Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στα ύψη το κόστος δανεισμού των κυπριακών τραπεζών

Οι κυπριακές τράπεζες παρά τη βελτίωση των ισολογισμών τους εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν προβλήματα, που καθιστούν ιδιαίτερα υψηλό το κόστος δανεισμού τους από τις αγορές.

Στα ύψη το κόστος δανεισμού των κυπριακών τραπεζών

Απαγορευτικό είναι το κόστος δανεισμού για τις κυπριακές τράπεζες, όπως διαφαίνεται από στοιχεία που συγκέντρωσε το StockWatch για εκδόσεις ομολόγων από ευρωπαϊκές τράπεζες με λήξη το 2027.

Οι κυπριακές τράπεζες παρά τη βελτίωση των ισολογισμών τους εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν προβλήματα, που καθιστούν ιδιαίτερα υψηλό το κόστος δανεισμού τους από τις αγορές.

Στην προσπάθεια τους να ενισχύσουν τα κεφάλαια τους, οι τράπεζες εκδίδουν μετατρέψιμα ομόλογα, αποφεύγοντας την έκδοση μετοχών, που θα εκτόπιζαν τους υφιστάμενους τους μετόχους και, ενδεχομένως, τις διοικήσεις τους.

Το κόστος αυτής της επιλογής, όμως, είναι ιδιαίτερα ακριβό, περιορίζοντας σημαντικά τις προοπτικές κερδοφορίας τους τα επόμενα χρόνια και τη στρατηγική ανάπτυξης τους.

Τον Ιανουάριο του 2017 η Τράπεζα Κύπρου εξέδωσε ομόλογο €250 εκ. που είχε απόδοση 9,25%, τη δεύτερη ψηλότερη στην ΕΕ για ανάλογες εκδόσεις.

Τον Αύγουστο 2018 ανακοίνωσε νέα έκδοση ομολόγου €220 εκ. με επιτόκιο 12,5%, το οποίο ξεπερνά κάθε προηγούμενο στην ΕΕ, ακόμα και από τράπεζες που βρίσκονται στα πρόθυρα χρεοκοπίας. Το ομόλογο εκδόθηκε σε ταμεία που συνδέονται με τους μεγαλομετόχους της.

Μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου αναμένεται να αναρτηθεί η έκδοση ομολόγου στις πλατφόρμες ομολόγων.

Πέραν του ομολόγου της Τρ. Κύπρου, την υψηλότερη απόδοση που έφθασε το 10,75% έχει το ομόλογο €500 εκ. που εξέδωσε τον Μάρτιο του 2017 η πορτογαλική Caixa Geral de Depositos SA.

Σε έκδοση τίτλου μειωμένης εξασφάλισης ύψους 30 εκ. στερλινών προχώρησε τον Δεκέμβριο του 2017 και η θυγατρική της Τρ. Κύπρου στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο καθηγητής χρηματοοικονομικών στο CIIM Γιώργος Θεοχαρίδης, σημειώνει ότι «οι τράπεζες παρά τη βελτίωση που έχει γίνει στους ισολογισμούς τους τον τελευταίο καιρό με τη μείωση των ΜΕΔ, εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν προβλήματα και αυτό το ρίσκο αντικατοπτρίζεται στις αποδόσεις των τραπεζικών ομολόγων».

Αυτές οι αποδόσεις, τονίζει, «παραμένουν ακόμη σε πολύ ψηλά επίπεδα που σημαίνει ότι το κόστος χρηματοδότησης των τραπεζών από επενδυτές είναι ακόμη μεγάλο».

Σύμφωνα με τον κ. Θεοχαρίδη, το ρίσκο διαφαίνεται και από τις αξιολογήσεις των τραπεζών από τους οίκους αξιολόγησης.

«Αυτές είναι ακόμη σε μη-επενδυτική κατηγορία παρότι το κράτος αναβαθμίστηκε πρόσφατα στην επενδυτική κατηγορία. Υπάρχει πολύς δρόμος ακόμη για να επιστρέψουν και οι τράπεζες στην επενδυτική κατηγορία αλλά πιστεύω είμαστε στο σωστό δρόμο», επισημαίνει.

Σε έκδοση ομολόγου ανάλογα με τις συνθήκες της αγοράς, θα προχωρήσει και η Ελληνική Τράπεζα.

ΠΗΓΗ: Stockwatch

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v