Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Μισές» εξαγγελίες για υποχρεωτική ασφάλιση σε κατοικίες-επιχειρήσεις

Η πρώτη αντίδραση της αγοράς στις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού. Ποια είναι τα θολά σημεία που πρέπει να διευκρινιστούν. Ερώτημα και το χρονοδιάγραμμα.

«Μισές» εξαγγελίες για υποχρεωτική ασφάλιση σε κατοικίες-επιχειρήσεις

Tην κυβερνητική βούληση για τη σταδιακή υποχρεωτική ασφάλιση κατοικιών και επιχειρήσεων έναντι φυσικών καταστροφών εξέφρασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στα πλαίσια της κυβερνητικής ομιλίας, αλλά της συνέντευξης τύπου που έλαβαν χώρα στα πλαίσια της ΔΕΘ.

Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός, ανέφερε πως η ασφάλιση των μεσαίων και των μεγάλων επιχειρήσεων πρέπει να γίνει υποχρεωτική και επίσης ότι επιβάλλεται να ξεκινήσει δημόσιος διάλογος για την υποχρεωτική κάλυψη όλων των κατοικιών και των επιχειρήσεων έναντι φυσικών καταστροφών, συμπληρώνοντας ότι:

*Το δημόσιο δεν θα έχει την οικονομική δυνατότητα να αποζημιώνει στο μέλλον τους ιδιοκτήτες των πληγέντων ακινήτων.

*Απορεί για το πώς οι επιχειρήσεις μπορούν να λειτουργούν ανασφάλιστες.

*Θα πρέπει ενδεχομένως η υποχρεωτική ασφάλιση να περάσει από στάδια και πως όσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός των καλυπτόμενων κατοικιών, τόσο χαμηλότερο εκτιμάται το ύψος του ασφαλίστρου.

*Το δημόσιο θα εξετάσει τρόπους συνεισφοράς στο όλο εγχείρημα.

*Θα πρέπει να αναδιαρθρωθεί ο τρόπος αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ σε αγρότες και κτηνοτρόφους και πως θα επανεξεταστεί το θέμα των καταβολών των τελευταίων (φαίνεται να ανοίγει το θέμα της σύμπραξης του ΕΛΓΑ με τις ασφαλιστικές εταιρείες).

Στην πράξη, η κυβέρνηση με καταλύτη τις πλημμύρες της Θεσσαλίας (βλέπε σχετικό δημοσίευμα του Euro2day.gr στις 12/9/2023) θα καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου με τους κοινωνικούς φορείς και τις ασφαλιστικές εταιρείες, συζητώντας λύσεις πάνω στο γενικότερο πλαίσιο ΣΔΙΤ που έχει πολλές φορές κατά το παρελθόν προτείνει η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος. Ο σχετικός διάλογος δεν ξεκινούσε κατά το παρελθόν λόγω του λεγόμενου «πολιτικού κόστους», παρά το ότι πολλοί υπουργοί της κυβέρνησης έβλεπαν το όλο θέμα με θετικό μάτι.

Παράγοντες της ασφαλιστικής αγοράς εκφράζουν την ικανοποίησή τους για το περιεχόμενο της πρωθυπουργικής ομιλίας, τονίζουν ωστόσο ότι πρόκειται απλά για μια δήλωση προθέσεων και πως πολλά ζητήματα θα πρέπει να αποσαφηνιστούν.

Για παράδειγμα, με ποιο τρόπο η Πολιτεία θα συνδράμει στο όλο εγχείρημα, σημειώνοντας πως το κίνητρο της έκπτωσης 10% στον ΕΝΦΙΑ είναι ιδιαίτερα ισχνό.

Επίσης, ποια μέριμνα θα ληφθεί για κατοικίες που δεν μπορούν για διάφορους λόγους να ασφαλιστούν, ή για εκείνες που τα ασφάλιστρα είναι ιδιαίτερα υψηλά λόγω του ότι εντάσσονται σε περιοχές «υψηλής τρωτότητας»;

Γιατί στην υποχρεωτικότητα της ασφάλισης θα εντάσσονται μόνο οι μεσαίες και οι μεγάλες επιχειρήσεις (οι οποίες σε μεγάλο βαθμό είναι ήδη καλυμμένες) και όχι οι μικρές που είναι κατά κανόνα ανασφάλιστες;

Ποιο θα είναι το προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα όλων αυτών των δράσεων;

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v