Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Δέκα εισηγμένες που έκαναν την έκπληξη

Η δυσμενής συγκυρία που πλήττει την οικονομία δεν εμπόδισε ορισμένες εταιρίες να παρουσιάσουν αποτελέσματα που εξέπληξαν θετικά την αγορά. Δέκα εισηγμένες που έκαναν την έκπληξη.

  • του Στέφανου Κοτζαμάνη
ΧΑ: Δέκα εισηγμένες που έκαναν την έκπληξη
Παρά τη δυσμενή συγκυρία που έπληξε την ελληνική οικονομία λόγω της κρίσης, δεν έλειψαν τελικά από τη Σοφοκλέους και οι θετικές εκπλήξεις, αποδεικνύοντας ότι ακόμη και σε δυσμενές περιβάλλον ορισμένοι όμιλοι μπορούν να βρουν την απαιτούμενη διέξοδο και να κερδίσουν τις εντυπώσεις.

Ενδεικτικά σήμερα θα αναφερθούμε σε μερικές από αυτές τις θετικές εκπλήξεις:

SINGULARLOGIC

Σημείωσε άνοδο 5% στον κύκλο εργασιών του α΄ τριμήνου (από 22 εκατ. ευρώ στα 23,1 εκατ. ευρώ) και ακόμη μεγαλύτερη στο εξάμηνο, παρά την κρίση που μαστίζει τον κλάδο. Πολύ ισχυρότερη ήταν η ποσοστιαία αύξηση των κερδών (73%, στα 2,6 εκατ. ευρώ από 1,5 εκατ. ευρώ).

Ενδεικτικό στοιχείο είναι ότι οι περισσότερες από τις υπόλοιπες εισηγμένες που δραστηριοποιούνται στον ευρύτερο επιχειρηματικό λογισμικό υποχρεώθηκαν σε μείωση του κύκλου εργασιών και των κερδών. Η ύπαρξη υψηλότερου ανεκτέλεστου υπόλοιπου συμβάσεων σε σχέση με πέρυσι δημιουργεί προσδοκίες πως τουλάχιστον και το επόμενο δωδεκάμηνο θα παραμείνει ισχυρό.

Η ύπαρξη «καθαρού ταμείου» αφήνει πολλά περιθώρια για εξαγορές άλλων επιχειρήσεων του κλάδου. Από το 2010 αναμένουμε την εφαρμογή του Δ΄ ΚΠΣ που αφορά σε έργα και για τον κλάδο της πληροφορικής.

MLS

Αποδίδουν οι επενδύσεις του παρελθόντος στα συστήματα πλοήγησης και στην Παιδεία. Εταιρεία με μηδενικό τραπεζικό δανεισμό, κατάφερε στο α΄ τρίμηνο του 2009 να αυξήσει τον κύκλο εργασιών της κατά 39,8% (από 2,46 εκατ. ευρώ στα 3,44 εκατ. ευρώ) και τα κέρδη της σε ποσοστό 46% (από τις 454 χιλ. ευρώ στις 665 χιλ. ευρώ).

FOLLI FOLLIE

Ο όμιλος Folli Follie πέρυσι δέχτηκε πολλές «βολές» από τους αναλυτές, πλην όμως κατά το α΄ φετινό τρίμηνο πέρασε στην αντεπίθεση και φαίνεται να κέρδισε τις εντυπώσεις. Σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία για τον εμπορικό κλάδο, αύξησε πολύ σημαντικά τις πωλήσεις του (από τα 189,2 εκατ. ευρώ στα 210,9 εκατ. ευρώ) και κυρίως την κερδοφορία του (28,3%, από τα 19,4 εκατ. ευρώ στα 24,9 εκατ. ευρώ, λόγω και της εξοικονόμησης τόκων κατά περίπου 2 εκατ. ευρώ).

Αναμφίβολα, θα επηρεαστεί από την πορεία της διεθνούς οικονομίας και οι τελευταίες ενδείξεις για κάποια ανάκαμψη θα την ευνοήσουν. Έμφαση θα δοθεί και στις ταμειακές ροές.

CENTRIC

Εντυπωσιακά ήταν τα αποτελέσματα του α΄ τριμήνου για τη Centric. Η σημερινή εικόνα της δεν θυμίζει σε τίποτα την προ διετίας κατάσταση. Η είσοδος στον χώρο του ηλεκτρονικού στοιχήματος έχει εκτινάξει τα μεγέθη και η Centric που πάσχιζε στο παρελθόν για να επιτύχει κέρδη 1 εκατ. ευρώ τον χρόνο τώρα σημείωσε στο α΄ τρίμηνο κύκλο εργασιών 205,4 εκατ. (έναντι 139 εκατ. ευρώ) και καθαρά κέρδη 2,56 εκατ. ευρώ (έναντι 1,65 εκατ. ευρώ).

Και επειδή «τρώγοντας ανοίγει η όρεξη», η εισηγμένη δρομολογεί αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου έως και 30 εκατ. ευρώ, με στόχο την εντονότερη διείσδυση στον χώρο μέσω εξαγορών και συμμετοχών.

ΕΥΑΘ

Μετά την περυσινή ανακοίνωση της ΕΥΑΘ ότι δεν θα επέβαλε αυξήσεις τιμολογίων στην πλειονότητα των πελατών της, οι αναλυτές προέβλεπαν για φέτος άνοδο κερδών γύρω στο 10%, βασισμένη κυρίως στο μειωμένο κόστος διοίκησης.

Στο α΄ τρίμηνο ο κύκλος εργασιών της αυξήθηκε από τα 18,4 εκατ. ευρώ στα 20,3 εκατ. ευρώ και τα κέρδη εκτινάχτηκαν από τα 3,5 εκατ. ευρώ στα 5,8 εκατ. ευρώ (+65%), λόγω της σαφέστατης διεύρυνσης του μικτού περιθωρίου κέρδους και κάποιου «συμμαζέματος» στα διοικητικά έξοδα. Να συνεκτιμηθούν οι θετικότατες ταμειακές ροές του πρώτου φετινού τριμήνου και το γεγονός ότι στις 31/3/2009 το καθαρό ταμείο της (διαθέσιμα μείον τραπεζικές υποχρεώσεις) ανερχόταν σε 12,1 εκατ. ευρώ.

Δύσκολα βέβαια στο σύνολο της χρονιάς τα κέρδη θα σημειώσουν τόσο μεγάλη αύξηση, ωστόσο η αρχή είναι το ήμισυ του παντός!

ΥΓΕΙΑ

Ο όμιλος ΥΓΕΙΑ ήταν εκείνος που σημείωσε κατά το α΄ φετινό τρίμηνο την υψηλότερη κερδοφορία στον κλάδο, αφήνοντας στη δεύτερη θέση το ΙΑΣΩ, που μέχρι πρότινος διατηρούσε την πρωτιά στον συγκεκριμένο τομέα.

Επιπλέον, ο όμιλος ΥΓΕΙΑ σημείωσε τη μεγαλύτερη ποσοστιαία άνοδο κερδών στον κλάδο (Ιατρικό και ΙΑΣΩ δεν βελτίωσαν τις επιδόσεις τους), ενώ η Euromedica μετέτρεψε τις ζημίες της σε κέρδη λόγω και της έλλειψης αρνητικών επιδόσεων χαρτοφυλακίου. Το ΥΓΕΙΑ, λοιπόν, σημείωσε άνοδο κύκλου εργασιών από τα 66,1 εκατ. ευρώ στα 89,3 εκατ. ευρώ (δεν είναι απολύτως συγκρίσιμα τα μεγέθη χάρη στην προσθήκη και νέων δραστηριοτήτων, όπως π.χ. στην Τουρκία και στην Κύπρο, αύξησε το EBIT κατά περίπου 800 χιλ. ευρώ και περιορίζοντας δραστικά το κόστος χρηματοδότησης (βλέπε απόσυρση ομολογιακού δανείου) σημείωσε τελικά καθαρά κέρδη ύψους 6,97 εκατ. ευρώ έναντι 5,31 εκατ. ευρώ κατά την αντίστοιχη περυσινή περίοδο (+31,2%).

RILKEN

Σημειώθηκε αύξηση πωλήσεων και κερδών από τις 411 χιλ. ευρώ στις 563 χιλ. ευρώ. Η εταιρεία διαθέτει σημαντικό καθαρό ταμείο (5,3 εκατ. ευρώ στις 31/3/2009) και ακίνητο προς πώληση (των παλαιών εγκαταστάσεων στη Νέα Κηφισιά).

Οι κινήσεις αναδιάρθρωσης των τελευταίων ετών φαίνεται να αποδίδουν -πέρυσι υπήρξαν κάποιες μη επαναλαμβανόμενες δαπάνες- και έτσι είναι πολύ πιθανόν όλη η χρονιά να κινηθεί σε ικανοποιητικά επίπεδα. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι η κερδοφορία του α΄ φετινού τριμήνου είναι μεγαλύτερη από το σύνολο των κερδών της περυσινής χρήσης (318 χιλ. ευρώ).

Πάντως, θα ήταν λάθος κάποιος, προκειμένου να εκτιμήσει την κερδοφορία του 2009, να πολλαπλασιάσει την επίδοση του α΄ τριμήνου επί τέσσερα. Ο δρόμος μέχρι τις 31/12/2009 είναι ακόμη... μακρύς.

REVOIL

Ενδεικτική επίσης ήταν η περίπτωση της REVOIL (ο κύκλος εργασιών στο α΄ τρίμηνο αυξήθηκε από τα 148 εκατ. ευρώ στα 168 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη από τις 416 χιλ. ευρώ στο 1,12 εκατ. ευρώ).

Η εισηγμένη εκμεταλλεύτηκε και την υψηλότερη σε σχέση με πέρυσι ζήτηση για πετρέλαιο θέρμανσης (καιρικές συνθήκες). Πάντως, δεν αναμένεται να συνεχιστούν και στα επόμενα τρίμηνα τόσο υψηλοί ρυθμοί ανάκαμψης, αφού στο δεύτερο και στο τρίτο τρίμηνο του έτους δεν διατίθεται ουσιαστικά πετρέλαιο θέρμανσης, ενώ η ζήτηση του πετρελαίου θέρμανσης στο τέταρτο τρίμηνο του 2009 θα εξαρτηθεί από τις καιρικές συνθήκες οι οποίες θα επικρατήσουν κατά τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο.

ΣΩΛΗΝΟΥΡΓΕΙΑ ΚΟΡΙΝΘΟΥ

Μία ακόμη ενδιαφέρουσα περίπτωση ήταν η μεγάλη άνοδος των κερδών των Σωληνουργείων Κορίνθου (45,5%, από τα 3,23 εκατ. ευρώ στα 4,7 εκατ. ευρώ).

Παρά το γεγονός αυτό, όμως, το ανεκτέλεστο υπόλοιπο συμβάσεων της ΣΩΛΚ δεν είναι μεγάλο (αντέχει μέχρι το τέλος του έτους) κι έτσι θα πρέπει να ληφθούν νέες συμβάσεις προκειμένου και η επόμενη χρονιά να είναι εξίσου ικανοποιητική (προς το τέλος του 2010 αναμένεται να «κληρώσουν» οι παραγγελίες του αγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης).

ΚΛΟΥΚΙΝΑΣ - ΛΑΠΠΑΣ

Η Κλουκίνας - Λάππας δραστηριοποιείται σε δύο δύσκολους κλάδους, του λιανικού εμπορίου και των κατασκευών. Παρ’ όλα αυτά, στο α΄ τρίμηνο κατάφερε να αυξήσει τις πωλήσεις της από τα 14,9 εκατ. ευρώ στα 16,7 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη από τις 731 χιλ. ευρώ στα 2,03 εκατ. ευρώ.

Η αγορά τώρα θα πρέπει να εξετάσει κατά πόσον είναι διατηρήσιμη η συγκεκριμένη βελτίωση και κατά τους επόμενους μήνες. Στο α΄ τρίμηνο οι λειτουργικές ταμειακές ροές ήταν αρνητικές. 


*Αναδημοσίευση από το 585ο φύλλο της εβδομαδιαίας εφημερίδας "ΜΕΤΟΧΟΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ, 5-9 Ιουνίου 2009.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v