Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εξαγορές & συνενώσεις: Ποιοι θα παίξουν δυνατά

Οι συμφωνίες-«οδηγοί» κι από πού θα προκύψουν οι εκπλήξεις. Ο κυρίαρχος ρόλος των τραπεζών, τα placements και η πώληση «κόκκινων δανείων». Πότε θα γίνει η εκτίναξη στα deals αναδιάρθρωσης Ο ρόλος των private equity funds.

Εξαγορές & συνενώσεις: Ποιοι θα παίξουν δυνατά

Στα πόδια των τραπεζών θα παραμείνει, τους επόμενους μήνες, η... μπάλα των εξαγορών και συγχωνεύσεων στην εγχώρια αγορά καθώς αφενός θα πρέπει να συνεχισθεί, με βάση τις επιταγές της DG Comp, η πώληση non core assets, αφετέρου δρομολογείται η πρώτη (μικρή) φουρνιά αναδιάρθρωσης επιχειρήσεων.

Με βάση τη μελέτη της PriceWaterhouseCoopers οι τράπεζες πρωταγωνίστησαν πέρσι στο μέτωπο των συμφωνιών εξαγορών και συγχωνεύσεων, μαζί με τις ιδιωτικοποιήσεις (ΟΠΑΠ, Λαχεία). Ειδικότερα, οι τράπεζες αγόρασαν περιουσιακά στοιχεία ύψους 924 εκατ. ευρώ (Millennium Bank, υποκαταστήματα κυπριακών τραπεζών) και πούλησαν συμμετοχές αξίας 817 εκατ. ευρώ (Eurobank Properties, Πανγαία).

Η ίδια τάση συνεχίζεται και στο α' εξάμηνο της φετινής χρονιάς. Η Eurobank κατάφερε να συγκεντρώσει 1,32 δισ. ευρώ από στρατηγικούς επενδυτές (ομάδα Fairfax), ενώ η Εθνική έκλεισε συμφωνία για την πώληση της Αστήρ Παλάς έναντι 400 εκατ. ευρώ και ολοκληρώνει την πώληση του ξενοδοχείου Γερακίνα στη Χαλκιδική.

Δεν αποκλείεται, μάλιστα, οι τράπεζες να αναδειχθούν στον απόλυτο πρωταγωνιστή, ιδιαίτερα αν η κυβέρνηση κάνει πίσω σε σειρά ιδιωτικοποιήσεων (νερά, λιμάνια) όπως ζήτησε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Π. Κουκουλόπουλος

Στην τελική ευθεία, χωρίς όμως να αναμένονται εξελίξεις το επόμενο διάστημα, βρίσκεται η πώληση της ΑΤΕ Ασφαλιστικής από την Πειραιώς. Ενδιαφέρον υπάρχει από τη γερμανική Ergo, η οποία δραστηριοποιείται στην εγχώρια αγορά, καθώς και από funds που ειδικεύονται στις αναδιαρθρώσεις ασφαλιστικών εταιρειών. Προς πώληση είναι και οι συμμετοχές που διαθέτει η Πειραιώς σε ΕΧΑΕ, Aegean και ΕΛΠΕ.

Σε εξέλιξη βρίσκεται και η διαδικασία πώλησης της NBGI Private Equity από την Εθνική. Όπως έχει γράψει το Euro2day έχουν ήδη υποβληθεί πέντε μη δεσμευτικές προσφορές και έχει ξεκινήσει η διαδικασία του due diligence, η οποία θα ολοκληρωθεί στις 8 Ιουλίου.

Η Εθνική επιπρόσθετα βρίσκεται σε συζητήσεις με την Arch Re για την πώληση του χαρτοφυλακίου εκκρεμών ζημιών αυτοκινήτου της Εθνικής Ασφαλιστικής, ενώ αναμένει τις τελικές αποφάσεις της Calamos Investments για την NBG Asset Management.

Μέσα στο επόμενο διάστημα θα προχωρήσει η διάθεση του 13% - 14% του μετοχικού κεφαλαίου της Eurobank Properties (ΕΥΠΡΟ) από τη Eurobank, κίνηση που θα ενισχύσει και το free float της μετοχής που συρρικνώθηκε μετά την ΑΜΚ.

Κάποιες τράπεζες βρίσκονται σε συζητήσεις για την πώληση χαρτοφυλακίων μη εξυπηρετούμενων δανείων σε Ελλάδα και εξωτερικό, χωρίς όμως να είναι βέβαιο αν θα προχωρήσουν σε τέτοιες κινήσεις πριν από την ολοκλήρωση της πανευρωπαϊκής άσκησης προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων.

Εκτίναξη από το 2015 στα deals αναδιάρθρωσης

Η ολοκλήρωση του stress test αποτελεί ορόσημο και για το ξεκαθάρισμα της αγοράς, είτε μέσω αναδιάρθρωσης επιχειρηματικών δανείων, είτε με πτώχευση όσων εταιρειών κριθεί ότι δεν πληρούν βασικά κριτήρια βιωσιμότητας.

Όπως αποκάλυψε το Euro2day.gr η ΤτΕ δεσμεύεται να αξιολογήσει, με βάση τα αποτελέσματα της εν εξελίξει πανευρωπαϊκής άσκησης προσομοίωσης, αν θα δώσει οδηγίες για τον σχηματισμό προβλέψεων απομείωσης ενήμερων δανείων, όπως έπραξαν οι κεντρικές τράπεζες της Ισπανίας και της Πορτογαλίας.

Αν το κάνει ανοίγει ο δρόμος για γρήγορο ξεκαθάρισμα στον επιχειρηματικό στίβο από το 2015, καθώς οι τράπεζες θα διαθέτουν πλέον τις αναγκαίες προβλέψεις για να προχωρήσουν σε μετοχοποιήσεις δανείων ή και σε διαγραφές με λουκέτο στις εταιρείες-ζόμπι.

Ταυτόχρονα, μέχρι τον Οκτώβριο η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει σε αλλαγές στο πτωχευτικό δίκαιο και στην προπτωχευτική διαδικασία που να διευκολύνουν τη γρήγορη αναδιάρθρωση επιχειρήσεων. Οι τράπεζες ζητούν και φορολογικά κίνητρα για συγχωνεύσεις εταιρειών (φορολογία συγκέντρωσης κεφαλαίου, διατήρηση του αναβαλλόμενου φόρου της απορροφώσας εταιρείας κ.ά.).

Οι τρεις κατηγορίες για deals οδηγούς

Μέχρι και την ανακοίνωση των ευρημάτων της άσκησης προσομοίωσης οι τράπεζες θα τηρήσουν, σύμφωνα με στελέχη της αγοράς που παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς τις εξελίξεις, στάση αναμονής προχωρώντας σε επιλεκτικές αναδιαρθρώσεις επιχειρήσεων.

Κάποιες εξ αυτών θα αφορούν εταιρείες και κλάδους όπου υπάρχει ανάγκη άμεσων αποφάσεων λόγω ταχείας απαξίωσης του παραγωγικού ιστού, όπως για παράδειγμα οι ιχθυοκαλλιέργειες, ενώ οι υπόλοιπες θα αφορούν συμφωνίες από τις οποίες οι τράπεζες δεν γράφουν ζημία, αλλά αντίθετα εισπράττουν μέρος των δανειακών απαιτήσεων.

Μετά από αρκετές παλινωδίες οι τράπεζες ανέθεσαν σε εταιρεία παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών τη διερεύνηση στρατηγικού επενδυτή ή επενδυτών για τις Σελόντα, Νηρέα και Δία.

Η σημαντική αλλαγή, όμως, είναι ότι αποδέχονται να πάρουν μέρος της ζημίας πριν από τη μετοχοποίηση των δανείων, εξέλιξη που ανοίγει τον δρόμο για τη διενέργεια σοβαρής συζήτησης με ενδιαφερόμενους στρατηγικούς επενδυτές.

Η άλλη κατηγορία αναδιάρθρωσης δανείων που προχωρά σύντομα έχει να κάνει με εταιρείες που διαθέτουν καλό business model και βελτιούμενα αποτελέσματα (κυρίως σε επίπεδο ταμειακών ροών) οι οποίες έχουν βρει στρατηγικούς επενδυτές πρόθυμους να βάλουν φρέσκο χρήμα, αν οι τράπεζες με δέλεαρ την εξόφληση μέρους των δανείων αναχρηματοδοτήσουν τον υπόλοιπο δανεισμό σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.

Με δεδομένο ότι οι τράπεζες δεν εγγράφουν ζημία, οι συζητήσεις προχωρούν και στο επόμενο διάστημα θα ανακοινωθούν κάποιες εξ αυτών.

Από πού θα έρθουν οι εκπλήξεις

Τέλος, υπάρχει και η κατηγορία των επιχειρήσεων με ισχυρά οικονομικά στοιχεία και χαμηλό δανεισμό που αναζητούν φθηνά κεφάλαια για νέες επενδύσεις και διεύρυνση της εξωστρέφειάς τους. Από τη συγκεκριμένη υποκατηγορία θα έρθουν, με βάση την PwC, και οι μεγαλύτερες εκπλήξεις καθώς αναθερμαίνεται το ενδιαφέρον υποψήφιων στρατηγικών επενδυτών.

Όπως έχει γράψει το Euro2day.gr τα νέα private equity funds, που στήνονται, επιδιώκουν να αποκτήσουν κρίσιμα ποσοστά σε εταιρείες με αντίστοιχα χαρακτηριστικά, ενώ ενδιαφέρον για κάποιες εξ αυτών έχει εκδηλωθεί και από mega funds.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v