Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ενθουσιώδης υποδοχή της Wall στα 1 τρισ.

Ενθουσιώδη υποδοχή επιφυλάσσει η Wall στο πρόγραμμα κρατικών/ιδιωτικών αγορών «τοξικών» ενεργητικών από τις τράπεζες, με κέρδη άνω του 4% για τους βασικούς δείκτες. Κέρδη για τις ευρωαγορές.

Ενθουσιώδη υποδοχή επιφυλάσσει η Wall Street στο πρόγραμμα κρατικών/ιδιωτικών αγορών «τοξικών» ενεργητικών από τις τράπεζες, με κέρδη άνω του 4% για τους βασικούς δείκτες. Η νευρικότητα παραμένει πάντως «ορατή» στον δείκτη VIX, όπου συνεχίζουν να καταγράφονται αυξημένα επίπεδα μεταβλητότητας.

Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ ανακοίνωσε το σχέδιο με το οποίο θα επιχειρήσει να πείσει τους ιδιώτες επενδυτές να βοηθήσουν τις τράπεζες να ξεφορτωθούν «τοξικά» πάγια ύψους 1 τρισ. δολαρίων, τα οποία εκτιμάται ότι λειτουργούν ως τροχοπέδη στην οικονομική ανάκαμψη, προκαλώντας ευφορία στο αμερικανικό χρηματιστήριο.

Η έντονα ανοδική αντίδραση της Wall Street έρχεται σε αντίθεση με την απογοήτευση που προκάλεσε η πρώτη κοινοποίηση των προθέσεων της κυβέρνησης, στις αρχές Φεβρουαρίου, όταν είχε θεωρηθεί ότι ο υπουργός Οικονομικών δεν έδωσε αρκετές λεπτομέρειες ώστε να πείσει για την αποδοτικότητα του προγράμματος. Η σημερινή αντίδραση θεωρείται πολύ ευοίωνη ένδειξη για την αποδοτικότητα των μέτρων.

Αυτή την ώρα, ο δείκτης Dow Jones ενισχύεται 3,89% στις 7.561 μονάδες, ο S&P 3,95% στις 798 μονάδες, και ο Nasdaq 3,624% στις 1.510 μονάδες.

Νωρίτερα, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έκλεισαν με εύρωστα κέρδη, της τάξης του 2,8% για τον FTSE, 2,65% για τον DAX και 2,81% γ ια τον CAC.

Την άνοδο επιτείνουν τα μεγέθη για τις μεταπωλήσεις κατοικιών στην αμερικανική αγορά, που έδειξαν ανέλπιστη αύξηση 5,1% τον Φεβρουάριο.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι, μολονότι ο δείκτης S&P 500 εμφανίζει την καλύτερη τριήμερη πορεία από τον Νοέμβριο, ο δείκτης μεταβλητότητας CBOE Volatility Index, που καταγράφει τα επίπεδα αβεβαιότητας, υποχωρεί ανεπαίσθητα μόνο, καταδεικνύοντας ότι συνεχίζονται οι αμφιβολίες όσον αφορά την κατεύθυνση της αγοράς.

Κατά κανόνα οι μετοχές και ο δείκτης VIX κινούνται προς την αντίθετη κατεύθυνση. Τώρα όμως, ο S&P 500 έχει ενισχυθεί 15% από το χαμηλό 12 ετών στις αρχές Μαρτίου ενώ ο VIX έχει υποχωρήσει μόνο 4 μονάδες έκτοτε και διαμορφώνεται στις περίπου 45 μονάδες.

Πάντως οι αμερικανικές τράπεζες αντιδρούν με ράλι στην ανακοίνωση των λεπτομερειών του νέου προγράμματος.

Η μετοχή της Bank of America ενισχύεται 15% στα 7,10 δολάρια. Ο τίτλος της Citigroup που πριν λίγες εβδομάδες «βούλιαξε» στο 1 δολάριο, εκτινάσσεται 17% στα 3,06 δολάρια. Η JPMorgan κερδίζει 12%.

Από το χαμηλό στις 6 Μαρτίου, ο δείκτης S&P 500 Financials έχει ανακάμψει 46%.

Κατά τα λοιπά, η μετοχή της Tiffany εκτινάσσεται 14% μετά την κοινοποίηση των αποτελεσμάτων τριμήνου της.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v