Ανοδικό γύρισμα στη Wall Street με τεχνολογική ώθηση

Σε θετικό έδαφος γυρίζει ο Dow Jones ενώ ο Nasdaq καταγράφει άλμα 1,5%. Ράλι 20% για τη Meta. Στο 4% η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς. Βουτιά 1,15% για τον χρυσό. Ενισχύεται το δολάριο έναντι του ευρώ. Υποχωρεί το αργό.

Ανοδικό γύρισμα στη Wall Street με τεχνολογική ώθηση

Mε θετικά πρόσημα κινούνται οι αμερικανικές μετοχές την Παρασκευή καθώς ο Dow Jones ξεπερνά τις πιέσεις από τα καλύτερα από τα αναμενόμενα στοιχεία για την αγορά εργασίας  και η Meta και η Amazon σημειώνουν ισχυρά κέρδη.

O Dow Jones ενισχύεται 0,11% στις 38.562 μονάδες, o Nasdaq κινείται 1,5% υψηλότερα στις 15.592 μονάδες, ενώ o S&P 500 καταγράφει άνοδο 0,9% στις 4.951 μονάδες. 

Tο υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι δημιουργήθηκαν 353.000 θέσεις εργασίας τον Ιανουάριο από 333.000 τον Δεκέμβριο (αναθεωρημένη μέτρηση) και 182.000 τον Νοέμβριο. Οι αναλυτές περίμεναν πτώση στις 180.000 για τον Ιανουάριο.

Εν τω μεταξύ, το ποσοστό της ανεργίας παρέμεινε αμετάβλητο στο 3,7% τον περασμένο μήνα. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα ενισχυθεί οριακά στο 3,8%.

H καλύτερη του αναμενομένου μέτρηση για την απασχόληση επιβεβαιώνει τις προοπτικές για «ομαλή προσγείωση» της αμερικανικής οικονομίας αλλά καθιστά λιγότερο επιτακτική τη μείωση επιτοκίων από τη Fed, καθώς καταδεικνύει ότι η αγορά εργασίας παραμένει ανθεκτική παρά τη σφιχτή νομισματική πολιτική και επιτρέποντας στην κεντρική τράπεζα να επικεντρωθεί στον στόχο της σταθερότητας των τιμών, χωρίς να ανησυχεί ότι αμελεί τον στόχο της πλήρους απασχόλησης.

Το μέσο ωρομίσθιο ενισχύθηκε 4,5% σε σχέση με πέρυσι σε ετήσια βάση, μια άνοδος αρκετά μεγαλύτερη από αυτήν του Δεκεμβρίου. 

Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης που καταρτίζει το πανεπιστήμιο του Μίτσιγκαν αυξήθηκε 9,3 μονάδες σε σχέση με τον Δεκέμβριο, στις 79 μονάδες. Το επίπεδο αυτό είναι το υψηλότερο από τον Ιούλιο του 2021.

Η προκαταρκτική μέτρηση ήταν στις 78,8 μονάδες.

Οι προσδοκίες για την πορεία του πληθωρισμού το επόμενο δωδεκάμηνο υποχώρησαν στο 2,9% από 3,1% τον Δεκέμβριο. Το επίπεδο αυτό είναι το χαμηλότερο των τελευταίων τριών ετών.

Στο μέτωπο των αποτελεσμάτων, η Meta ανακοίνωσε ότι θα ανταμείψει τους μετόχους με το πρώτο μέρισμά της και επιπλέον 50 δισ. δολάρια σε επαναγορές μετοχών, καθώς τα αποτελέσματα του τέταρτου τριμήνου οδήγησαν τις μετοχές της σε άνοδο πάνω από 17% στις προσυνεδριακές συναλλαγές της Wall.

Η μετοχή της Meta πραγματοποιεί ράλι 20%.

Η Amazon ανακοίνωσε ότι οι πωλήσεις στο τμήμα cloud computing AWS, που αποτελεί κρίσιμο παράγοντα κέρδους για την επιχείρηση, αυξήθηκαν κατά 13% στα 24,2 δισεκατομμύρια δολάρια το τρίμηνο έως τον Δεκέμβριο, πατώντας γκάζι από την άνοδο 12% ένα τρίμηνο πριν.

Η μετοχή της Amazon ενισχύεται 7%. 

Στα εμπορεύματα, το αργό πετρέλαιο υποχωρεί 0,75% στα 73,2 δολάρια το βαρέλι, ενώ ο χρυσός καταγράφει βουτιά 1,15% στα 2.047 δολάρια ανά ουγκιά.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύεται έναντι του ευρώ, του γεν και της βρετανικής λίρας. Η ισοτιμία με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο επίπεδο του 1,08 δολ./ευρώ.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς τίτλου πραγματοποιεί άλμα 12 μονάδων βάσης στο 4,006%. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v