Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Politico: Ετοιμη να παγώσει τον κανόνα χρέους για το 2023 η Κομισιόν

Κινήσεις διευκόλυνσης των κρατών που βγαίνουν από την πανδημία με ένα βουνό χρέους στην πλάτη τους προωθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η συζήτηση για την αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας και οι κανόνες που μπορεί να πυροδοτήσουν ύφεση.

Politico: Ετοιμη να παγώσει τον κανόνα χρέους για το 2023 η Κομισιόν

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχεδιάζει να διατηρήσει το 2023 στον πάγο τους κανόνες που αφορούν τη μείωση του χρέους σύμφωνα με προσχέδιο που παρουσιάζει σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμα το Politico.

Αν η ρύθμιση, αν δεν αλλάξει, θα προσφέρει μεγάλη ανακούφιση σε χώρες όπως η Γαλλία, η Ιταλία η Ισπανία και φυσικά η Ελλάδα, καθώς συγκαταλέγονται στις μισές χώρες της ΕΕ που θα βγουν από την πανδημία με ακόμη μεγαλύτερα χρέη. Οι Βρυξέλλες επέβαλαν την ρήτρα διαφυγής τον Μάρτιο του 2020 για να αντιμετωπιστεί η πανδημία, επιτρέποντας στις χώρες να ξοδέψουν τεράστια ποσά για να στηρίξουν τις οικονομίες τους. 

Σύμφωνα με το Politico το νέο μήνυμα της Επιτροπής, με λίγα λόγια είναι: Ο εκτελεστικός βραχίονας της ΕΕ θα είναι επιεικής — υπό τον όρο ότι οι κυβερνήσεις θα θέσουν υπό έλεγχο τα οικονομικά τους και θα αρχίσουν να μειώνουν το χρέος τους.

Η Επιτροπή σχεδιάζει να παρουσιάσει τις νέες κατευθυντήριες γραμμές της για τη δημοσιονομική πολιτική στις αρχές Μαρτίου, ώστε να μπορέσουν οι χώρες να αρχίσουν να σχεδιάζουν τα προσχέδια των προϋπολογισμών τους.

Το έγγραφο συνιστά ένα σήμα για τις δυσκολίες εφαρμογής του Συμφώνου Σταθερότητας (ΣΑ) με τη  σημερινή του μορφή στον μετά-Covid κόσμο. Το Σύμφωνο Σταθερότητας κανονικά θα περιόριζε τα δημοσιονομικά ελλείμματα στο 3% της οικονομικής παραγωγής και είχε στόχο να μειωθεί το δημόσιο χρέος στο 60%. Οι χώρες με επίπεδα χρέους πάνω από αυτό το όριο θα έπρεπε να κλείνουν τη ψαλίδα με ποσοστό 5% τον χρόνο, ένα πολύ υψηλό επίπεδο.

Γι' αυτό υπάρχουν από καιρό σχέδια για αλλαγές στο ΣΑ. Η Επιτροπή δεν βλέπει κανένα λόγο να επιβάλει πλήρως τους κανόνες για το χρέος του ΣΣΑ, όταν ούτως ή άλλως θα μπορούσαν να αλλάξουν σύντομα, σημειώνεται στο έγγραφο.

«Με εκκρεμές το αποτέλεσμα της αναθεώρησης της οικονομικής διακυβέρνησης, η Επιτροπή δεν θα επιβάλει το όριο μείωσης χρέους όπως είναι διατυπωμένο επί του παρόντος», ανέφερε το προσχέδιο. «Ωστόσο, η Επιτροπή θα συνεχίσει να παρακολουθεί τις εξελίξεις του χρέους σύμφωνα με τις απαιτήσεις της Συνθήκης».

Μεταξύ των κρατών που ενδιαφέρονται περισσότερο είναι το Βέλγιο, η Κύπρος, η Γαλλία, η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία, που έχουν χρέος πάνω από το 100% του ΑΕΠ. Η επιβολή των κανόνων με τη σημερινή τους μορφή θα πυροδοτούσε μια νέα εποχή λιτότητας, παρόμοια με αυτή που ακολούθησε την οικονομική κατάρρευση του 2008 και έφερε την ευρωζώνη στην κρίση δημόσιου χρέους και τα πακέτα διάσωσης. 

«Η διασφάλιση σταδιακής δημοσιονομικής προσαρμογής στα κράτη μέλη με υψηλό χρέος είναι απαραίτητη για τη σταθεροποίηση και στη συνέχεια τη μείωση των δεικτών χρέους, ενώ η πολύ απότομη εξυγίανση θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά την ανάπτυξη και, ως εκ τούτου, τη βιωσιμότητα του χρέους», ανέφερε το έγγραφο 11 σελίδων.

Ωστόσο, η Επιτροπή θα είναι πιο αυστηρή όσον αφορά την επιβολή του ανώτατου ορίου 3% στα ετήσια δημοσιονομικά ελλείμματα, εκτός εάν οι χώρες μπορούν να αποδείξουν πώς σχεδιάζουν να περιορίσουν τις δαπάνες τους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v