Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα ντεσού του deal της Pharmathen με την BC Partners

Ορόσημο για τη μελλοντική πορεία της φαρμακοβιομηχανίας η πώληση στην BC Partners, η οποία φέρεται να απέκτησε το 70%-80% του μετοχικού της κεφαλαίου. Ποια είναι η Pharmathen και τα μεγέθη της.

Τα ντεσού του deal της Pharmathen με την BC Partners

Δρόμο ασφαλούς παρουσίας στο διεθνή επιχειρηματικό στίβο βρίσκει η ελληνική καινοτόμος φαρμακοβιομηχανία Pharmathen μετά τη συμφωνία πώλησης πλειοψηφικού πακέτου μετοχών στην BC Partners, ένα από τα σημαντικά ευρωπαϊκά private equity funds.

H οικογένεια Κάτσου παραχώρησε με βάση πληροφορίες ποσοστό 70%-80% της έως πρότινος αμιγώς ελληνικής και οικογενειακής επιχείρησης, διατηρώντας ωστόσο το management. Αν και πληροφορίες σε σχέση με το τίμημα που έλαβε δεν έγιναν γνωστές, πληροφορίες αναφέρουν πως η συνολική αποτίμηση του 100% της Pharmathen υπολογίζεται σε πάνω από 400 εκατ. ευρώ.

Το 2013, οπότε και υπάρχουν τα τελευταία επίσημα δημοσιευμένα οικονομικά στοιχεία, η Pharmathen παρουσίασε κύκλο εργασιών 178 εκατ. ευρώ αυξημένο 10% σε σχέση με το 2012, ενώ τα κέρδη EBITDA παρουσίασαν αντίστοιχη αύξηση και διαμορφώθηκαν στα 46,2 εκατ. ευρώ. Η καθαρή προ φόρων κερδοφορία ανήλθε στα 20,7 εκατ. ευρώ έναντι 15,7 εκατ. ευρώ.

Στο τέλος της συγκεκριμένης χρήσης ο καθαρός δανεισμός της διαμορφωνόταν στα 50,8 εκατ. ευρώ από 69,6 εκατ. το 2012. Την ίδια χρονιά, η εταιρία δαπάνησε 23,4 εκατ. ευρώ για έρευνα και ανάπτυξη κατά την πάγια τακτική της την τελευταία δεκαετία.

Με την κίνηση αυτή η οικογένεια Κάτσου λύνει προφανώς το ζήτημα χρηματοδότησης των υφιστάμενων και των μελλοντικών σχεδίων της, και ταυτόχρονα προωθεί την Pharmathen στον παγκόσμιο φαρμακευτικό χάρτη, έχοντας ως εταίρο την BC Partners. Σημειώνεται ότι η συμφωνία έρχεται τέσσερα χρόνια μετά την αντίστοιχου μεγέθους, αλλά διαφορετικού χαρακτήρα εξαγορά της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας Specifar από την αμερικανική φαρμακοβιομηχανία Watson. Αποτελεί δε μία από τις λίγες άμεσες ξένες επενδύσεις των τελευταίων χρόνων σε ιδιωτικές ελληνικές επιχειρήσεις.

Η εικόνα της Pharmathen

Οι προθέσεις διεθνοποίησης της εταιρίας ήταν από νωρίς στο πλαίσιο της στρατηγικής των αδελφών Βασίλη και Νέλλυς Κάτσου, οι οποίοι παρέλαβαν αιφνιδίως το 1993 -μετά το θάνατο του πατέρα τους- τα ηνία μιας μικρής νοικοκυρεμένης επιχείρησης. Έως το 1998 είχαν καταφέρει να εξάγουν το 10% του τότε τζίρου τους. Η θρυαλλίδα ωστόσο που έστρεψε τη στρατηγική της εταιρίας στις διεθνείς αγορές ήταν η εξαίρεση από την τότε λίστα φαρµάκων ενός από τα προϊόντα της, το οποίο αντιστοιχούσε στο 1/3 του τζίρου της. Από το 1998 πάρθηκε η απόφαση σταδιακής απεξάρτησης από τη μία και μόνο αγορά και έτσι σήμερα η Pharmathen εξάγει σε 80 χώρες το 75% του κύκλου εργασιών της.

Διατηρεί τον κύριο όγκο των εργασιών της στην Ελλάδα με δύο κέντρα Έρευνας και Ανάπτυξης σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη (ένα τρίτο κέντρο βρίσκεται στην Ινδία, το οποίο απέκτησε κατόπιν εξαγοράς) αλλά και δύο παραγωγικές μονάδες στην Αθήνα και στις Σάπες του Έβρου και απασχολεί συνολικά 1.000 άτομα.

Στα τέλη του 2014, η εταιρία έλαβε δανειοδότηση 25 εκατ. ευρώ με προνομιακούς όρους αλλά και ισχυρό συμβολισμό από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Η εν λόγω σύμβαση αποτέλεσε την πρώτη δανειοδότηση της ΕΤΕπ στο πλαίσιο του προγράμματος InnovFin –που υποστηρίζει επενδύσεις σε έρευνα, ανάπτυξη και καινοτομία- και την πρώτη απευθείας χρηματοδότηση εταιρίας στην Ελλάδα χωρίς τη διαμεσολάβηση τοπικής τράπεζας εταίρου.

Υπενθυμίζεται ότι ένα χρόνο πριν, η Pharmathen ανακοίνωσε τη συμφωνία με την αμερικανική φαρμακευτική Actavis, η οποία θα αναλάβει την αποκλειστική εμπορική εκμετάλλευση των δύο πρώτων ενέσιμων φαρμακευτικών σκευασμάτων που αναπτύσσει η Pharmathen. Υπολογίζεται ότι η κυκλοφορία τους θα γίνει στα τέλη του 2016, ενώ το 2018 θα έχει λανσαριστεί σε όλες τις επιμέρους αγορές.

Η συγκεκριμένη συνεργασία εκτιμάται ότι μπορεί να οδηγήσει τη Pharmathen σε διπλασιασμό μεγεθών σε επίπεδο κύκλου εργασιών και λειτουργικών κερδών εντός πενταετίας. Πέραν των παραπάνω σκευασμάτων, το τμήμα Έρευνας κι Ανάπτυξης αναπτύσσει ακόμη πέντε προϊόντα (με έμφαση σε φάρμακα για το διαβήτη, το αναπνευστικό και την οφθαλμολογία), ενώ στόχος είναι η διαρκής ανάπτυξη της συγκεκριμένης τεχνολογίας με 5 νέα προϊόντα υπό έρευνα κάθε χρόνο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v