Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Cenergy: «Πολιορκητικός κριός» Στασινόπουλου για έργα στο εξωτερικό

Το σκεπτικό της ίδρυσης της νέας holding που θα εκπροσωπεί τα Ελλ. Καλώδια και Σωλ. Κορίνθου. Πόσο επηρέασε στη δημιουργία του σχήματος το country risk και το υψηλό κόστος δανεισμού. Σε ποιες αγορές στοχεύει ο όμιλος για ανάληψη έργων μεταφοράς ενέργειας.

Cenergy: «Πολιορκητικός κριός» Στασινόπουλου για έργα στο εξωτερικό

Στη δημιουργία ενός μεγάλου οικονομικά οργανισμού, που θα έχει ευκολότερη πρόσβαση σε χρηματοδότηση, με αυξημένες προοπτικές ανάληψης μεγαλύτερων έργων που συνδέονται με την ενέργεια, στοχεύει η δημιουργία της εταιρείας συμμετοχών Cenergy, η οποία θα ελέγχει μετοχικά τα Σωληνουργεία Κορίνθου και τα Ελληνικά Καλώδια του ομίλου Στασινόπουλου.

Τις προοπτικές που διανοίγονται για τις εταιρείες αυτές, με τη μεταφορά του μετοχικού τους ελέγχου στη νέα holding, η οποία έχει έδρα τις Βρυξέλλες, με εισαγωγή των μετοχών της στο Χρηματιστήριο Euronext, παρουσίασαν οι: Στράτος Θωμαδάκης CFO της Cenergy Holdings, Απόστολος Παπαβασιλείου συνδιευθύνων σύμβουλος της Cenergy Hold. και CO της Σωληνουργεία Κορίνθου και Αλέξης Αλεξίου συνδιευθύνων σύμβουλος της Cenergy Hold. και διευθύνων σύμβουλος της Ελλ. Καλώδια.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους, επεσήμαναν ότι μετά και τις πρόσφατες επενδύσεις περίπου 250 εκατομμυρίων στις παραγωγικές μονάδες, οι δύο εταιρείες προσφέρουν προϊόντα στα οποία περιλαμβάνονται σωλήνες φυσικού αερίου και πετρελαίου, όπως και καλώδια τηλεπικοινωνιών και μεταφοράς ηλεκτρισμού, υψηλής προστιθέμενης αξίας, και απολύτως συμβατά με τις σύγχρονες τεχνικές απαιτήσεις.

Έτσι αυτή τη στιγμή τα Σωληνουργεία Κορίνθου εξάγουν το 94% της παραγωγής τους, ενώ σωλήνες για επίγεια ή υποβρύχια μεταφορά φυσικού αερίου και πετρελαίου εξάγονται σε 40 χώρες. Ας σημειωθεί εδώ ότι τα δύο τρίτα των σωλήνων του αγωγού ΤΑΡ τα προμηθεύουν τα Σωληνουργεία Κορίνθου, ενώ τα Ελληνικά Καλώδια έχουν αναλάβει μεγάλα έργα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας όπως σημαντικό μέρος της διασύνδεσης των Κυκλάδων (περίπου 120 χιλιόμετρα), τη διασύνδεση του αιολικού πάρκου της ΤΕΡΝΑ στο νησί Άγιος Γεώργιος με το Λαύριο. Στοχεύουν δε στην ανάληψη αντίστοιχων έργων που σχεδιάζονται, όπως η ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την Πελοπόννησο, ο ελληνο-βουλγαρικός αγωγός αερίου και άλλα έργα εκτός Ελλάδος.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, τα στελέχη τόνισαν ότι οι εταιρείες του ομίλου έχουν αποκτήσει πλέον σημαντική τεχνογνωσία στην εκτέλεση σύνθετων έργων μεταφοράς ενέργειας, ενώ ειδικεύονται σε ειδικές κατασκευές και τεχνολογίες. Μιλούν χαρακτηριστικά για πόντιση σωλήνων φυσικού αερίου με μειωμένο συγκριτικά χρόνο δέσμευσης του πλοίου, ή για παραγωγή υποβρύχιων σωληνώσεων, για μεταφορά πετρελαίου ή φυσικού αερίου και ταυτόχρονα ηλεκτρικής ενέργειας και δεδομένων ή φωνής κ.λπ.

Επίσης για τη δυνατότητα να προσφέρουν έργα με το κλειδί στο χέρι (σχεδιασμός, κατασκευή, μεταφορά, διαχείριση logistics κ.λπ.). Ωστόσο, όπως παρατηρούν, κατά τα προηγούμενα χρόνια η προέλευση των εταιρειών επηρέασε τις δυνατότητες των εταιρειών (country risk) καθώς οι τράπεζες με τις οποίες συζητούν οι πελάτες τους, αξιολογούσαν αρνητικά την αξιοπιστία των εταιρειών.

Έτσι και με δεδομένο ότι οι ανάγκες στην ανάπτυξη έργων μεταφοράς ενέργειας (φυσικού αερίου, πετρελαίου, ηλεκτρισμού) και έργων τηλεπικοινωνιών, προβλέπονται συνεχώς αυξανόμενες, (μεγάλη διείσδυση ΑΠΕ, ανακαλύψεις αερίου σε Ανατ. Μεσόγειο, εκμετάλλευση shale gas και shale oil στις ΗΠΑ), αποφασίστηκε η δημιουργία της Holding με έδρα τις Βρυξέλλες, ώστε να ξεπεραστούν τα προβλήματα του country risk τόσο για την αξιοπιστία του ομίλου, όσο και για την πρόσβαση σε φθηνότερη χρηματοδότηση. Ας σημειωθεί εδώ ότι τα επιτόκια δανεισμού στην Ελλάδα για τις εταιρείες αυτές είναι της τάξης του 5-6%, ενώ εκτός Ελλάδος 2-3%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v