Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πιέσεις στον Nasdaq από τον τεχνολογικό κλάδο

Τάσεις διόρθωσης εμφανίζουν οι τιμές των αμερικανικών μετοχών, μετά από τρεις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, με τον Nasdaq να δέχεται ισχυρές πιέσεις από τις απώλειες ύψους 30% της OmniVision Technology.

Τάσεις διόρθωσης εμφανίζουν οι τιμές των αμερικανικών μετοχών, μετά από τρεις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, με τον Nasdaq να δέχεται ισχυρές πιέσεις από τις απώλειες ύψους 30% της OmniVision Technology.

Στη διαμόρφωση του ”μαύρου χρυσού” στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων έξι εβδομάδων, αντιδρούν θετικά οι μετοχές των αεροπορικών εταιριών.

Όπως σχολιάζουν αναλυτές, η αγορά, αντιδρώντας στην συρρίκνωση των ενεργειακών τιμών, κινήθηκε εντονότερα από ό,τι δικαιολογείται από τα εταιρικά κέρδη και την αμερικανική ανάπτυξη, με αποτέλεσμα να επέλθει η διόρθωση.

Οι παράγοντες που κινούν την αμερικανική κεφαλαιαγορά, εκτός των τεχνικών δεδομένων από τις τρεις ανοδικές συνεδριάσεις, είναι η διαμόρφωση των futures αργού πετρελαίου στα 36,90 δολ. το βαρέλι, έχοντας παρουσιάσει μείωση 13% από την 1η Ιουνίου.

Η εξέλιξη αυτή επιδρά στις αεροπορικές και γενικότερα στις μετοχές των ενεργοβόρων εταιριών που είχαν πληγεί σημαντικά το Μάιο, ενώ πτωτικά διαμορφώνονται οι μετοχές των πετρελαϊκών εταιριών.

Αναλυτικότερα, πτωτικά κινείται η μετοχή της Exxon, συμπαρασύροντας σε χαμηλότερα επίπεδα τον S&P 500 ενώ ο κλάδος των αεροπορικών εταιριών κινείται σε υψηλότερα επίπεδα, κατά 0,8%.

Σημαντικά κέρδη παρουσιάζει η μετοχή της Hewlett Packard, η οποία ανακοίνωσε εκτιμήσεις για οργανική ανάπτυξη 20% εφέτος, ενώ απώλειες της τάξεως του 1,8% σημειώνει η μετοχή της Coca – Cola, μετά την είδηση για αποχώρηση του προέδρου της, Steven Heyer.

Υψηλές απώλειες πάνω από το 30% εμφανίζει η μετοχή της OmniVision Technologies, καθώς ανακοίνωσε ότι μελετά την αναδημοσίευση των λογιστικών της καταστάσεων συγκεκριμένων τριμήνων για το 2003 και το 2004.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης Dow Jones, διαμορφώνεται στις 10.399,3 μονάδες, με πτώση κατά 0,32% ενώ ο δείκτης υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq σημειώνει απώλειες της τάξεως του 0,91%, στις 2005,4 μονάδες.

Εξάλλου, πτωτικά κινήθηκαν όλες σχεδόν οι ευρωαγορές, με τον FTSE 100 του Λονδίνου να υποχωρεί 0,34%, διαμορφωνόμενος στις 4.489,5 μονάδες.

Ο γερμανικός Dax30 έπεσε κάτω από το ψυχολογικό όριο των 4.000 μονάδων, ”κλείνοντας” στις 3.997,76 μονάδες με απώλειες 0,53% ενώ στις 3.699,29 μονάδες, με πτώση 0,65%, διαμορφώθηκε ο CAC 40 του γαλλικού χρηματιστηρίου.

Η υποχώρηση των ενεργειακών τιμών στα χαμηλότερα επίπεδα έξι εβδομάδων είναι ο παράγοντας που οδήγησε τις ευρωπαϊκές αγορές, καθώς πίεσε τις τιμές των πετρελαϊκών εταιριών και ”έστειλε” τις αεροπορικές εταιρίες σε υψηλότερα επίπεδα.

Ωστόσο, οι ευρωπαϊκές αγορές έλαβαν το υπερατλαντικό ”μήνυμα” για τεχνική διόρθωση, μετά από το μίνι-ράλι που προκάλεσε η υποχώρηση των ενεργειακών τιμών. Έτσι, οι βασικοί δείκτες κινήθηκαν σε χαμηλότερα επίπεδα σε 17 ευρωπαϊκές αγορές, εξαιρουμένων του Βελγίου, της Φινλανδίας και του Λουξεμβούργου.

Έντονες πιέσεις δέχτηκε η μετοχή γαλλική Τοtal, ”κλείνοντας” στα 156,9 ευρώ, με μείωση 1,26%. Στον αντίποδα, με θετικό πρόσημο ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση οι ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρίες, με πλέον κερδισμένες την British Airways (2,7%), την Lufthansa (1,1%) και την Air France (0,8%).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v