Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αυστηρή τήρηση του χρονοδιαγράμματος για ΟΑ

Απαρέγκλιτα θα τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής του σχεδίου αποκρατικοποίησης της Ολυμπιακής Αεροπορίας, που έχει ανακοινωθεί από το υπουργείο Μεταφορών.

  • της Μάρως Τσαντήλα
Αυστηρή τήρηση του χρονοδιαγράμματος για ΟΑ
Απαρέγκλιτα θα τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής του σχεδίου αποκρατικοποίησης της Ολυμπιακής Αεροπορίας, που έχει ανακοινωθεί από το υπουργείο Μεταφορών και το οποίο προβλέπει ότι στις 31 Οκτωβρίου λήγει η προθεσμία την οποία έχουν στη διάθεσή τους οι υποψήφιοι επενδυτές για να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους για τις εταιρίες του ομίλου.

Η προθεσμία αυτή θα ισχύσει ανεξάρτητα από το αν έως το τέλος του μήνα θα έχει ολοκληρωθεί ή όχι η ψήφιση του σχεδίου νόμου με τα μέτρα για τους εργαζομένους της Ολυμπιακής, στο οποίο περιλαμβάνονται και τα άρθρα που αφορούν στη σύσταση των δύο εταιριών που τίθενται προς αποκρατικοποίηση καθώς και εκείνης που θα διατηρήσει το όνομα και το εμπορικό σήμα της Ολυμπιακής.

Η συζήτηση του σχεδίου νόμου ξεκινά στην επιτροπή της Βουλής και την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να εισαχθεί στην ολομέλεια. Το ενδεχόμενο να μην έχει ψηφιστεί έως το τέλος του μήνα είναι εξαιρετικά πιθανό, ωστόσο πηγές του ΥΜΕ διευκρινίζουν ότι αυτό σε καμία περίπτωση δεν θα επηρεάσει το χρονοδιάγραμμα που είναι ήδη γνωστό και προβλέπει ότι την 1η Νοεμβρίου θα ανακοινωθούν οι υποψήφιοι επενδυτές.

Το ότι η σύσταση των εταιριών της τεχνικής βάσης και της επίγειας εξυπηρέτησης, για τις οποίες τρέχουν οι προκηρύξεις αποκρατικοποίησης, θα γίνει μετά τη λήξη της προθεσμίας εκδήλωσης ενδιαφέροντος από τους επενδυτές δεν συνιστά σε καμία περίπτωση πρόβλημα, όπως σημειώνουν πηγές του ΥΜΕ.

Ο υπουργός Μεταφορών κ. Κωστής Χατζηδάκης επανειλημμένως έχει εκφράσει την αισιοδοξία του ότι ο διαγωνισμός αυτή τη φορά θα έχει επιτυχή κατάληξη, αρνούμενος, ωστόσο, να αποκαλύψει οτιδήποτε περισσότερο για τον εν εξελίξει διαγωνισμό.

Εν τω μεταξύ, άγνωστο παραμένει αν τελικώς ο υπουργός Μεταφορών θα συνοδέψει τον πρωθυπουργό κ. Καραμανλή στο ταξίδι του στο Εμιράτο του Κατάρ, που αναμένεται να πραγματοποιηθεί το Σάββατο και η φημολογία εδώ και καιρό συνδέει την επίσκεψη αυτή με το ενδεχόμενο πώλησης της Ολυμπιακής στην αεροπορική εταιρία του Κατάρ Qatar Airways, η οποία, σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτη φημολογία, είναι μεταξύ των ενδιαφερομένων.


Ανησυχία από τους ομογενείς στον Καναδά

Ανησυχία στην αντίπερα πλευρά του Ατλαντικού και συγκεκριμένα στους Έλληνες του Καναδά έχει προκαλέσει η επιχείρηση αποκρατικοποίηση της Ολυμπιακής Αεροπορίας και το ενδεχόμενο ο ιδιώτης επενδυτής να μη συμπεριλάβει τη σύνδεση Ελλάδας - Καναδά στο πτητικό πρόγραμμα της μελλοντικής αεροπορικής εταιρίας.

Συγκεκριμένα, με επιστολή του προς τον υπουργό Μεταφορών κ. Κωστή Χατζηδάκη ο συντονιστής της περιφέρειας ΣΑΕ Καναδά κ. Κωνσταντίνος Μενεγάκης εκφράζει την ανησυχία της ομογένειας του Καναδά αναφορικά με το μέλλον του δρομολογίου της Ο.Α. Μόντρεαλ - Τορόντο - Αθήνα.

Όπως επισημαίνεται στην επιστολή, το συγκεκριμένο δρομολόγιο δεν είναι οικονομικά επιζήμιο, αφού όλες οι πτήσεις κατά τη διάρκεια του έτους είναι γεμάτες. Επίσης τονίζεται ότι η διακοπή των πτήσεων θα δημιουργούσε δυσάρεστο κλίμα στις σχέσεις των Ελλήνων ομογενών με το εθνικό κέντρο, ενώ εκτιμά ότι θα επηρέαζε αρνητικά τον αριθμό των τουριστών από τον Καναδά.

Σήμερα η Ολυμπιακή πραγματοποιεί προς τον Καναδά τα δρομολόγια Αθήνα - Τορόντο, το οποίο περιλαμβάνεται μεταξύ των μόλις τεσσάρων κερδοφόρων δρομολογίων του εξωτερικού καθώς και εκείνο Αθήνα - Τορόντο - Μόντρεαλ το οποίο είναι το πλέον ζημιογόνο δρομολόγιο εξωτερικού αφού για το έτος 2007 είχε ζημία 12, 8 εκατ. ευρώ, που επιμερίζεται σε ζημία 69.572 ευρώ για κάθε ένα από τα 185 συνολικά δρομολόγια τα οποία πραγματοποιήθηκαν το 2007.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v
Απόρρητο