Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τάξη στο... χάος του Ελαιώνα θέλουν κυβέρνηση-επιχειρήσεις

O σχεδιασμός για τη διπλή ανάπλαση του Ελαιώνα και της Λεωφόρου Αλεξάνδρας μπορεί να αποτελέσει ευκαιρία, ώστε να μπει τάξη και στους μεταφορείς της περιοχής. Τι ζητούν οι επιχειρήσεις, τι σχεδιάζουν δήμος και κυβέρνηση.

Τάξη στο... χάος του Ελαιώνα θέλουν κυβέρνηση-επιχειρήσεις

Ούτε δύο στις δέκα μεταφορικές επιχειρήσεις που έχουν έδρα στην ευρύτερη περιοχή του Ελαιώνα διαθέτουν νόμιμη άδεια λειτουργίας! Η συντριπτική πλειοψηφία των περίπου 500 επιχειρήσεων εξαρτάται από τις διετείς παρατάσεις λειτουργίας που εκδίδονται με υπουργικές αποφάσεις.

Οι εικόνες των παραπηγμάτων, του κυκλοφοριακού χάους και τη γενικότερης επιβάρυνσης στην περιοχή είναι καθημερινές, καθώς ακόμα και οι νόμιμες εγκαταστάσεις, όπως το γνωστό «Κηφισού 91», σχεδιάστηκαν σε εποχές με μικρότερα φορτηγά και πολύ χαμηλότερο μεταφορικό έργο.

Τώρα οι επιχειρηματίες του κλάδου, όπως ο Γιώργος Χαβάκης, αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Επιχειρήσεων Διαμεταφοράς (ΠΕΕΔ), θεωρούν πως ο σχεδιασμός για τη διπλή ανάπλαση του Ελαιώνα και της Λεωφόρου Αλεξάνδρας μπορεί να αποτελέσει ευκαιρία ώστε να μπει τάξη και στους μεταφορείς της περιοχής.

Όπως εξηγεί, οι επιχειρήσεις θα ήθελαν να παραμείνουν στην περιοχή, στο πλαίσιο του σχεδιασμού για city logistics και των υποδομών για τη διανομή στη νέα εποχή του ηλεκτρονικού εμπορίου. Αν, όμως, η κυβέρνηση αποφασίσει πως πρέπει να μεταφερθούν κάπου αλλού, τότε πρέπει να μεριμνήσει για να βρεθεί ο χώρος που θα στεγάσει τόσες εταιρείες μεταφορών.

Η προηγούμενη κυβέρνηση, με βάση και την εμπειρία από ευρωπαϊκές πόλεις όπως το Παρίσι και οι Βρυξέλλες, επεξεργάζονταν σχέδιο για τη μετατροπή της περιοχής που καταλαμβάνουν σήμερα τα… παραπήγματα σε «Αστική Πύλη Logistics Αθηνών» μέσω Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ). Το επενδυτικό ενδιαφέρον, σύμφωνα με επιχειρηματίες της περιοχής, παραμένει ακόμα και σήμερα, αλλά θα χρειαστεί αναλυτικότερος σχεδιασμός. Εκείνο το σχέδιο ανέφερε πως στον Ελαιώνα υπάρχουν περισσότερα από 9.500 στρέμματα, που είναι σε μεγάλο βαθμό αναξιοποίητα.

Η ΠΕΕΔ έχει ήδη συναντηθεί με τον αναπληρωτή υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκο Παπαθανάση, ο οποίος ζήτησε μια αποτύπωση της κατάστασης στην περιοχή. Γι’ αυτό, λέει ο κ. Χαβάκης, η Ενωση ανέλαβε πρωτοβουλία για την απογραφή των επιχειρήσεων του κλάδου που δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή του Ελαιώνα. Έτσι οι επαγγελματίες του κλάδου έχουν τη δυνατότητα να καταγράψουν μαζικά και ολοκληρωμένα στοιχεία που σχετίζονται με τη διαμεταφορά, τη μεταφορά, τα κέντρα αποθήκευσης και διανομής εμπορευμάτων (ΚΑΔ) και με την πρακτόρευση.

Σύμφωνα με την ένωση, «είναι μία δράση που θα υποδείξει τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να εκσυγχρονιστούν οι επιχειρήσεις του κλάδου, ώστε να γίνουν περισσότερο ανταγωνιστικές, αποδοτικές και κυρίως ορθά οργανωμένες. Για την καλύτερη αποτύπωση των υποδομών που χρησιμοποιούνται πέραν της δια ζώσης απογραφής, η ΠΕΕΔ έχει διαμορφώσει και ηλεκτρονικά το ερωτηματολόγιο, ώστε όσοι επιθυμούν να το συμπληρώνουν μέσω διαδικτύου».

Κατά τον κ. Χαβάκη, «έχει αναπτυχθεί μια δυναμική στον κλάδο, ώστε να αλλάξει η κατάσταση στον Ελαιώνα». Θα χρειαστούν, όμως, νομοθετικές αλλαγές και σοβαρός σχεδιασμός, εξηγεί. Η ΠΕΕΔ έχει αποφασίσει να προσλάβει εξειδικευμένους συμβούλους, προκειμένου να παρουσιάσει τη δική της πρόταση.

Τις τελευταίες ημέρες, έχουν φουντώσει οι πληροφορίες πως η κυβέρνηση και ο δήμος Αθηναίων σχεδιάζουν να «αναστήσουν» το περίφημο σχέδιο της διπλής ανάπλασης, δηλαδή την κατασκευή του γηπέδου του Παναθηναϊκού στην περιοχή του Ελαιώνα με ταυτόχρονη αναμόρφωση της Λεωφόρου Αλεξάνδρας. Ο σχεδιασμός προέβλεπε και την κατασκευή του νέου σταθμού των ΚΤΕΛ, ενός άλλου στοιχειωμένου έργου για το οποίο έχουν γίνει μελέτες επί μελετών, χωρίς να προχωρήσει ποτέ. Στο νέο σταθμό υποτίθεται πως θα μεταφερθούν τα ΚΤΕΛ από τον Κηφισό και την οδό Λιοσίων.

Δεν είναι γνωστό αν το νέο σχέδιο της διπλής ανάπλασης περιλαμβάνει και την ολοκλήρωση του ημιτελούς εμπορικού κέντρου που είχε αρχίσει να κατασκευάζει ο όμιλος του Μπ. Βωβού. Για το συγκεκριμένο εμπορικό κέντρο, που σήμερα έχει περιέλθει στις πιστώτριες τράπεζες του ομίλου Βωβού, είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον η αμερικανική Hines. Η τελευταία προχώρησε και στην αγορά του εμπορικού κέντρου Athens Heart στην οδό Πειραιώς. Όμως η πανδημία έχει ανατρέψει τα σχέδια για κλειστά εμπορικά κέντρα καθώς έχουν δεχθεί και τη μεγαλύτερη πίεση από πλευράς εσόδων και επισκεψιμότητας.

Για να προχωρήσει το σχέδιο της διπλής ανάπλασης, θα χρειαστεί ένα ακόμα Προεδρικό Διάταγμα το οποίο πρέπει να έχει καλύτερη τύχη από το προηγούμενο, που ανετράπη από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ). Στόχος της κυβέρνησης και του δήμου Αθηναίων είναι να εντάξουν την επένδυση στο Ταμείο Ανάκαμψης, με εκτιμώμενο κόστος κοντά στα 200.000.000 ευρώ. Στην ουσία, θα υπάρξει «ανταλλαγή» οικοδομήσιμης επιφάνειας και πρασίνου μεταξύ του Ελαιώνα, που θα κατασκευαστεί το νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού καθώς και γήπεδο μπάσκετ, και της περιοχής της Λεωφόρου Αλεξάνδρας που βρίσκεται στο σημερινό στάδιο «Απ. Νικολαΐδης». Το τελευταίο θα κατεδαφιστεί και θα δημιουργηθεί ζώνη πρασίνου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v