν την 1η Σεπτεμβρίου 2017 ή πριν.

Στην ειδησεογραφία από την πανδημία του κορωνοϊού, στην Ισπανία ξεκινά δοκιμές του εμβολίου της η Johnson & Johnson. Δοκιμές θα γίνουν επίσης και σε Ολλανδία και Γερμανία, ενώ περισσότερα από 150 υποψήφια εμβόλια αναπτύσσονται και δοκιμάζονται παγκοσμίως για την αναχαίτιση της πανδημίας, με 30 από αυτά να δοκιμάζονται σε ανθρώπους.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου αποφάσισε την Παρασκευή να χορηγήσει έγκριση έκτακτης ανάγκης σε οποιοδήποτε αποτελεσματικό εμβόλιο κατά Covid-19, ανέφερε ο Guardian. Οι αλλαγές στον υφιστάμενο νόμο αναμένεται να τεθούν σε ισχύ έως τον Οκτώβριο και θα επιτρέψουν στην αρμόδια αρχή να εγκρίνει προσωρινά ένα εμβόλιο, πριν δώσουν το πράσινο φως οι ευρωπαϊκές αρχές.

Επίσης, το υποψήφιο εμβόλιο κατά του νέου κορωνοϊού της Sinovac Biotech, το CoronaVac, έλαβε έγκριση τον Ιούλιο για επείγουσα χρήση, στο πλαίσιο ενός προγράμματος στην Κίνα για τον εμβολιασμό ομάδων υψηλού κινδύνου, όπως το υγειονομικό προσωπικό, δήλωσε ένα πρόσωπο που γνωρίζει για το θέμα.

Στην αγορά κρατικών ομολόγων, η απόδοση του 10ετούς Treasury υποχωρεί 1,2 μονάδα βάσης, στο 0,73%. Στην αγορά εμπορευμάτων, το αργό με σταθεροποιητικές κινήσεις βρίσκεται στα 43 δολάρια ανά βαρέλι. Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο υποχωρεί 0,6% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία στο 1,188 ευρώ/δολάριο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v