Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Απώλειες στη Wall Street με το βλέμμα στο πακέτο τόνωσης

Στο κόκκινο κινήθηκε το αμερικανικό χρηματιστήριο με τον Dow Jones να χάνει πάνω από 400 μονάδες. Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για το πακέτο στήριξης. Υποχώρησε το δολάριο. Στο 0,76% η απόδοση του 10ετούς ομολόγου.

Απώλειες στη Wall Street με το βλέμμα στο πακέτο τόνωσης

Πτώση στη Wall Street καθώς στενεύουν τα χρονικά περιθώρια για μια πιθανή συμφωνία τόνωσης της αμερικανικής οικονομίας στις επόμενες 48 ώρες.

Χθες, η Δημοκρατική πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι δήλωσε ότι οι διαφορές παραμένουν με την κυβέρνηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για ένα ευρύ πακέτο βοήθειας. Ωστόσο η ίδια εμφανίστηκε για πρώτη φορά αισιόδοξη ότι ένα νομοσχέδιο θα μπορούσε να προωθηθεί πριν από την διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών στις 3 Νοεμβρίου, δίνοντας χρονικό περιθώριο 48 ωρών στη διοίκηση Τραμπ για συμφωνία.

Αν και η Πελόζι εμφανίστηκε αισιόδοξη, αναλυτές επισημαίνουν ότι τα χρονικά περιθώρια είναι ιδιαίτερα περιορισμένα καθώς ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Στίβεν Μνούτσιν, ο οποίος είναι και ο συνομιλητής της Πελόζι, θα βρίσκεται μέχρι και αύριο στη Μέση Ανατολή.

Παράλληλα, τα καλά οικονομικά στοιχεία της Κίνας δεν είχαν αντίχτυπο στο αμερικανικό χρηματιστήριο. Ειδικότερα, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου «έτρεξε» με 4,9% στο τρίτο τρίμηνο, παραμένοντας σε τροχιά ανάπτυξης σε δύσκολους καιρούς.

«Η ανάπτυξη στην Κίνα μπορεί να ήταν λίγο μικρότερη από την αναμενόμενη ωστόσο οι λιανικές πωλήσεις και η βιομηχανική παραγωγή ξεπέρασαν τις προβλέψεις των αναλυτών», σχολίασε ο Adam Crisafulli της Vital Knowledge.

Στο μεταξύ, ο επικεφαλής της Fed, Τζέρομ Πάουελ υποστήριξε ότι οποιαδήποτε ανάπτυξη διασυνοριακού ψηφιακού νομίσματος, είναι πιο σημαντικό για τις Ηνωμένες Πολιτείες «να το κάνουν σωστά, παρά πρώτες».

«Πιστεύουμε ότι είναι πιο σημαντικό να το κάνουμε σωστά από το να είμαστε πρώτοι. To να το κάνουμε σωστά σημαίνει ότι όχι μόνο εξετάζουμε τα πιθανά οφέλη ενός ψηφιακού νομίσματος κεντρικής τράπεζας (CBDC), αλλά και τους πιθανούς κινδύνους και αναγνωρίζουμε επίσης τους σημαντικούς συμβιβασμούς που πρέπει να σκεφτούμε προσεκτικά», δήλωσε ο Πάουελ σε συζήτηση πάνελ για τις διασυνοριακές ψηφιακές πληρωμές που φιλοξενεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Στη Wall Street, o Dow Jones υποχώρησε 1,43% ή 408 μονάδες στις 28.197, ο S&P 500 σημείωσε πτώση 1,63% στις 3.427 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 1,65% στις 11.478 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι τίτλοι των Johnson & Johnson (-2,4%) και American Express (-1,1%) ενώ άνοδο κατέγραψε μόνο η μετοχή της Intel (+0,9%).

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου WTI υποχώρησε μόλις 0,1% στα 40,83 δολάρια ανά βαρέλι ενώ η τιμή του χρυσού σημείωσε άνοδο 0,3% στα 1.911 δολ./oz.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς κινήθηκε υψηλότερα κατά δύο μονάδες βάσης στο 0,76%.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο υποχώρησε 0,5% σε σχέση με το ευρώ στο 1,1771 δολ. από 1,1718 την προηγούμενη εβδομάδα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v