Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα τέσσερα κρίσιμα στοιχήματα για τον ελληνικό τουρισμό

Η διαχείριση των τουριστικών προορισμών και ο κρίσιμος ρόλος των εκλογών. Το momentum και η ετοιμότητα για «χειρουργικές» επεμβάσεις, αν χρειαστεί. Προτάσεις για μειωμένο εισαγωγικό μισθό και αλλαγές στον φόρο διαμονής.

Τα τέσσερα κρίσιμα στοιχήματα για τον ελληνικό τουρισμό

Τη διαπίστωση πως ο ελληνικός τουρισμός εισέρχεται στην εποχή της «ωριμότητας» επανέλαβε χθες ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) Γιάννης Ρέτσος στο πλαίσιο των εαρινών εκτιμήσεων του συνδέσμου για την τρέχουσα τουριστική περίοδο.

Μια ωριμότητα, όπως σημείωσε, η οποία προκύπτει από το γεγονός πως η Ελλάδα έχει καταξιωθεί, πλέον, στους 15 δημοφιλέστερους προορισμούς του πλανήτη και κατατάσσεται στις κορυφαίες θέσεις προτίμησης των ταξιδιωτών στις σημαντικότερες χώρες προέλευσης τουριστών.

Ο επικεφαλής του ΣΕΤΕ σημείωσε, ταυτόχρονα, πως οι τουριστικές εισπράξεις κινούνται, σε ιστορικά επίπεδα ρεκόρ 16,5-17 δισ. ευρώ τα οποία μεταφράζονται σε περίπου 40 δισ. ευρώ στο σύνολο της ελληνικής οικονομίας από δαπάνες των ξένων επισκεπτών σε υπηρεσίες που συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με τον τουρισμό.

Ο όρος «ωριμότητα», ωστόσο, ανιχνεύεται για πρώτη φορά φέτος στο λεξιλόγιο των κορυφαίων παραγόντων του τουρισμού σε μια προσπάθεια να αποδοθεί με όρους ρεαλισμού το φετινό momentum του ελληνικού τουρισμού, παίρνοντας αποστάσεις από τους αριθμούς οι οποίοι επιδέχονται πολλαπλών ερμηνειών. Και, πάντως, δεν ευημερούν…

Το Euro2day.gr ζήτησε από τον πρόεδρο του ΣΕΤΕ να μεταφέρει τη μέχρι στιγμής εικόνα των κρατήσεων και την εκτίμησή του για το αν οι κρατήσεις της τελευταίας στιγμής (last minute bookings) θα κρίνουν το αποτέλεσμα της φετινής τουριστικής περιόδου όπως θεωρούν αρκετοί επιχειρηματίες του χώρου.

Απαντώντας ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ έκανε λόγο για «σταθεροποίηση» εκτιμώντας πως άλλες περιοχές θα καταγράψουν μικρή άνοδο και άλλες μικρή πτώση της τουριστικής κίνησης.

Με δύο άλλες αναφορές του, ωστόσο, άφησε να εννοηθούν αρκετά περισσότερα. Η πρώτη αφορούσε το γεγονός πως, σύμφωνα με τον αντίστοιχο ΣΕΤΕ της Γερμανίας, η εξερχόμενη τουριστική κίνηση από τη χώρα κινείται αυτή τη στιγμή στα επίπεδα του -8% έως -9%. Σημειώνοντας πως αυτό θα επηρεάσει προορισμούς οι οποίοι βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στη γερμανική αγορά (σ.σ κυρίως Κρήτη, Δωδεκάνησα).

Η δεύτερη αναφορά του προέδρου του ΣΕΤΕ είχε γίνει νωρίτερα όταν, μιλώντας για τη φετινή χρονιά, έκανε λόγο «χειρουργικές επεμβάσεις» που ίσως απαιτηθούν κατά τη διάρκεια της περιόδου ώστε να ενισχυθεί η ροή κρατήσεων.

Στο φλέγον θέμα των αναμενόμενων εισπράξεων από τον τουρισμό φέτος ο Γ. Ρέτσος τοποθέτησε ένα μεγάλο ερωτηματικό, αναφέροντας πως δεν είναι δυνατόν να γίνει οποιαδήποτε εκτίμηση αυτή τη στιγμή.

Σημείωσε, ωστόσο, πως ίσως φέτος γίνει πιο δυσδιάκριτος ο ρόλος του τουρισμού στην ελληνική οικονομία χρησιμοποιώντας ένα υποθετικό σενάριο υποχώρησης των εσόδων. Ακόμα κι αν υποθέσουμε πως μειώνονταν φέτος οι τουριστικές εισπράξεις κατά 500 εκατ. ευρώ, αυτό δεν θα είχε πρακτικά καμία επίπτωση στις τουριστικές επιχειρήσεις. Μια τέτοια πτώση όμως, σημείωσε, θα μεταφραζόταν σχεδόν σε 1,2 δισ. Ευρώ λιγότερα έσοδα στο σύνολο της οικονομίας το οποίο αντιστοιχεί στο 1/3 της αναμενόμενης αύξησης του ΑΕΠ για το 2019.

Ο δρόμος για την ωριμότητα και τα αγκάθια

Η αναρρίχηση των μεγεθών του ελληνικού τουρισμού σε ιστορικά επίπεδα ρεκόρ υποχρεώνουν, όπως φαίνεται, την ηγεσία του ΣΕΤΕ να επαναπροσδιορίσει την στρατηγική του συνδέσμου για τα επόμενα χρόνια.
Στρατηγική την οποία περιέγραψε, εμμέσως, ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ κάνοντας λόγο για την «είσοδο στην περίοδο της ωριμότητας» θέτοντας ως στόχο να βρίσκεται ο τουρισμός στους τέσσερις–πέντε τομείς στους οποίους θα βασιστεί ο επόμενος αναπτυξιακός κύκλος της ελληνικής οικονομίας. Στρατηγική η οποία εμφανίζεται να παίρνει αποστάσεις από τη ρητορική της προηγούμενης περιόδου κατά την οποία πρώτος στόχος εμφανιζόταν να είναι η διεκδίκηση της πρωτοκαθεδρίας στην εγχώρια επιχειρηματική σκηνή.

Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ χαρακτήρισε καθοριστική τη φετινή τουριστική χρονιά για το μέλλον του ελληνικού τουρισμού και τη διασφάλιση της ωριμότητάς του.

Ο δρόμος που οδηγεί στη… γη της ωριμότητας, ωστόσο, δεν μοιάζει στρωμένος με ροδοπέταλα. Αντίθετα, μάλλον, περισσεύουν τα «αγκάθια»… Και όταν μιλάμε για αγκάθια αναφερόμαστε στα «μέτωπα» που, σύμφωνα με τον επικεφαλής του ΣΕΤΕ, θα διασφαλίσουν τη σταθεροποίηση των μεγεθών του ελληνικού τουρισμού και θα θωρακίσουν το μέλλον του.

Μέτωπα που αντιστοιχούν σε ισάριθμα στοιχήματα τα οποία προϋποθέτουν μεγάλης κλίμακας μεσο-μακροπρόθεσμες επεμβάσεις στις δομές της δημόσιας διοίκησης, την αναβάθμιση υποδομών και την αλλαγή νοοτροπιών, σύμφωνα με όσα περιέγραψε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ.

Διαχείριση Προορισμών: Με τη συντριπτική πλειοψηφία των τουριστών να καταφθάνουν στην Ελλάδα στο τρίτο τρίμηνο (Ιούλιος -_Σεπτέμβριος) οι καθιερωμένοι προορισμοί της χώρας υποχρεώνονται να υποδεχθούν σε ένα τετράμηνο (Ιούνιος-Σεπτέμβριος) ροές επισκεπτών που υπερβαίνουν κατά πολύ τα όρια αντοχής υποδομών, κατοίκων και εργαζομένων.

Αναφερόμενος στο στοίχημα της αποτελεσματικής διαχείρισης των προορισμών και της εικόνας τους άνοιξε μια «βεντάλια» οκτώ μετώπων: την επάρκεια ενέργειας και νερού, τη διαχείριση των απορριμμάτων και τον καλλωπισμό των δημόσιων χώρων, βελτίωση τοπικών οδικών δικτύων και των συνοριακών σταθμών, εκσυγχρονισμός των λιμανιών, επαρκής αστυνόμευση, ενίσχυση των υπηρεσιών υγείας, λειτουργία μουσείων και αρχαιολογικών χώρων, διαχείριση κυκλοφορίας στις τουριστικές περιοχές, ιδιαίτερα στις περιόδους αιχμής.

Εκλογές: Η διεξαγωγή των αυτοδιοίκητων εκλογών φέτος δημιουργεί έναν πρόσθετο πονοκέφαλο στους επιχειρηματίες του τουρισμού. Εκφράζεται, μάλιστα, ανησυχία για το γεγονός πως στην περίοδο αιχμής Ιουνίου Σεπτεμβρίου θα υπάρχει κενό εξουσίας έως ότου αναλάβουν επίσημα οι νέες αρχές. Με ορατή την απειλή να καταγραφούν εικόνες «ξεχαρβαλώματος» σε κάποιες περιοχές.

Φορολογία-Ανταγωνιστικότητα: Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ τόνισε με έμφαση πως η αποκλιμάκωση του ΦΠΑ θα πρέπει να γίνει τους επόμενους 12-18 μήνες. Υπενθυμίζοντας πως στις ανταγωνίστριες χώρες τα επίπεδα του ΦΠΑ είναι 8 μονάδες χαμηλότερα. Ο ΣΕΤΕ έχει καταθέσει «πακέτο» προτάσεων για το θέμα στο υπ. Οικονομικών. Όπως αποκάλυψε, μάλιστα, ο Γ. Ρέτσος μια από τις προτάσεις αφορά το φόρο διαμονής. Η κυβέρνηση είχε προϋπολογίσει έσοδα 74 εκατ. Ευρώ από την εφαρμογή του μέτρου αλλά ο βεβαιωμένος φόρος για το σύνολο του 2018 ξεπέρασε τα 140 εκατ. Ευρώ. Στην πρότασή του ο ΣΕΤΕ ζητά να εφαρμοστεί ο φόρος στην περίοδο αιχμής (κατά την οποία υπολογίζεται ότι εισπράχτηκαν 68-70 εκατ. Ευρώ) και να μην ισχύσει στο υπόλοιπο εννεάμηνο, δίνοντας ανάσα στις επιχειρήσεις περιοχών με χαμηλή τουριστική κίνηση, ορεινούς προορισμούς κλπ.

Απασχόληση: Ο επικεφαλής του ΣΕΤΕ επεσήμανε ως κατάκτηση την υποχρεωτικότητα της κλαδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας των ξενοδοχοϋπαλλήλων για τα ξενοδοχεία όλης της χώρας. Χαιρέτισε, ταυτόχρονα την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού, ρατσιστικού, όπως ανέφερε, μέτρου για τους νέους. Σημειώνοντας τους κινδύνους από απότομες αυξήσεις του κατώτερου μισθού.

Επιβεβαίωσε, ταυτόχρονα, το αίτημα που έχει καταθέσει ο ΣΕΤΕ στην κυβέρνηση για την καθιέρωση εισαγωγικού μισθού στην αγορά εργασίας ο οποίος θα είναι χαμηλότερος από τον κατώτατο μισθό, θα ισχύει για περίοδο δύο ετών και θα αφορά όσους εισέρχονται για πρώτη φορά στην αγορά εργασίας ή επανέρχονται σε αυτήν μετά από μακρόχρονη απουσία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v