Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στην «πρέσα» του SSM μπήκε η Attica Bank

Συναγερμό σήμανε η εποπτική αρχή, με την απόφαση να κλείσει τη στρόφιγγα νέων δανειοδοτήσεων. Κόπηκαν τα προτεινόμενα από το ΤΣΜΕΔΕ στελέχη. Τις επόμενες ημέρες στα χέρια του SSM πόρισμα για κεφαλαιακή κατάσταση και κόκκινα δάνεια.

Στην «πρέσα» του SSM μπήκε η Attica Bank

Στενεύουν τα χρονικά περιθώρια για την Attica Bank καθώς εκκρεμεί επί εννέα μήνες η ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησής της ενώ «φωτιά» στο σκηνικό βάζει η απόφαση για πάγωμα των νέων δανειοδοτήσεων από την τράπεζα, που έλαβε χθες η Επιτροπή Πιστωτικών και Ασφαλιστικών Θεμάτων της Τράπεζας της Ελλάδος.

Πρόκειται για απόφαση κρίσιμης σημασίας που, όπως εξηγούν τραπεζικές πηγές στο Euro2day.gr, δεν αποκλείεται να φέρει ραγδαίες εξελίξεις για το μέλλον της τράπεζας, οι επισφάλειες της οποίας ξεπερνούν το 51% του δανειακού της χαρτοφυλακίου. Κι αυτό σε συνδυασμό με την ολοκλήρωση του πορίσματος της ΤτΕ τις επόμενες ημέρες, για λογαριασμό του SSM, στο οποίο εξετάζεται η κεφαλαιακή θέση της τράπεζας αλλά και η έως τώρα διαχείριση των «κόκκινων» δανείων της.

Την ίδια στιγμή, οι προτεινόμενοι από τον βασικό μέτοχο της Attica, το ΤΣΜΕΔΕ, για την κάλυψη των νευραλγικών θέσεων του προέδρου (Γεράσιμος Σαμπουτζόγλου), του αντιπροέδρου (Κωνσταντίνος Μακέδος), του διευθύνοντος συμβούλου (Παναγιώτης Ρουμελιώτης) αλλά και της Άννας Πουσκούρη ως μέλους «κόπηκαν» καθώς δεν πληρούσαν τα κριτήρια που προβλέπουν οι κανόνες των εποπτικών αρχών (Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός και ΤτΕ). Ως εκ τούτου αναμένεται να τρέξει εκ νέου η διαδικασία στελέχωσης της τράπεζας.

Σύμφωνα με τα κριτήρια, όλα τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου μίας τράπεζας πρέπει πλέον μετά την ψήφιση του σχετικού νόμου από τη Βουλή, να έχουν μακρά θητεία στον τραπεζικό κλάδο. Όσον αφορά στην υπόθεση του κ. Σαπουτζόγλου, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει ζήτημα καθώς συμμετείχε στο διοικητικό συμβούλιο της πρώην Proton Bank.

Πηγές που παρακολουθούν τα τεκταινόμενα όσον αφορά στις διοικητικές επιλογές της κυβέρνησης για την Αttica Bank τονίζουν στο Euro2day.gr ότι «οι κανόνες της εποπτικής αρχής είναι συγκεκριμένοι και ίδιοι για ολόκληρο το τραπεζικό σύστημα» και προσθέτουν: «Θα έπρεπε η κυβέρνηση να γνωρίζει τη διαδικασία και τον μηχανισμό της αξιολόγησης των στελεχών και να συνεννοηθεί εκ των προτέρων με τις εποπτικές αρχές εντός και εκτός των συνόρων. Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα δεν είναι αυτόνομο, ανήκει στην ΕΚΤ και στους κανόνες που διέπουν το ευρωσύστημα».

Πάγωμα δανείων

Κρίσιμη όμως είναι η απόφαση της εποπτικής αρχής να «κλείσει» τη στρόφιγγα των νέων δανείων της Αttica Bank. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τις επόμενες ημέρες η Τράπεζα της Ελλάδος θα ολοκληρώσει το πόρισμα για λογαριασμό του SSM που σχετίζεται με τις κεφαλαιακές ανάγκες και τη διαχείριση του προβληματικού δανειακού χαρτοφυλακίου της Αttica Bank.

Η τράπεζα διαθέτει ιδιαίτερα υψηλό, για τα μεγέθη της, δείκτη επισφαλειών άνω του 51%, με αιχμή τα μικρά και μεσαία επιχειρηματικά δάνεια και δεν κατάφερε στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου -η οποία πραγματοποιήθηκε τον Δεκέμβριο του 2015- να καλύψει το σύνολο των κεφαλαιακών αναγκών με βάση το δυσμενές σενάριο του stress test. Απομένουν να καλυφθούν κεφάλαια 70 εκατ. ευρώ και έως σήμερα δεν έχει επιτευχθεί η εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή.

Μία από τις εξεταζόμενες λύσεις είναι η έκδοση ομολογιακού δανείου ύψους 70 εκατ. ευρώ, η κάλυψή του από ξένα funds, με ανταλλαγή την ανάθεση σε αυτά της διαχείρισης κόκκινων δανείων ύψους 1 δισ. ευρώ. Το εγχείρημα, σύμφωνα με πηγές της αγοράς, αντιμετωπίζει προβλήματα και δεν είναι βέβαιη η θετική έκβασή του.

Τις επόμενες ημέρες η Τράπεζα της Ελλάδος αναμένεται, εκ του εποπτικού της ρόλου, να προχωρήσει σε μία σειρά από κινήσεις με στόχο την εξυγίανση της Αttica Bank.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v