Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τουρκικές επενδύσεις €400 εκατ. στον ελληνικό τουρισμό

Κομβικός ο ρόλος της Ελλάδας στα σχέδια ανάπτυξης του τουρκικού ομίλου στον τουρισμό. Απέκτησε ήδη ισχυρή παρουσία στην αθηναϊκή Ριβιέρα.

Τουρκικές επενδύσεις €400 εκατ. στον ελληνικό τουρισμό

Επί ελληνικού εδάφους και από τη «βιτρίνα» της αθηναϊκής Ριβιέρας -το συγκρότημα του «Αστέρα Βουλιαγμένης»- επιβεβαιώθηκε η στρατηγική σημασία που έχει η Ελλάδα στους σχεδιασμούς του τουρκικού ομίλου Dogus για την ανάπτυξή του στην τουριστική αγορά της Μεσογείου.

Το ειδικό βάρος που απέκτησε ήδη ο τουρκικός όμιλος στα πολυτελή «ράφια» του ελληνικού τουρισμού αποτυπώθηκαν στη σύντομη τοποθέτηση του Χουσνού Ακάν, δ/ντος συμβούλου του Dogus Group, κατά την επίσημη παρουσίαση του επενδυτικού σχεδίου που θα υλοποιήσουν στο ιστορικό συγκρότημα οι νέοι ιδιοκτήτες του «Αστέρα» (δύο κρατικά κεφάλαια του Άμπου Ντάμπι και του Κουβέιτ, Άραβες επενδυτές και Dogus Group).

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Χουσνού Ακάν, οι επενδύσεις του Dogus Group στην Ελλάδα ανέρχονται σε 200 εκατ. ευρώ και μετά την ολοκλήρωση της εξαγοράς του ξενοδοχείου Hilton Αθηνών από την «Ιονική Ξενοδοχειακή» του ομίλου Alpha Bank, θα φθάσουν τα 400 εκατ. ευρώ.

Ο τουρκικός όμιλος έχει εξασφαλίσει ήδη ισχυρή παρουσία στην πολυτελή «βιτρίνα» του ελληνικού τουρισμού, συνάπτοντας συμφωνίες στρατηγικής συνεργασίας με τη Lamda Development του ομίλου Λάτση, τον όμιλο Κωνσταντακόπουλου (για την εξαγορά του Hilton) και τον όμιλο Κυριακούλη για τον κλάδο μαρινών.

Η παρουσία του είναι «ευδιάκριτη» στην υπό διαμόρφωση αθηναϊκή Ριβιέρα, όπου εκτός της ισχυρής μετοχικής του παρουσίας στο ιδιοκτησιακό σχήμα του νέου «Αστέρα», μετέχει στη διαχείριση (μέσω της D-Marin) τριών μαρινών (Φλοίσβου, Ζέας, Γλυφάδας) από κοινού με τη Lamda Development και την Kiriacoulis. Με την τελευταία διαχειρίζονται από κοινού και τη μαρίνα Γουβιών στην Κέρκυρα, αυξάνοντας σε τέσσερις τις μαρίνες που ελέγχει στην Ελλάδα.

Ο τουρκικός όμιλος βρίσκεται, παράλληλα, σε φάση ανάπτυξης του ξενοδοχειακού του βραχίονα D-Hotels and Resorts. Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο δ/νων σύμβουλος του ομίλου, η Dogus Group διαχειρίζεται ήδη 16 ξενοδοχεία συνολικής δυναμικότητας 3.000 κλινών, με στόχο να τα αυξήσει άμεσα σε 26, αποκτώντας παρουσία σε 8 χώρες.

Ας σημειωθεί πως ο τουρκικός όμιλος συνεργάζεται με τον αμερικανικό ξενοδοχειακό όμιλο Hyatt International, ενώ ο επικοινωνιακός βραχίονας του ομίλου συνεργάζεται με τον πασίγνωστο αμερικανικό οίκο ταξιδιωτικών εντύπων Conde Nast.

O όμιλος Dogus ιδρύθηκε το 1951, δραστηριοποιείται σε οκτώ κλάδους, μεταξύ των οποίων ο χρηματοοικονομικός, οι κατασκευές, τα μίντια και ο τουρισμός, ενώ ελέγχει 330 εταιρείες, απασχολεί 55.000 εργαζόμενους και έχει παρουσία σε τριάντα χώρες.

Ενδεικτικό της πολυεπίπεδης παρουσίας του ομίλου αποτελεί το γεγονός πως ο τραπεζικός του «βραχίονας» Garanti Bank λειτουργεί 7 υποκαταστήματά του στο κατεχόμενο βόρειο τμήμα της Κύπρου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v