Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αγριο lobbying για το ποσό της ανακεφαλαιοποίησης

Τα σενάρια για το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών του stress test και τα κρυφά ραντεβού σε Ουάσινγκτον, Φρανκφούρτη και Λουξεμβούργο. Οι πιέσεις των ξένων funds, οι λύσεις για εξαγοράσιμες μετοχές και οι φόβοι της ΕΚΤ για κόκκινα δάνεια και Κίνα.

Αγριο lobbying για το ποσό της ανακεφαλαιοποίησης

Μπαράζ επαφών πραγματοποιείται στο παρασκήνιο μεταξύ των ιδιωτών μετόχων, εκπροσώπων των αναδόχων (επενδυτικών τραπεζών) και στελεχών του κουαρτέτου, με στόχο να μειωθεί ο τελικός λογαριασμός των stress tests, κυρίως αυτός του ακραίου σεναρίου.

Το lobbying που γίνεται σε Ουάσινγκτον, Βρυξέλλες, Φρανκφούρτη και Λουξεμβούργο εμπεριέχει, σύμφωνα με πληροφορίες, ισχυρές πιέσεις από την πλευρά των ξένων μετόχων, οι οποίοι «απειλούν» πως αν ο λογαριασμός είναι εξωφρενικός, τότε δεν θα επανατοποθετηθούν στις επικείμενες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου των τεσσάρων συστημικών τραπεζών.

Στόχος των ξένων μετόχων (capital, Fairfax, Baupost Pulson κ.ά.) είναι να μη χάσουν εν μία νυκτί τα δισεκατομμύρια που έβαλαν στις ελληνικές τράπεζες, κάτι όμως που διευκολύνει και το ελληνικό δημόσιο καθώς όσα λιγότερα χρησιμοποιήσει για τις τράπεζες από τα 25 δισ. ευρώ, τόσο καλύτερα και τόσο πιο εύκολος θα είναι ο δρόμος προς την πλήρη ιδιωτικοποίηση του κλάδου.

Ο φόβος των ξένων, οι οποίοι πέρυσι τον Μάρτιο τοποθέτησαν συνολικά στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα 8,5 δισ. ευρώ κεφάλαια, είναι η διαφαινόμενη αυστηρότητα που εκτιμάται ότι θα κρατήσουν, όσον αφορά στους όρους της ανακεφαλαιοποίησης, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι σε συνεργασία με τη γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ.

Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι οι ξένοι εμφανίζονται θετικοί στο να καλύψουν ανάγκες ύψους έως 6-7 δισ. ευρώ (με βάση το βασικό σενάριο των stress tests). Ωστόσο, η πολεμική με τους θεσμούς αφορά το ακραίο σενάριο.

Στην περίπτωση που το ακραίο σενάριο, το οποίο θα κριθεί από τη στάση που θα τηρήσει η ΕΚΤ στο βουνό των κόκκινων δανείων (τι θα υπολογίσει και πώς), κινηθεί από 15 εώς 20 δισ. ευρώ, τότε η είσοδος των ξένων θα γίνει αδύνατη καθώς αυτόματα θα ανέβει και ο λογαριασμός του βασικού-ήπιου σεναρίου.

Το ιδανικό, όπως αναφέρει Έλληνας τραπεζίτης, είναι το ήπιο σενάριο να βγάλει λογαριασμό 6-7 δισ. ευρώ και το ακραίο από 13 έως και 14 δισ. ευρώ. Στην περίπτωση αυτή η τοποθέτηση των ξένων στις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου θα είναι εφικτή και η κάλυψη του ποσού μεταξύ του βασικού και ακραίου σεναρίου θα καλυφθεί από τον «κουβά» των 25 δισ. ευρώ.

Μάλιστα, ήδη οι διοικήσεις των τραπεζών, η Τράπεζα της Ελλάδος, η ΕΚΤ και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης επεξεργάζονται μία σειρά από διευκολύνσεις, ώστε να δοθούν κίνητρα στους ιδιώτες επενδυτές προκειμένου οι μετοχές που θα περάσουν στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας να είναι εξαγοράσιμες από τις τράπεζες ανά πάσα στιγμή.

Στο ΔΝΤ

Τα κρυφά ραντεβού με τους θεσμούς ξεκίνησαν στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, παρά τις διαψεύσεις από την πλευρά του Ταμείου.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, υψηλόβαθμα στελέχη των αμερικανικών και καναδικών funds -μετόχων των ελληνικών τραπεζών- συναντήθηκαν στην Ουάσινγκτον με την επικεφαλής του κλιμακίου του Ταμείου για την Ελλάδα Ντέλια Βελκουλέσκου. Τραπεζικές πηγές από την Αθήνα αναφέρουν ότι στη συνάντηση οι ξένοι μέτοχοι υποστήριξαν ότι η πορεία της ελληνικής οικονομίας, παρά το κλείσιμο των τραπεζών και τα capital contlors, δεν αναμένεται να είναι τόσο αρνητική όσο εκτιμούν οι θεσμοί, δηλαδή φέτος η ύφεση θα είναι μικρότερη του 2%, κοντά στο 1,6%, και το 2016 η χώρα θα επιστρέψει στην ανάπτυξη.

Με βάση τα επιχειρήματα για την πορεία της οικονομίας φέρεται ότι ανέλυσαν στην Ντ. Βελκουλέσκου πως ακόμη και το ακραίο σενάριο των stress tests δεν μπορεί να ανεβάζει τον λογαριασμό των κεφαλαιακών αναγκών πάνω από τα 13-15 δισ. ευρώ. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως οι ξένοι μέτοχοι-επενδυτές αμφισβητούν ακόμη και το ποσό των 15 δισ. ευρώ, υπογραμμίζοντας ότι με βάση την κατάσταση των τραπεζών είναι μικρότερο, στην περιοχή των 12-13 δισ. ευρώ.

Φρανκφούρτη-Λουξεμβούργο

Οι επαφές (lobbying) πέραν της έδρας του ΔΝΤ έχουν φουντώσει και στο δίπολο μεταξύ Φρανκφούρτης και Λουξεμβούργου. Στη Φρανκφούρτη, δηλαδή στην έδρα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, στις ζυμώσεις για το θέμα πρωταγωνιστούν -πλην των στελεχών των ξένων funds- και υψηλόβαθμα στελέχη των ξένων επενδυτικών τραπεζών, οι οποίες από την πλευρά τους αναμένεται να αναλάβουν τις αναδοχές των αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου, προσβλέποντας στις υψηλές προμήθειες που θα λάβουν.

Ίδιες είναι, σύμφωνα με τις πληροφορίες, και οι διεργασίες που πραγματοποιούνται στο Λουξεμβούργο, στο οποίο εδρεύει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης και αποτελεί για πρώτη φορά το ταμείο χρηματοδότησης για τα 25 δισ. ευρώ που συμφωνήθηκαν για την κάλυψη της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών.

Τι φοβάται η ΕΚΤ

Μολονότι τα τεστ αντοχής γίνονται με αυστηρά οικονομικά κριτήρια, εν προκειμένω υπάρχουν δύο βασικές παράμετροι, οι οποίες θα προσδιορίσουν στις αρχές Οκτωβρίου, όταν οι τράπεζες θα μάθουν τον λογαριασμό, το ύψος του.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η ουσιαστική παράμετρος είναι η πολιτική σταθερότητα σε βάθος χρόνου, η οποία θα κριθεί με τον σχηματισμό της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Η δεύτερη παράμετρος, η οποία συνδέεται με την πρώτη, αφορά στον τρόπο αντιμετώπισης των κόκκινων δανείων.

Εδώ ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι επιμένει ότι ήρθε η ώρα της εξυγίανσης των ελληνικών τραπεζών, εξού και οι εκτιμήσεις ανεβάζουν ακόμη και στα 18 δισ. ευρώ τον λογαριασμό του ακραίου σεναρίου.

Η επιμονή του προέδρου της ΕΚΤ στην αυστηρότητα οφείλεται, σύμφωνα με οικονομικούς παράγοντες, στους κλυδωνισμούς της παγκόσμιας οικονομίας ελέω Κίνας αλλά και στις προκλήσεις των ευρωπαϊκών τραπεζών. «Σε ένα έτος θα διεξαχθούν τα πανευρωπαϊκά stress tests. Επιδιώκει έως τότε οι ελληνικές τράπεζες να έχουν εξυγιανθεί σε σημαντικό βαθμό, ούτως ώστε να μην υπάρχει εσαεί το ελληνικό πρόβλημα», αναφέρουν.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v