Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι πραγματικά συμβαίνει με τις τράπεζες

Δημοσιεύονται τα stress tests. Αποσύνδεση των τραπεζών από το review και χρόνο ως και το τέλος του 2015 για κάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών ζητά η Ελλάδα. Δεν ξεπερνούν τα 6 δισ. οι κεφαλαιακές ανάγκες. Σε ένα μήνα τα capital plans.

Τι πραγματικά συμβαίνει με τις τράπεζες

Με δύο bypass, στο και... πέντε της διαδικασίας, επιδιώκει η ελληνική πλευρά να ξεπεράσει το αδιέξοδο, που προκύπτει στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, μετά την «απειλή» ότι θα μείνει ανοικτό το review της Ελλάδας, όσο δεν κλείνει το θέμα των τραπεζών.

Η συμβιβαστική λύση, που έχει τεθεί από την ελληνική πλευρά, είναι να εξαιρεθεί το θέμα της άσκησης προσομοίωσης από την τρέχουσα αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας, να προχωρήσει κανονικά η δημοσίευση των stress tests από την Τράπεζα της Ελλάδος και να δοθεί περισσότερος χρόνος στις τράπεζες για να καλύψουν τις κεφαλαιακές τους ανάγκες. 

Η κυβέρνηση ζητά να εξαιρεθεί το  θέμα των τραπεζών από την αξιολόγηση της τρόικας έως ότου ολοκληρωθούν τα ευρωπαϊκά stress tests. Στο μεσοδιάστημα να προχωρήσει η ανακεφαλαιοποίηση με βάση τα αποτελέσματα της ΤτΕ, και να υπάρξει συμπληρωματική διαδικασία αν οι ευρωπαϊκοί έλεγχοι βγάλουν πρόσθετες ανάγκες.

Το βασικό αγκάθι είναι η άρνηση του ΔΝΤ να δοθεί περισσότερος χρόνος στις τράπεζες για την κάλυψη των κεφαλαιακών τους αναγκών πέραν της 30ής Νοεμβρίου 2014 όταν και ανακοινώνονται τα ευρήματα του ελέγχου της ΕΚΤ επί των χαρτοφυλακίων χορηγήσεων των ευρωπαϊκών τραπεζών. «Εδώ εστιάζει η βασική διαφωνία του ΔΝΤ και όχι τόσο στα νούμερα» αναφέρουν κύκλοι του ΥΠΟΙΚ, τονίζοντας ότι είναι αναγκαίο να δοθεί περισσότερος χρόνος στις τράπεζες.

Από τις συναντήσεις που είχαν χθες ο πρωθυπουργός με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και τον υπουργό Οικονομικών έγινε αντιληπτό ότι η κυβέρνηση στηρίζει πλήρως την απόφαση της Τράπεζας της Ελλάδος να δημοσιοποιήσει σήμερα το απόγευμα ή το αργότερο αύριο το πρωί τα ευρήματα του stress test, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του ΔΝΤ.

Ο Σαμαράς, ο Βενιζέλος και ο Στουρνάρας συμφώνησαν ο υπουργός Οικονομικών να θέσει το θέμα του stress test στο Eurogroup της 10ης Μαρτίου, ζητώντας από τους ομολόγους του να πάρουν σαφή θέση, εφόσον το ΔΝΤ μπλοκάρει την ελληνική αξιολόγηση, λόγω ασυμφωνίας στο μέτωπο των κεφαλαιακών αναγκών των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Η ελληνική πλευρά θεωρεί ότι η άσκηση προσομοίωσης για τις ελληνικές τράπεζες μετατρέπεται σε πρώτο πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ του ΔΝΤ και της ΕΚΤ για τη μεθοδολογία με την οποία θα υπολογισθούν οι κεφαλαιακές ανάγκες των ευρωπαϊκών πιστωτικών ιδρυμάτων και επομένως το θέμα αφορά άμεσα την Ευρώπη.

Όπως αποκάλυψε, δε, η στήλη Χαμαιλέων, η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να δεσμευθεί ότι δεν προτίθεται να χρησιμοποιήσει το κεφαλαιακό απόθεμα του ΤΧΣ για άλλον λόγο πέραν της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών.

Στηρίζει την ΤτΕ, διαφωνεί με επιμέρους νούμερα η ΕΚΤ

Με δεδομένο ότι η ΤτΕ είναι η αρμόδια εθνική αρχή για τη διεξαγωγή της άσκησης προσομοίωσης, κάτι που έχει τονίσει ο Μάριο Ντράγκι στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις του Eurogroup, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στηρίζει την Τράπεζα της Ελλάδος, διατηρώντας, πάντως, τις διαφωνίες της ως προς επιμέρους νούμερα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΕΚΤ εκτιμά ότι οι κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών είναι μεγαλύτερες απ αυτές που θα ανακοινώσει η ΤτΕ, αλλά αφού ακολουθεί ο έλεγχος ποιότητας χαρτοφυλακίου δανείων από την ίδια και το stress test της EBA δεν δείχνει διάθεση να επιμείνει στις διαφωνίες της.

«Οι όποιες διαφορές υπάρξουν θα φανούν στους επικείμενους ευρωπαϊκούς ελέγχους» είναι, σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, η γραμμή της ΕΚΤ. Από την άλλη, τόσο η ΕΚΤ όσο και η Κομισιόν δεν προβάλλουν ισχυρή αντίσταση στις απαιτήσεις του ΔΝΤ, καθώς ανησυχούν για ενδεχόμενη αποχώρησή του από τα προγράμματα στήριξης χωρών της ευρωζώνης.

Χρόνο ως το τέλος του 2015 ζητά η ελληνική πλευρά

Το δεύτερο σκέλος του ελληνικού αιτήματος έχει να κάνει με τον χρόνο που θα δοθεί στις τράπεζες να καλύψουν τις κεφαλαιακές ανάγκες. Η ελληνική κυβέρνηση έχει ζητήσει από την τρόικα να δημοσιευθούν κανονικά τα stress tests της ΤτΕ και οι κεφαλαιακές ανάγκες, αλλά να δοθεί περισσότερος χρόνος στα πιστωτικά ιδρύματα για την κάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών.

«Όποια τράπεζα είναι έτοιμη να καλύψει τις κεφαλαιακές ανάγκες προχωρά, θέλουμε όμως να δοθεί περισσότερος χρόνος» τονίζει κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών σημειώνοντας ότι το βασικό ζητούμενο είναι να έχουν την άνεση οι τράπεζες να πουλήσουν assets για να καλύψουν τις κεφαλαιακές τους ανάγκες.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή «όσος χρόνος δοθεί από την ΕΚΤ για την ανακεφαλαιοποίηση των ευρωπαϊκών τραπεζών πρέπει να δοθεί και στις ελληνικές». Το αίτημα της Ελλάδας επιδιώκει να ακυρώσει την πρόθεση του ΔΝΤ να δοθεί προθεσμία μέχρι το τέλος Νοεμβρίου στις τράπεζες για την κάλυψη του κεφαλαιακού τους κενού.

Το επιχείρημα της ελληνικής πλευράς στηρίζεται στο ότι επίκειται ο έλεγχος της ποιότητας του χαρτοφυλακίου χορηγήσεων των ευρωπαϊκών πιστωτικών ιδρυμάτων από την ΕΚΤ. Τα αποτελέσματα του ελέγχου της ΕΚΤ θα ανακοινωθούν σε οκτώ μήνες, δηλαδή στις 30 Νοεμβρίου 2014. Η Ελλάδα ζητά, όπως προαναφέρθηκε, οι εγχώριες τράπεζες πέραν του οκταμήνου να έχουν επιπρόσθετα και τον χρόνο που θα δοθεί στις ευρωπαϊκές.

Κάποιες τράπεζες ζητούν να δοθεί προθεσμία ως το τέλος του 2015 ή στη χειρότερη περίπτωση ως τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων α΄ εξαμήνου της ίδιας χρήσης (σ.σ.: στα τέλη Αυγούστου του 2015), έτσι ώστε να έχουν τη δυνατότητα να καλύψουν μέρος του λογαριασμού από την καλύτερη σε σχέση με τις προβλέψεις της άσκησης κερδοφορία.

Πρόκειται για λύση που θα διευκολύνει κυρίως την Εθνική Τράπεζα, καθώς η Eurobank είναι αποφασισμένο να προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου και πρέπει να ψηφισθεί ο νόμος για να καλυφθεί από ιδιώτες.

Μέσα σε έναν μήνα η υποβολή των capital plans

Από σήμερα ξεκινά και επίσημα η ενημέρωση των τραπεζών από την ΤτΕ για το τμήμα της άσκησης προσομοίωσης που αναλογεί στην κάθε μία ξεχωριστά. Με βάση τα ευρήματα της μελέτης, οι κεφαλαιακές ανάγκες των εγχώριων τραπεζών κινούνται μεταξύ 5,8 και 6,2 δισ. ευρώ και με βάση πληροφορίες το τελικό μέγεθος δεν θα ξεπερνά τα 5,8 δισ. ευρώ με το βασικό σενάριο.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι κεφαλαιακές ανάγκες διαμορφώνονται στα 5,5 δισ. ευρώ για τις συστημικές τράπεζες και περίπου 300 εκατ. για τις Αττικής και Πανελλήνια Τράπεζα. Στη δημοσιότητα θα δοθεί βέβαια και το δυσμενές σενάριο για την εξέλιξη της οικονομίας που προβλέπει κεφαλαιακές ανάγκες της τάξης των 8,7 με 9 δισ. ευρώ για το σύνολο των τραπεζών.

Οι τράπεζες θα έχουν προθεσμία μιας εβδομάδας για να κάνουν τις οριστικές τους παρατηρήσεις επί της μεθοδολογίας και των ευρημάτων του τεστ. Αμέσως μετά θα πρέπει να καταρτίσουν τα capital plans, τα οποία θα πρέπει να υποβάλουν το αργότερο μέσα σε έναν μήνα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v