Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ψάρια: Τα σενάρια για τριπλή συγχώνευση...

Θρίλερ με όλα τα ενδεχόμενα να παραμένουν ανοιχτά. Τι θα ήθελαν οι τράπεζες, που φαίνεται να έχουν το «πάνω χέρι». Η καλύτερη θέση του Νηρέα και η μεγάλη πρόκληση για το Linnaeus Fund.

Ψάρια: Τα σενάρια για τριπλή συγχώνευση...

Τραπεζικοί κύκλοι αναφέρουν πως το σενάριο της τριπλής συγχώνευσης στον κλάδο των ιχθυοκαλλιεργειών μπήκε και πάλι στο τραπέζι των συζητήσεων, μετά την -απρόσμενη για τις τράπεζες- υποβολή αίτησης της Δίας για ένταξή της στις διατάξεις του άρθρου 99.

Και ο λόγος που το τριπλό deal είναι σήμερα πιθανότερο σε σχέση με το παρελθόν, οφείλεται στο ότι στον κλάδο των ιχθυοκαλλιεργειών, αυτή την περίοδο, είναι οι τράπεζες εκείνες που έχουν το «πάνω χέρι» στις εξελίξεις.

Το ζητούμενο βέβαια είναι ποια από τις τρεις πλευρές (Νηρέας, Δίας, Σελόντα) πρόκειται να έχει το πρώτο λόγο στη διοίκηση του ενοποιημένου σχήματος που ενδέχεται να δημιουργηθεί.

Με βάση τα τρέχοντα δεδομένα, σε σχετικά καλύτερη χρηματοοικονομική κατάσταση φαίνεται να βρίσκεται ο Νηρέας, ωστόσο στο ενοποιημένο σχήμα, το μεγαλύτερο ποσοστό θα το έχει το Linnaeus Fund, που είναι βασικός μέτοχος στη Δίας και διαθέτει επίσης πολύ σημαντικά ποσοστά σε Νηρέα και Σελόντα.

Πάντως, όλοι γνωρίζουν πως οι τελικές αποφάσεις για το μέλλον του κλάδου θα ληφθούν εν πολλοίς από τις τράπεζες, οι οποίες μπορεί σήμερα να μην έχουν μετοχές στους τρεις μεγάλους ομίλους, αλλά θα μπορούσαν σχετικά εύκολα να αποκτήσουν την πλειοψηφία αν τελικά κεφαλαιοποιήσουν μέρος των δανείων τους.

Η ουσία είναι πως οι τράπεζες αναγνωρίζουν πως έπρεπε να είχαν δράσει ενωρίτερα και πως το πρόβλημα του κλάδου χρήζει άμεσης αντιμετώπισης. Από την άλλη πλευρά, δεν θα επιθυμούσαν να κάνουν οι ίδιες τους... ψαράδες, μέσα από την ανάληψη του management του κοινού σχήματος που θα προκύψει.

Αντίθετα, το καλύτερο σενάριο που θα ήθελαν οι τράπεζες, είναι μια αύξηση μετοχικού κεφαλαίου «εδώ και τώρα» που θα καλυπτόταν από ιδιώτες, και στη συνέχεια συμφωνία για μεγάλη επιμήκυνση της περιόδου δανεισμού με γενναία υποχώρηση στο κόστος χρηματοδότησης (για «κούρεμα», επί του παρόντος, ούτε λόγος).

Μέσα από μια τέτοια λύση, οι τράπεζες θα έβλεπαν να μειώνεται άμεσα ως ένα βαθμό το άνοιγμα των 500 εκατ. ευρώ που έχουν στις τρεις μεγάλες εταιρείες του κλάδου και επιπλέον να δημιουργούνται προϋποθέσεις για ομαλότερη εξυπηρέτηση του υπόλοιπου δανεισμού σε βάθος χρόνου.

Το ζήτημα όμως είναι ποιος ιδιώτης θα βάλει το «χέρι στην τσέπη». Η αγορά πιστεύει πως οι βασικοί μέτοχοι των Νηρέα και Σελόντα δεν είναι σε θέση να κάνουν κάτι τέτοιο. Επιπλέον, αυτή τη στιγμή δεν φαίνεται στον ορίζοντα κάποιο τρίτο fund με «ζεστή» διάθεση, το οποίο να έχει καταθέσει επεξεργασμένη πρόταση.

Έτσι, με τα μέχρι τώρα δεδομένα, οι τράπεζες πετούν το μπαλάκι στο Linnaeus Fund, που ναι μεν έχει τα λεφτά, αλλά δεν δείχνει επί του παρόντος διατεθειμένο να τα «ρίξει» σε έναν κλάδο, στον οποίο έχει επενδύσει μέχρι σήμερα στην Ελλάδα γύρω στα 60 εκατ. ευρώ, χωρίς να έχει εισπράξει ούτε ένα.

Παρόλα αυτά, η πρόκληση για το Linnaeus Fund παραμένει: Θα προχωρήσει σε ένα επώδυνο «stop loss» στην ελληνική του επένδυση και το τριπλό σχήμα θα περάσει στις τράπεζες, ή αντίθετα θα βάλει βαθύτερα το χέρι στην τσέπη, ποντάροντας σε αλλαγή ρότας και σε επανάκτηση, μέρους τουλάχιστον, των μέχρι σήμερα απωλειών;

Πάντως, είναι πιθανόν να επηρεαστεί ανασταλτικά το σενάριο της τριπλής συγχώνευσης από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, μετά και την χθεσινή υπό όρους έγκριση της ενοποίησης Δία - Σελόντα. Σε μια τέτοια περίπτωση, η πρόκληση για το Linnaeus Fund θα περιοριστεί στο δίπολο Δία - Σελόντα. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v