Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΑΕΕΑΠ: Επενδύσεις άνω των 500 εκατ. το 2018

Η υψηλή φορολογία, η απουσία σχεδίου προσέλκυσης ξένων επενδυτών και η έλλειψη ποιοτικών ακινήτων, εμπόδια για το εγχώριο real estate, σύμφωνα με τις διοικήσεις των ΑΕΕΑΠ.

ΑΕΕΑΠ: Επενδύσεις άνω των 500 εκατ. το 2018

Μπορεί οι διοικήσεις των εταιρειών επενδύσεων σε ακίνητα (ΑΕΕΑΠ) να θέλουν, αλλά η αγορά δεν μπορεί! Η απόκτηση ποιοτικών επαγγελματικών ακινήτων, ειδικά όταν σπανίζουν, απαιτεί αρκετό χρόνο, ενώ το ξεκαθάρισμα των μεγάλων χαρτοφυλακίων «κόκκινων δανείων» που πωλούν οι τράπεζες θα απαιτήσει μήνες.

«Η βελτιωμένη ψυχολογία δεν αρκεί», λένε τα στελέχη της αγοράς real estate.

Ετσι, οι επενδύσεις των ΑΕΕΑΠ για το σύνολο του 2018 προβλέπεται να διαμορφωθούν κοντά ή λίγο υψηλότερα από τα περυσινά επίπεδα και συγκεκριμένα θα προσεγγίσουν τα 550 εκατ. ευρώ.

Η πρόβλεψη έγινε χθες, σε συζήτηση στρογγυλής τράπεζας μεταξύ στελεχών της αγοράς ακινήτων, που διοργανώνεται με αφορμή το επικείμενο συνέδριο της Prodexpo. Όπως είπαν οι διοικήσεις των ΑΕΕΑΠ, στο πεντάμηνο του 2018 οι επενδύσεις σε επαγγελματικά ακίνητα κινήθηκαν κοντά στα 150 εκατ. ευρώ, δηλαδή σε επίπεδο αντίστοιχο με το ίδιο διάστημα του 2017.

Η διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας συμβούλων ακινήτων Proprius Νίκη Σύμπουρα είπε πως από το συγκεκριμένο ποσό περί τα 55 εκατ. ευρώ είναι επενδύσεις σε κτίρια γραφείων, περί τα 25 εκατ. ευρώ σε εμπορικά ακίνητα, 17 εκατ. ευρώ σε αποθήκες και τα υπόλοιπα σε ξενοδοχεία. Σημειώστε πως στα συγκεκριμένα ποσά δεν περιλαμβάνονται μόνο οι επενδύσεις των ΑΕΕΑΠ αλλά και ιδιωτών ή άλλων «οχημάτων», με την πλειοψηφία να έχει γίνει στις μεγάλες πόλεις της χώρας.

Τα στελέχη των ΑΕΕΑΠ υποστήριξαν πως οι επενδυτικές εταιρείες, παρά τη βελτιωμένη ψυχολογία και τις καλύτερες προοπτικές όσον αφορά τα ενοίκια σε ακίνητα πρώτης κατηγορίας, βρίσκονται αντιμέτωπες με την υψηλή φορολογία, την έλλειψη ποιοτικού επενδυτικού προϊόντος αλλά και τον ανταγωνισμό από ξένα επενδυτικά χαρτοφυλάκια (που δεν είναι εισηγμένα σε οργανωμένη αγορά). Τα ίδια στελέχη τόνισαν πως η ανάπτυξη της αγοράς θα στηριχθεί σε μεγάλο βαθμό στη δυνατότητα της χώρας να προσελκύσει διεθνή κεφάλαια, χωρίς μέχρι στιγμής να υπάρχει συγκεκριμένη στρατηγική.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ Αριστοτέλης Καρυτινός είπε χθες πως διεθνώς ο κλάδος των επαγγελματικών ακινήτων, τόσο στα γραφεία όσο και στα καταστήματα, βρίσκεται σε μεταβατική περίοδο λόγω της αυξανόμενης διείσδυσης της τεχνολογίας και του ηλεκτρονικού εμπορίου. Ο κ. Καρυτινός είπε πως σημαντικό στοιχείο για την ανάπτυξη της ελληνικής αγοράς είναι η προσέλκυση ξένων επενδυτών, ώστε να αυξηθούν οι τελικοί χρήστες-μισθωτές και να απορροφήσουν τη ζήτηση σε χώρους γραφείων και καταστημάτων.

«Αλλες χώρες όπως για παράδειγμα η Ρουμανία, η οποία ήταν πίσω από την Ελλάδα προ κρίσης, προχώρησαν σε ένα τεράστιο πρόγραμμα προσέλκυσης ξένων επενδυτών και τα έχουν ήδη καταφέρει» είπε ο επικεφαλής της Εθνική Πανγαία. «Το ίδιο έχει αρχίσει να κάνει η Βουλγαρία και η Σερβία. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος να δημιουργηθεί στη χώρα ανάπτυξη, ωστόσο δεν βλέπουμε να γίνεται καμία κίνηση προς αυτή την κατεύθυνση στη χώρα -πολύ περισσότερο από τη στιγμή που η Ελλάδα είναι μία χώρα που στηρίζεται στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις». Πρόσθεσε πως «ο τουρισμός και τα διαμερίσματα τύπου Airbnb, στα οποία υπάρχει αυτή τη στιγμή μεγάλη κινητικότητα, έχει να κάνει με τη ζήτηση από το εξωτερικό και γι’ αυτό παρουσιάζει σημαντική ανάπτυξη».

Ο διευθύνων σύμβουλος της Grivalia Properties ΑΕΕΑΠ Γιώργος Χρυσικός επισήμανε το μεγάλο φορολογικό βάρος των εταιρειών του κλάδου. «Οι ΑΕΕΑΠ ξεκίνησαν την προηγούμενη δεκαετία ως ένας θεσμός ανάπτυξης του κλάδου των ακινήτων, με φορολογικούς συντελεστές που θα μπορούσαν να προσελκύσουν περισσότερα κεφάλαια και από το εξωτερικό, αλλά πλέον έχουμε φτάσει στο σημείο να φορολογούνται κατά 30% περισσότερο από μία Ανώνυμη Εταιρεία» τόνισε. Κατά τον κ. Χρυσικό, «η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες που θέσπισαν τον θεσμό των ΑΕΕΑΠ, ωστόσο έχει μείνει πίσω σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές αγορές. Η χώρα μας έχει επιτύχει να συγκεντρώσει μόλις 3 δισ. ευρώ στον κλάδο των ΑΕΕΑΠ, όταν η Ισπανία που θέσπισε τον θεσμό πολύ αργότερα έχει φθάσει ήδη στα 20 δισ. ευρώ. Πρέπει να δοθούν κίνητρα και να προσελκύσουμε κεφάλαια από το εξωτερικό».

Ο κ. Τάσος Καζίνος, διευθύνων σύμβουλος της Trastor ΑΕΕΑΠ, είπε πως «πέρυσι πραγματοποιήθηκαν επενδύσεις 550 εκατ. ευρώ κι ένα 40% αυτών των επενδύσεων έχει πραγματοποιηθεί από τις ΑΕΕΑΠ. Εμείς ως Trastor θεωρούμε ότι φέτος θα γίνουν αντίστοιχου κι ενδεχομένως υψηλότερου ύψους επενδύσεις. Αξιόλογο στοιχείο είναι ότι αλλάζει η ψυχολογία της αγοράς και βρισκόμαστε σε μία καλύτερη φάση του κύκλου». Πρόσθεσε πως «από την άλλη πλευρά, κάτι που θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε είναι ο ανταγωνισμός από μη εισηγμένα funds που αναζητούν ευκαιρίες προκειμένου να δραστηριοποιηθούν στην ελληνική αγορά. Αυτού του είδους οι επενδυτές έχουν δυνατότητα για επενδύσεις τουλάχιστον 300 εκατ. ευρώ και διαθέτουν συγκρικτικό πλεονέκτημα έναντι των ΑΕΕΑΠ και σαφώς μεγαλύτερη ευελιξία».

Την απουσία προϊόντος επισήμανε η διευθύνουσα σύμβουλος της Briq Properties Αννα Αποστολίδου, ενώ πρόσθεσε πως δεν είναι φιλική προς τους επενδυτές η πλατφόρμα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών. «Είναι γεγονός ότι σε αυτή τη συγκυρία βλέπουμε καλύτερη ψυχολογία στον κλάδο των ακινήτων και ενδιαφέρον από ξένα funds. Ωστόσο, το πρόβλημα που έχουμε εμείς, ως μία μικρή ΑΕΕΑΠ, είναι ότι δεν υπάρχει νέο προϊόν προς επένδυση, παρά το γεγονός ότι παρακολουθούμε στενά και τις κινήσεις των τραπεζών που διαθέτουν τα περισσότερα ακίνητα».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v