Το πτωτικό τσουνάμι (ξανα)κτυπά τη Wall

Οι καταιγιστικές εξελίξεις στον χρηματοοικονομικό κλάδο & οι ανησυχίες για το σχέδιο διάσωσης των τραπεζών ωθούν σε ισχυρή πτώση τη Wall Street. Απώλειες 80% για Wachovia. Ενίσχυση δολαρίου. Πτώση των ευρωαγορών.

Οι καταιγιστικές εξελίξεις στον χρηματοοικονομικό κλάδο αλλά και οι ανησυχίες για την επιτυχία του σχεδίου διάσωσης των τραπεζών ωθούν σε ισχυρή πτώση τη Wall. Απώλειες για τη Wachovia. Πτώση στις ευρωαγορές.

Αναλυτικότερα ισχυρή κριτική από πλήθος αναλυτών δέχεται το σχέδιο διάσωσης άξιας 700 δισ. των αμερικανικών τραπεζών.

Η Credit Suisse σχολιάζει ότι το ποσό δεν φαίνεται να είναι επαρκές ώστε να επουλώσει τις μαύρες τρύπες, ενώ η Deutsche Bank τονίζει πως το σχέδιο δεν θα περιορίσει την πτώση της αγοράς ακινήτων.

Στο μεταξύ στο μακρύ κατάλογο των προβληματικών τραπεζών που πωλήθηκαν προστέθηκε και η Wachovia της οποίας οι τραπεζικές δραστηριότητες εξαγοράζονται από τη Citigroup η οποία προχωρά σε άυξηση κεφαλαίου ύψους 10 δισ. δολαρίων αλλά και μείωση του μερίσματος στα 16 σεντς.

Οι μετοχές της τελευταίας ενισχύονται 4%, ενώ οι τίτλοι της Wachovia σημειώνουν πτώση 79%.

Πτώση άνω του 80% καταγράφει η Washington Mutual, ενώ η National City υποχωρεί 25% με αφορμή την έντονη φημολογία ότι αποτελεί το επόμενο θύμα της παγκόσμιας κρίσης.

Απώλειες και για τη Circuit City ύστερα από τη διεύρυνση των ζημιών στο γ΄ τρίμηνο αλλά και την αναθεώρηση του business plan της εταιρίας.

Στο μεταξύ το ευρώ υποχωρεί προς τα επίπεδα των 1,43 δολαρίων, ενώ το πετρέλαιο κινείται πτωτικά προς τα 101 δολάρια. Ο χρυσός υποχωρεί στα 881 δολάρια ανά ουγκιά.

Ο Dow Jones υποχωρεί 1,28%, στις 11.000 μονάδες, ενώ ο Nasdaq καταγράφει απώλειες 1,5%, στις 2.150 μονάδες. Πτώση 1,27% για τον S&P 500, στις 1.197 μονάδες.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχωρεί 2,73%, στις 4.949 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 σημειώνει πτώση 2,8%, στις 4.044 μονάδες. Απώλειες 2,75% για τον DAX 30, στις 5.896 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v