Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΤτΕ: Φιλόδοξοι αλλά ρεαλιστικοί οι στόχοι για τα κόκκινα δάνεια

Τι προβλέπει η έκθεση της ΤτΕ. Η γενική επιδίωξη να πέσουν τα NPLs στα επίπεδα των χωρών της Ευρωζώνης και πως μεταφράζεται σε νούμερα. Τέλη Μαρτίου θα καθορισθούν οι στόχοι για τις τράπεζες. Πρωταρχικής σημασίας η συναίνεση. Οι ευκαιρίες.

ΤτΕ: Φιλόδοξοι αλλά ρεαλιστικοί οι στόχοι για τα κόκκινα δάνεια

Φιλόδοξους στόχους αλλά εφικτούς, στο μέτωπο της αντιμετώπισης των κόκκινων δανείων, θέτουν στις τράπεζες της χώρας, ο SSM, από κοινού με την Τράπεζα της Ελλάδος, στο πλαίσιο της συνεργασίας τους σε εποπτικά θέματα.

Συγκεκριμένα, μέχρι το τέλος του μήνα, ο κάθε τραπεζικός όμιλος θα γνωρίζει επακριβώς το συγκεκριμένο στόχο μείωσης των δανείων του σε καθυστέρηση (NPL's) που θα προσδιορίζεται ανά τρίμηνο. Η εφαρμογή των στόχων θα ξεκινήσει από τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους.

"Αποτελεί ευκαιρία και πρόκληση για τις ελληνικές τράπεζες, να βελτιώσουν περαιτέρω τους δείκτες κεφαλαιακής τους επάρκειας και να αναδιαρθρώσουν επιχειρήσεις που δυνητικά μπορεί να καταστούν βιώσιμες", αναφέρει χαρακτηριστικά ανώτατη πηγή της Τραπέζης Ελλάδος.

Και προσθέτει: "Θέτουμε στόχους μείωσης των επισφαλειών, αρχής γενομένης από τον Ιούνιο, που θα αναφέρονται σε τριμηνιαία βάση. Στόχοι φιλόδοξοι, αλλά εφικτοί", Να σημειωθεί ότι οι ελληνικές τράπεζες θα ελέγχονται ανά τρίμηνο από τον SSM μαζί με την Τράπεζα της Ελλάδος (για τις μη συστημικές, δηλαδή την Τράπεζα Ατικής και για τις συνεταιριστικές η εποπτεία θα ασκείται μόνο από την Τράπεζα της Ελλάδος).

Σημειώνεται ότι η Τράπεζα της Ελλάδος ήδη από τα τέλη του περασμένου έτους έθεσε ως γενικό στόχο τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων στα επίπεδα των υπολοίπων χωρών μελών της Ευρωζώνης.

Αυτό σημαίνει ότι σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα τα NPLs θα πρέπει να υποχωρήσουν στα επίπεδα του 15% με 17% αρχικώς και εν συνεχεία κάτω από το 10% από 36% που είναι σήμερα. Αυτό σημαίνει ότι σε απόλυτα νούμερα τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα πρέπει να μειωθούν κατά περίπου 50 δισ.

Η ίδια πηγή διευκρινίζει, πάντως, ότι προς το παρόν δεν έχουν καθορισθεί στόχοι με τις τράπεζες για τη μείωση των NPLs καθώς η σχετική διαδικασία βρίσκεται στα σπάργανα. Το τυπικό χρονοδιάγραμμα προβλέπει ολοκλήρωση της διαδικασίας στα τέλη του μήνα, με τα τραπεζικά στελέχη να εκτιμούν πάντως ότι θα απαιτηθεί χρόνος ως τα τέλη Μαρτίου ή το αργότερο στις αρχές Απριλίου. Η συνάντηση της προσεχούς Δευτέρας μεταξύ της διοίκησης της ΤτΕ και των διοικήσεων των τραπεζών θα είναι ως εκ τούτου προκαταρκτική για τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η αξιολόγηση της χώρας - που εκτιμάται ότι θα κλείσει μόλις ξεπερασθούν οι δύο σκόπελοι (ασφαλιστικό και κόκκινα δάνεια) - αποτελεί σήμερα τη μεγαλύτερη πρόκληση για την Ελλάδα. Οπως άλλωστε έχει κατά καιρούς δηλώσει ο Γιάννης Στουρνάρας, "ο πρώτιστος κίνδυνος για τη χώρα σήμερα, δεν είναι τα μακροοικονομικά της, αλλά η αξιολόγηση και τα κόκκινα δάνεια. Ειδικότερα δε, τα κόκκινα δάνεια αποτελούν, στον ευρωπαϊκό νότο και όχι μόνο, ζήτημα πρωταρχικής σημασίας για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και τον SSM".

Στο μεταξύ την επόμενη εβδομάδα θα υπογραφεί Πράξη Διοικητή της Τραπέζης Ελλάδος για το θέμα της διαχείρισης των κόκκινων δανείων. Να σημειωθεί ότι εκδηλώνεται ήδη μεγάλο ενδιαφέρον και από το εξωτερικό.

Πρωτεύουσα σημασία για τον κεντρικό τραπεζίτη έχει η συναίνεση. Οπως διευκρινίζει στο Euro2day.gr η ίδια πηγή της Τραπέζης της Ελλάδος: "Στόχος μας είναι να αδειοδοτηθούν κατά προτεραιότητα εταιρίες, πχ τύπου private equity, με άριστο βιογραφικό και εμπειρία, οι οποίες είναι διατεθειμένες να αναλάβουν ρίσκα, να δουν την πραγματικότητα, να συνεργασθούν με τράπεζες και με τις εταιρίες που έχουν επισφαλή δάνεια, τις οποίες θα πρέπει να αναδιαρθρώσουν και εφόσον τις καταστήσουν βιώσιμες μέσα σε ένα μεσοπρόθεσμο διάστημα, να μπορέσουν να κερδίσουν και αυτές από τη βελτίωση της λειτουργικής κερδοφορίας. Εδώ οι επιλογές είναι πολλές και η διεθνής εμπειρία πλούσια". Εξάλλου υπάρχουν ήδη επιτυχημένα παραδείγματα συνεργασίας και στην Ελλαδα μεταξύ Private Equity Funds, με τους ιδιώτες μετόχους και τις δανείστριες τράπεζες, σε συναινετική βάση.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η Τράπεζα Ελλάδος εμφανίζεται διατεθειμένη να προκρίνει τέτοιες εξειδικευμένες εταιρίες (funds) που θα μπορέσουν να οδηγήσουν την εταιρία που έχει το δάνειο, σε κερδοφορία, αναδιαρθρώνοντας την και προσφέροντάς της ρευστότητα. Σημαντική ώθηση θα δώσουν εξειδικευμένες εταιρίες διαχείρισης ανά κλάδο, π.χ. τροφίμων, ξενοδοχείων κ.α.

Υπενθυμίζεται πάντως ότι σύμφωνα με το Νόμο Δένδια παρέχεται, στο πλαίσιο των κοινοπρακτικών δανείων, η δυνατότητα στις τράπεζες να αναγκάσουν τους μετόχους των εν λόγω εταιριών σε συνεργασία με την εταιρία, στην περίπτωση που δεν συνεργάζονται βάσει του Κώδικα δεοντολογίας της ΤτΕ. Σε κάθε περίπτωση οι εταιρίες που θα έρθουν να δραστηριοποιηθούν στους κλάδους αυτούς και θα λάβουν άδεια από την ΤτΕ θα είναι υποχρεωμένες να λειτουργήσουν εντός της ελληνικής έννομης τάξης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v