Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι… απρόθυμοι «μνηστήρες» του Ερρίκος Ντυνάν

Γιατί το σύνολο σχεδόν των ομίλων υγείας θα «ανακουφιζόταν», αν το Ντυνάν περνούσε στο Δημόσιο. Το overcapacity του κλάδου, η όξυνση του ανταγωνισμού, αν μπει νέος παίκτης, και οι δυσκολίες του turn around.

Οι… απρόθυμοι «μνηστήρες» του Ερρίκος Ντυνάν

Μοιάζει κατ' αρχάς παράδοξο, αλλά δεν είναι. Αρκετοί από τους βασικούς «μνηστήρες» του Ερρίκος Ντυνάν θα «ανακουφίζονταν» αν το νοσοκομείο, που έχει βγάλει προς πώληση η Τράπεζα Πειραιώς, κατέληγε στο δημόσιο σύστημα υγείας.

Οι λόγοι είναι πολλοί και αποτυπώθηκαν ανάγλυφα στις -ανεπίσημες- αντιδράσεις των ενδιαφερομένων, όταν έγινε γνωστή η συνάντηση του υπουργού Υγείας Π. Πολάκη και του συμβούλου του πρωθυπουργού για οικονομικά θέματα Δημήτρη Λιάκου με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Τράπεζας Πειραιώς Χρ. Μεγάλου.

Αντικείμενο της συνάντησης, με βάση σειρά δημοσιευμάτων που δεν διαψεύστηκαν, ήταν η διερεύνηση των δυνατοτήτων ένταξης του Ερρίκος Ντυνάν στο δημόσιο σύστημα υγείας. Παρότι υπάρχουν ελάχιστες πιθανότητες να σταματήσει ο εν εξελίξει διαγωνισμός για την πώληση της Ημιθέα ΑΕ, που ελέγχει το Ερρίκος Ντυνάν, ο αντίκτυπος της συνάντησης στην αγορά ήταν δυσανάλογα μεγάλος και η επίδρασή της στον διαγωνισμό θα μετρηθεί στο τέλος της διαδικασίας.

Ανεπίσημα, οι περισσότεροι όμιλοι που δραστηριοποιούνται ήδη στην αγορά παροχής υπηρεσιών υγείας δήλωναν, μετά τη συνάντηση, ότι θα ήταν ευχής έργο το Ερρίκος Ντυνάν να περάσει στο δημόσιο σύστημα υγείας, αναγνωρίζοντας όμως ότι στην παρούσα φάση κάτι τέτοιο είναι «σχεδόν ανέφικτο». Ακόμη και η εμφάνιση ευεργέτη που θα αγοράσει το νοσοκομείο με σκοπό να το δωρίσει στο Δημόσιο (όπως έχει ακουστεί στο πρόσφατο παρελθόν για το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος) προϋποθέτει μια προεργασία που αυτή τη στιγμή δεν έχει διενεργηθεί.

Το γεγονός ότι την ίδια στιγμή, οι ίδιοι συγκαταλέγονται μεταξύ όσων έχουν υπογράψει συμβάσεις εμπιστευτικότητας στον διαγωνισμό πώλησης του νοσοκομείου, που «τρέχει» για λογαριασμό της Πειραιώς η PriceWaterhouseCoopers, δείχνει την αντίληψη με την οποία συμμετέχουν στη διαδικασία.

«Περισσότερο θέλουν να εμποδίσουν τον ανταγωνιστή τους ή ένα νέο παίκτη να αποκτήσει το Ερρίκος Ντυνάν, παρά να το πάρουν οι ίδιοι, πληρώνοντας ένα τίμημα που πιθανότατα θα κινηθεί άνω των 80 εκατ. ευρώ», αναφέρουν στελέχη επενδυτικής τραπεζικής.

Υπό την παραπάνω οπτική, ενδεχόμενη «κρατικοποίηση» του Ερρίκος Ντυνάν θα ήταν «μάννα εξ ουρανού» καθώς θα αφαιρούσε από την αγορά ιδιωτικής υγείας υπερβάλλουσα δυναμικότητα σε κλίνες, με το κόστος να αναλαμβάνεται από το Δημόσιο και όχι από κάποιον ιδιωτικό όμιλο.

Επίσης, θα μειωνόταν ο ανταγωνισμός καθώς όχι μόνο θα έφευγαν από τη μέση περίπου 460 κλίνες, αλλά θα στένευαν δραματικά τα περιθώρια δυναμικής εισόδου στην αγορά νέου παίκτη, ο οποίος κατέχοντας ένα από τα πλέον σύγχρονα και μεγάλα ιδιωτικά νοσοκομεία, θα μπορούσε να κερδίσει μερίδια, ακολουθώντας επιθετική εμπορική πολιτική.

Για τους εγχώριους ομίλους υπάρχει ένας πρόσθετος λόγος που δυσκολεύονται να αποκτήσουν το Ερρίκος Ντυνάν. Για να το πράξουν αυτόνομα, θα πρέπει να ισχυροποιήσουν τους ισολογισμούς τους, οι οποίοι βαρύνονται από υψηλό δανεισμό. Αν επιλέξουν να το διεκδικήσουν από κοινού με private equity funds, είναι βέβαιο ότι τα τελευταία θα θέσουν όρους που να εξασφαλίζουν την απόδοση της επένδυσης.

Από την άλλη, η CVC Capital, παρότι έχει υπογράψει σύμβαση εμπιστευτικότητας και είναι μεταξύ των 23 ενδιαφερομένων, είναι αμφίβολο αν θα διεκδικήσει με αξιώσεις το Ερρίκος Ντυνάν. Μετά την υπογραφή σύμβασης αγοράς του ομίλου Υγεία, έχει επιτύχει τον στόχο της για την απόκτηση κρίσιμης θέσης στο Λεκανοπέδιο Αττικής και ενδεχόμενη διεκδίκηση του Ντυνάν θα έχει ως μοναδικό στόχο να αποτρέψει την ενδυνάμωση υφιστάμενου ανταγωνιστή ή την εμφάνιση νέου.

Τέλος, αποτρεπτικά λειτουργεί η δυσκολία του εγχειρήματος κερδοφόρου αναδιάρθρωσης ενός μεγάλου νοσοκομείου, το οποίο παρότι ανήκει στον ιδιωτικό τομέα έχει σειρά αγκυλώσεων από την περίοδο ακόμη που λειτουργούσε ως Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου.

Οι «μνηστήρες» και τα υπό εκκόλαψη σχήματα

Με βάση τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, αρχική εκδήλωση ενδιαφέροντος για την εξαγορά του 100% του μετοχικού κεφαλαίου της Ημιθέα ΑΕ υπήρξε από περίπου 23 επενδυτές, οι οποίοι υπέγραψαν συμβάσεις εμπιστευτικότητας ( NDAs) και θα κληθούν στις αρχές της επόμενης εβδομάδας να υποβάλουν μη δεσμευτικές προσφορές.

Μεταξύ όσων υπέγραψαν NDAs, περιλαμβάνονται οι «συνήθεις ύποπτοι» CVC Capital, Ιατρικό Αθηνών, οι εγχώριοι όμιλοι Ιασώ, Ευρωκλινική, Βιοϊατρική, ξένα funds όπως οι Farallon, Davidson Kempner, Mubadala καθώς και εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο real estate, ενώ έκπληξη θεωρείται το ενδιαφέρον από ξένο στρατηγικό αγοραστή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Iατρικό Aθηνών βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με το private equity fund Davidson Kempner για από κοινού διεκδίκηση του Ερρίκος Ντυνάν. Σε συζητήσεις με έτερο ενδιαφερόμενο βρίσκεται η Ευρωκλινική, ενώ η Farallon θα κατέλθει στον διαγωνισμό μόνη της, όπως και η CVC Capital, αν τελικώς διεκδικήσει με αξιώσεις το νοσοκομείο.

Η Πειραιώς αποτιμά την Ημιθέα στα βιβλία της, με κόστος ελαφρώς υψηλότερο των 100 εκατ. ευρώ. Με δεδομένο, όμως, ότι το νοσοκομείο δεν έφθασε σε break even επίπεδο ούτε κατά την περσινή χρήση και διαθέτει αρνητική καθαρή θέση, η αγορά εκτιμά ότι οι προσφορές θα κινηθούν στην περιοχή των 75 με 90 εκατ. ευρώ.

Το Ερρίκος Ντυνάν έκλεισε τη χρήση 2017 με ζημίες, μετά από φόρους, 13,5 εκατ. ευρώ και αρνητική καθαρή θέση 19,5 εκατ. ευρώ. Με βάση τις δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις, ο κύκλος εργασιών προ rebate & clawback ανήλθε πέρυσι, σε 43,5 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 16% έναντι του 2016.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v