Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δυναμικό comeback για τα αμοιβαία κεφάλαια

Ποιοι παράγοντες οδηγούν μεγαλύτερο τμήμα των εγχώριων αποταμιεύσεων στα αμοιβαία κεφάλαια. Οι ελκυστικές αποδόσεις του παρελθόντος και οι κινήσεις των τραπεζών.

Δυναμικό comeback για τα αμοιβαία κεφάλαια

Μετά από μια περίοδο ισχνότατων αγελάδων, κατά τα χρόνια της οικονομικής κρίσης, τα αμοιβαία κεφάλαια αντεπιτίθενται. Προσελκύουν το ενδιαφέρον των επενδυτών, που μεταφράζεται σε σημαντικό τμήμα των αποταμιεύσεών τους.

Ήδη, μέσα στο 2019, οι καθαρές εισροές κεφαλαίων (νέες αγορές μείον ρευστοποιήσεις) προσέγγισαν σύμφωνα με πληροφορίες τα 600 εκατ. ευρώ.

Τη μερίδα του λέοντος την καρπώνονται κυρίως: οι «τραπεζικές» ΑΕΔΑΚ (περίπου +300 εκατ. για την Πειραιώς, +200-250 εκατ. για την Alpha, +100 εκατ. ευρώ για τη Eurobank), ενώ από τις άλλες εταιρείες του κλάδου την καλύτερη επίδοση στο μέτωπο της προσέλκυσης νέων κεφαλαίων είχε η 3Κ Investment Partners (γύρω στα +20 εκατ. ευρώ).

Να σημειωθεί πως η αύξηση του ενεργητικού των αμοιβαίων κεφαλαίων ήταν σαφώς υψηλότερη από τα προαναφερθέντα 600 εκατ. ευρώ, καθώς πέρα από τις καθαρές εισροές χρημάτων είχαμε και άνοδο της τρέχουσας αξίας των παλαιότερων μεριδίων.

Οι κυριότεροι λόγοι

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, οι κυριότεροι λόγοι που οδήγησαν πολλούς επενδυτές να αποκτήσουν μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων είναι οι παρακάτω:

  1. Οι υψηλές αποδόσεις που σημείωσαν τα Α/Κ κατά τα τελευταία χρόνια έχουν λειτουργήσει ως κράχτης, αν και η πορεία του παρελθόντος δεν εγγυάται τη μελλοντική. Ειδικότερα, μεγάλα κέρδη έδωσαν πέρυσι όλες οι κατηγορίες των αμοιβαίων κεφαλαίων, ενώ πολύ ικανοποιητική πορεία εδώ και οκτώ τουλάχιστον χρόνια είχαν τα Ομολογιακά (Εξωτερικού και κυρίως Εσωτερικού, Κρατικά και Εταιρικά), τα Μετοχικά Εξωτερικού και τα Μετοχικά που τοποθετούνται σε μικρομεσαίους τίτλους στο Χρηματιστήριο της Αθήνας.
  2. Τα οριακά επιτόκια προθεσμιακών καταθέσεων που προσφέρουν πλέον οι τράπεζες, γεγονός που πείθει ορισμένους επενδυτές να μεταφέρουν τμήμα των αποταμιεύσεών τους σε Α/Κ, προσδοκώντας μεγαλύτερες αποδόσεις, έστω και αν σε πολλές περιπτώσεις αναλαμβάνουν υψηλότερο ρίσκο.
  3. Η σημαντική μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων στα Α/Κ που αποφασίστηκε το φθινόπωρο του 2019.
  4. Η έμφαση που έδωσαν οι περισσότερες τράπεζες στην προώθηση των Α/Κ, καθώς αφενός έχουν υπερεπάρκεια ρευστότητας (βλέπε δείκτη χορηγήσεων προς καταθέσεις χαμηλότερο του 100%) και αφετέρου μέσα από τη μεταφορά καταθέσεων σε μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων γλιτώνουν την καταβολή τόκων (τόσο στους πελάτες όσο και στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα), ενώ παράλληλα εισπράττουν προμήθειες.

Σημαντικό ενδιαφέρον παρουσιάζει το ότι οι τράπεζες έχουν θέσει πολύ αυξημένους στόχους σε σύγκριση με πέρυσι, σχετικά με τη διάθεση μεριδίων αμοιβαίων κεφαλαίων, με ό,τι αυτό θα μπορούσε να σημαίνει όχι μόνο για την πορεία του κλάδου αλλά και για την έμμεση ανοδική ζήτηση που θα προκύψει για μετοχές και ομόλογα εσωτερικού και εξωτερικού.

Όπως έχει επισημάνει και στο παρελθόν το Euro2day.gr, η βούληση των τραπεζών για διάθεση περισσότερων μεριδίων αμοιβαίων κεφαλαίων εντάσσεται σε μια γενικότερη στρατηγική που αποσκοπεί στη μεγάλη άνοδο των καθαρών τους εσόδων από προμήθειες.

Ήδη στις τράπεζες, πέρα από τον όρο Net Interest Income (NII, καθαρά έσοδα από τόκους) δίνεται έμφαση ολοένα και εντονότερα στο Net Fee Income (NFI ή καθαρά έσοδα από προμήθειες), επίδοση που θα επιδιωχθεί να αυξηθεί σημαντικά μέσα από:

  • τη μεγαλύτερη χρήση των πιστωτικών καρτών
  • τη διάθεση περισσότερων ασφαλιστικών προϊόντων
  • την εντονότερη δραστηριότητα των αμοιβαίων κεφαλαίων
  • τις πολυπληθέστερες ηλεκτρονικές συναλλαγές που γίνονται μέσα από τα δίκτυα των τραπεζών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v