Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τεχνολογικό ράλι στη Wall Street

Ενισχύθηκε πάνω από 3% ο Nasdaq. Κέρδη 4% για Apple. Σε χαμηλό δύο μηνών ο χρυσός. Θετικό γύρισμα για το αργό. Νέα άνοδος για το δολάριο σε υψηλό 5 ετών έναντι του ευρώ. Στο 2,86% η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς.

Τεχνολογικό ράλι στη Wall Street

Iσχυρά κέρδη κατέγραψαν οι αμερικανικές μετοχές την Πέμπτη, λαμβάνοντας ώθηση από τα θετικά αποτελέσματα τριμήνου της Meta Platforms και ενώ η αγορά προσπαθεί να ανακάμψει από το sell-off αυτού του μήνα.

O Νasdaq πραγματοποίησε άλμα 3,06% στις 12.871 μονάδες, ο S&P 500 ενισχύθηκε 2,48% στις 4.287 μονάδες, ενώ ο Dow Jones κατέγραψε άνοδο 1,85% στις 33.917 μονάδες.

Οι συνεδριάσεις αυτής της εβδομάδας χαρακτηρίστηκαν από έντονη μεταβλητότητα και εναλλαγές προσήμων. Οι δείκτες πραγματοποίησαν ένα μεγάλο ενδοσυνεδριακό ράλι για να κλείσουν υψηλότερα τη Δευτέρα, αλλά οι μετοχές υποχώρησαν την Τρίτη, στη χειρότερη μέρα του Nasdaq από το 2020. Οι μετοχές προσπάθησαν να ανακάμψουν την Τετάρτη, αλλά διέγραψαν τα κέρδη στο τέλος της συνεδρίασης με τον Nasdaq να κλείνει στο χαμηλότερο επίπεδο του 2022.

Μια σειρά θετικών εταιρικών αποτελεσμάτων άλλαξε το κλίμα την Πέμπτη, ανάβοντας ένα «πράσινο φως» για τους επενδυτές για να αγοράσουν μετοχές που είχαν σημειώσει μεγάλη πτώση.

«Ήταν μια αρκετά καλή σεζόν κερδών και αυτό είναι υποστηρικτικό για την αγορά μετοχών», δήλωσε η Βικτόρια Φερνάντεζ υπεύθυνη στρατηγικής στην Crossmark Global Investments.

Η μετοχή της Meta πραγματοποίησε άλμα περίπου 18% μετά την ανακοίνωση κερδών που ήταν υψηλότερα από τις προβλέψεις των αναλυτών, μια ένδειξη ότι οι επενδυτές μπορεί να βλέπουν σημάδια ανακούφισης στον τεχνολογικό τομέα. Η μετοχή της μητρικής του Facebook είχε καταγράψει πτώση 48% από την αρχή του έτους πριν την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης.

Η μετοχή της Qualcomm ενισχύθηκε περίπου 8% καθώς ανακοίνωσε ισχυρά κέρδη, ενώ το PayPal σημείωσε άνοδο περίπου 11% παρά την έκδοση αδύναμων οδηγιών για το δεύτερο τρίμηνο.

Η μετοχή της Merck σημείωσε άνοδο 5%, ενώ Apple και Amazon σημείωσαν κέρδη πάνω από 4%. Οι δύο εταιρείες ανακοίνωσαν αποτελέσματα μετά το πέρας της συνεδρίασης.

Από τα οικονομικά νέα της ημέρας, το ΑΕΠ των ΗΠΑ υποχώρησε κατά 1,4% σε ετήσια βάση το πρώτο τρίμηνο, σηματοδοτώντας μια απότομη ανατροπή για μια οικονομία που σημειώνει τις καλύτερες επιδόσεις της από το 1984.

Ο αρνητικός ρυθμός ανάπτυξης δεν ήταν σε ευθυγράμμιση με τις προβλέψεις των αναλυτών για ανάπτυξη κατά 1%.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο συνέχισε να κινείται ανοδικά έναντι του ευρώ, του γεν και της βρετανικής λίρας. Η ισοτιμία με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο επίπεδο του 1,05 δολ./ευρώ, το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε ετών. Ο δείκτης δολαρίου σκαρφάλωσε στο υψηλό 20 ετών των 103,85 μονάδων.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς τίτλου κινήθηκε 5 μονάδες βάσης υψηλότερα, στο 2,86%.

Στα εμπορεύματα, το αργό πετρέλαιο γύρισε σε θετικό έδαφος μετά τα δημοσιεύματα ότι η Γερμανία έχει συμφωνήσει σε ένα ευρωπαϊκό εμπάργκο στο ρωσικό αργό. Η αμερικανική ποικιλία του αργού έκλεισε 3,3% υψηλότερα στα 103,5 δολάρια το βαρέλι.

Ο χρυσός διολίσθησε 0,2% στα 1.887 δολάρια ανά ουγκιά, το χαμηλότερο επίπεδο των δύο τελευταίων εβδομάδων.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v