Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η ΛΑΡΚΟ άνοιξε τον δρόμο για έξοδο από την ενισχυμένη επιτήρηση

Το γερμανικό βέτο, η επίσκεψη Λίντνερ στην Αθήνα και τα προαπαιτούμενα που μπήκαν κάτω από το χαλί, για να δοθεί το πράσινο φως για έξοδο από την ενισχυμένη εποπτεία. Το μοντέλο Σαμαρά για την ΕΡΤ, που έδωσε τη λύση.

Η ΛΑΡΚΟ άνοιξε τον δρόμο για έξοδο από την ενισχυμένη επιτήρηση

H υπόθεση εξυγίανσης της ΛΑΡΚΟ «καίει» από τα χρόνια που υπουργός Οικονομικών ήταν ο Γ. Αλογοσκούφης. Με την υπογραφή των μνημονίων επί εποχής Γ. Παπανδρέου, η εταιρεία ήταν ένα από τα «μαύρα στίγματα» των δεσμεύσεων όλων των κυβερνήσεων, που πάντα έπεφταν σε τοίχο ή δεν τα άγγιζαν καν, με αποτέλεσμα να μεταφέρονται για αργότερα. Έμπαινε και έβγαινε από τη λίστα των προαπαιτουμένων για να εκταμιευτούν οι δόσεις, με τους δανειστές πάντα να κάνουν λόγο για καθυστερήσεις που δεν «καταλαβαίνουν».

Το 2021, ο Κ. Μητσοτάκης δήλωσε από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης τη δέσμευσή του να αναδιοργανώσει εταιρείες όπως η ΛΑΡΚΟ. Ομως, ούτε τότε έγινε κάτι. Ο πρωθυπουργός, λόγω του συνεχούς μπρος-πίσω στον διαγωνισμό και τους ενδιαφερόμενους, μετέφερε τη δέσμευσή του στα προαπαιτούμενα του 2022. Και όλο η μπάλα κυλούσε παρακάτω, με την ανοχή των εταίρων, δεδομένης της πανδημίας και του πολέμου στην Ουκρανία που ακολούθησε.

Ο κόμπος στο χτένι

Φτάνοντας όμως στην προκαθορισμένη χρονική στιγμή όπου η Ελλάδα μπορεί να βγει από το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας, στις 17 Αύγουστου του 2022, η κυβέρνηση αντιλήφθηκε ότι έπρεπε να κλείσει σχεδόν όλες τις εκκρεμότητες. Αυτό άλλωστε ήταν και η επιταγή του Eurogroup του Μαΐου, προκειμένου να παρθεί η απόφαση την προσεχή Πέμπτη.

Όπως είχε αποκαλύψει με ρεπορτάζ το Euro2day.gr, το οποίο επιβεβαιώθηκε, μπορεί οι δηλώσεις ως προς τις απαιτήσεις να είναι «χαλαρές» λόγω της παγκόσμιας κρίσης, όμως εντός του EWG και του Eurogroup οι χώρες του Βορρά και δη η Γερμανία επιμένουν ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να αποτελεί ειδική περίπτωση. Έτσι υποστήριζε ο κ. Σολτς, το ίδιο πιστεύει και τώρα ο κ. Λίντνερ που επισκέφθηκε τη χώρα μας χθες.
Στο προηγούμενο Eurogroup όσο και στο EuroWorking Group της περασμένης εβδομάδας, έγινε ξεκάθαρο στη χώρα μας ότι πρέπει να ολοκληρώσει τις εκκρεμότητες, ώστε να δοθεί το πράσινο φως για να βγει από την ενισχυμένη εποπτεία. Διαφορετικά, η εποπτεία θα έπαιρνε και άλλη μία παράταση.

Υπενθυμίζεται ότι η έκθεση της Κομισιόν του Μαΐου για την 14η εποπτεία σύστηνε στους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης την άρση της αυξημένης εποπτείας, καθώς η Ελλάδα είχε ολοκληρώσει σχεδόν όλες τις υποχρεώσεις του 3ου Μνημονίου. Όχι δηλαδή όλες... Και εδώ είναι που εμπλέκεται η υπόθεση της ΛΑΡΚΟ.

Σύμφωνα με ανώτατο παράγοντα της Κομισιόν, κάποιες από τις καθυστερήσεις στις υποχρεώσεις δικαιολογήθηκαν λόγω Covid-19. Αυτές ήταν:

  1. Εκκρεμότητες με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια
  2. Η απόδοση των καθυστερούμενων συντάξεων στους δικαιούχους
  3. Η επικύρωση των δασικών χαρτών
  4. Η ολοκλήρωση της αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου σε προμηθευτές
  5. Οι μεταρρυθμίσεις στην υγεία
  6. Οι μεταρρυθμίσεις στον τομέα της Δικαιοσύνης.

Για όλα τα παραπάνω, η Κομισιόν εξασφάλισε στην ελληνική κυβέρνηση παράταση μέχρι το τέλος του 2022.
Με άλλα λόγια, στο Eurogroup της Πέμπτης, που θα γίνει στο Λουξεμβούργου, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης καλούνται να παραβλέψουν τις πιο πάνω εκκρεμότητες και να πουν το τελικό «ok» στην έξοδο από την αυξημένη επιτήρηση στις 17 Αυγούστου, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του 2018.

Στον εργασιακό τομέα, όμως, που αφορά και τη ΛΑΡΚΟ, (τομέας που πάντα έκαιγε του θεσμούς που πίεσαν για περαιτέρω απορρύθμιση) το Eurogroup πάτησε φρένο, με «προτροπή» της Γερμανίας. Και αυτό σε μια κρίσιμη πολιτικά περίοδο, που η κυβέρνηση θέλει να προβάλλει ότι η χώρα παύει να αποτελεί εξαίρεση και επιστρέφει στην ευρωπαϊκή κανονικότητα, ίσως και ενόψει πρόωρων εκλογών.

Υπό αυτό το πρίσμα, πολλαπλές πηγές εντός και εκτός Ελλάδος επιβεβαίωσαν ότι η τροπολογία που αφορά τις απολύσεις εργαζομένων της βιομηχανίας νικελίου προετοιμαζόταν τουλάχιστον από τον Μάρτιο. Τότε ήταν η πρώτη φορά που οι θεσμοί είχαν ξεκαθαρίσει στον κ. Σταϊκούρα ότι δεν μπορούν να γίνουν άλλες υποχωρήσεις. Με γερμανικό βέτο, μάλιστα. Το οποίο παρέμεινε μέχρι και πρόσφατα και έφερε τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών στην Ελλάδα.

Ο κ. Λίντνερ ήταν ξεκάθαρος στις δηλώσεις του ότι η χώρα μας βγαίνει μεν από την εποπτεία, αλλά έχει ακόμα δρόμο μπροστά της. Και επανέλαβε την απόφαση για δημοσιονομική προσαρμογή και «υπευθυνότητα» στις πολιτικές στήριξης, με δεδομένη και την προσπάθεια να κερδίσει η χώρα «επενδυτική βαθμίδα».

Το ερώτημα που μπορεί κάποιος να προβάλει είναι τι «τυράκι» και τι επενδυτικά projects παρουσιάστηκαν στον Γερμανό υπουργό οικονομικών ενόσω ήταν στην Ελλάδα ώστε να αρθεί και η τελευταία αντίρρηση ενόψει το Eurogroup;

Κάν' το όπως ο Σαμαράς

Ο τρόπος που ενήργησε η κυβέρνηση με τη ΛΑΡΚΟ ξυπνά μνήμες από την κυβέρνηση Αντώνη Σαμαρά, όταν πιεσμένος από τους θεσμούς για επιπρόσθετες 2.000 απολύσεις (στην κόψη του ξυραφιού) αποφάσισε να κατεβάσει τον διακόπτη της ΕΡΤ. Γράψαμε τότε ότι το «μαύρο» έπεσε ημέρα Τετάρτη (σ.σ. ανακοινώθηκε την Τρίτη) και όχι Δευτέρα. Γιατί; Επειδή Δευτέρα-Τρίτη πραγματοποιούσε επίσκεψη στη χώρα μας ο τότε πρόεδρος του Eurogroup και πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Και η ΕΡΤ έπρεπε να την καλύψει χωρίς προβλήματα. Και χωρίς να καταλάβει κανείς. Μάλιστα το σχέδιο για «μαύρο» στην ΕΡΤ είχε εκμυστηρευτεί ο κ. Σαμαράς στον κ. Γιούνκερ εκείνο το βράδυ της Δευτέρας σε μεταξύ τους δείπνο.

Η επίσκεψη Γιούνκερ ολοκληρώθηκε, το μαύρο στην ΕΡΤ έπεσε, το χαρτί που έλεγε ότι πιάσαμε τους στόχους των απολύσεων στο δημόσιο πήγε στoυς θεσμούς μια μέρα μετά, ο κ. Τόμσεν -που επιθυμούσε διακαώς τη φιλελευθεροποίηση του εργασιακού τομέα- ήρε το βέτο του ΔΝΤ και η Ελλάδα πήρε τη δόση της…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v