Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ενώνουν δυνάμεις στο... Σύνταγμα Λάμψα-AccorHotels

Το παρασκήνιο του deal Λάμψα-AccorHotels για το πρώην King's Palace. Οι επόμενες κινήσεις στην ελληνική αγορά και οι επιδιώξεις των δύο ομίλων. Δεν ενδιαφέρεται η Λάμψα για τα ακίνητα του διαγωνισμού του ΕΦΚΑ.

Ενώνουν δυνάμεις στο... Σύνταγμα Λάμψα-AccorHotels

Ξεκίνησε ως φλερτ, εξελίχθηκε σε… σχέση επί σερβικού εδάφους (Βελιγράδι) και το επιχειρηματικό ειδύλλιο του ξενοδοχειακού βραχίονα του ομίλου Λασκαρίδη (Εταιρεία Ελληνικών Ξενοδοχείων Λάμψα) με τον γαλλικό ξενοδοχειακό όμιλο AccorHotels αλλάζει τόπο συνεύρεσης και μεταφέρεται στην καρδιά της Αθήνας, στην Πλατεία Συντάγματος.

Το αθηναϊκό ραντεβού των δύο ομίλων κλείστηκε για τον Δεκέμβριο. Χρονικό σημείο κατά το οποίο θα ενεργοποιηθεί η σύμβαση μακροχρόνιας μίσθωσης από τη Λάμψα του 9ώροφου ακινήτου της οδού Πανεπιστημίου (πρώην ξενοδοχείο King's Palace), το οποίο ανήκει στο Αλληλοβοηθητικό Ταμείο Πρόνοιας Πρώην Εργαζομένων της Αγροτικής Τράπεζας-ΑΤΕ (Α.Τ.Π.Π.Ε.Α.Τ.Ε).

Τότε θα ενεργοποιηθεί και η συμφωνία Λάμψα-AccorHotels, η οποία προβλέπει πως ο γαλλικός όμιλος θα αναλάβει για περίοδο 25 ετών τη διαχείριση του ξενοδοχείου τεσσάρων αστέρων (με προδιαγραφές πεντάστερου), που πρόκειται να δημιουργηθεί στο ακίνητο της Πανεπιστημίου και θα φέρει την εμπορική ονομασία M Gallery.

Σύμφωνα με τη σύμβαση μίσθωσης του ακινήτου (επιφάνειας 13.244 τ.μ.), η Λάμψα θα καταβάλει ετήσιο μίσθωμα 1,2 εκατ. ευρώ προσαυξημένο κατά 25%, εφόσον ο ετήσιος τζίρος του ξεπεράσει τα 9 εκατ. ευρώ. Για τη διαχείριση του νέου ξενοδοχείου η Accor προβλέπεται να εισπράττει βασική αμοιβή επί του τζίρου και πρόσθετη αμοιβή για την επίτευξη στόχων.

Η Λάμψα πρόκειται να καταβάλει το πρώτο μίσθιο μετά την ολοκλήρωση των έργων για την εκ βάθρων ανακατασκευή του ακινήτου.

Η επένδυση για τη δημιουργία του νέου M Gallery εκτιμάται πως θα φθάσει τα 20 εκατ. ευρώ. Μετά την ολοκλήρωση των έργων, η νέα ξενοδοχειακή μονάδα θα διαθέτει 175-195 δωμάτια και σουίτες.

Η επιχειρηματική συνάντηση Λάμψα-AccorHotels στην Πλατεία Συντάγματος , ωστόσο, μόνο σε ραντεβού στα τυφλά δεν παραπέμπει. Πρόκειται για μια επιχειρηματική σχέση την οποία ήθελαν και οι δύο πλευρές, για διαφορετικούς λόγους. Ο όμιλος Λασκαρίδη αναζητούσε έναν κορυφαίο διεθνή ξενοδοχειακό «παίκτη» για να ενισχύσει το χαρτοφυλάκιο συνεργασιών του. Κι αυτό καθώς ο όμιλος επεδίωκε να διατηρήσει σε εγρήγορση τους άλλους δύο ξενοδοχειακούς κολοσσούς με τους οποίους συνεργάζεται (Marriott, Hyatt), αποφεύγοντας να τοποθετήσει όλα του τα «αβγά» (ξενοδοχεία) στο «καλάθι» μόνο ενός ή δύο ξένων ξενοδοχειακών «παικτών». Πολύ περισσότερο καθώς οι κορυφαίοι ξενοδοχειακοί όμιλοι έχουν επιδοθεί σε ένα άτυπο ράλι απόκτησης ερεισμάτων στην ελληνική αγορά.

Η σχέση Λάμψα-AccorHotels (διαχειρίζεται 4.500 ξενοδοχεία και κατοικίες σε 100 χώρες), πάντως, δοκιμάστηκε επί σερβικού εδάφους, όταν η Λάμψα ενέταξε το ένα από τα δύο ξενοδοχεία της που λειτουργούν στο Βελιγράδι σε αλυσίδα της Accor, δίνοντάς του παράλληλα την επωνυμία Mercure Belgrade Excelsior.

Η AccorHotels, από την πλευρά της, βρίσκεται σε φάση δυναμικής επέκτασης στην ελληνική αγορά και αναζητούσε έναν ισχυρό εγχώριο «παίκτη» τον οποίο βρήκε στη Λάμψα του ομίλου Λασκαρίδη. Μέσω της συμφωνίας με τη Λάμψα, ο γαλλικός όμιλος αποκτά πρόσβαση στην ξενοδοχειακή βιτρίνα της Αθήνας στην Πλατεία Συντάγματος, όπου ο όμιλος Λασκαρίδης κυριαρχεί, ελέγχοντας τα ξενοδοχεία «Μεγάλη Βρετανία» και «King George» και οσονούπω το M Gallery.

Μέχρι σήμερα η Accor είχε παρουσία στην αθηναϊκή αγορά μέσω της διαχείρισης του ξενοδοχείου Sofitel του αεροδρομίου της Αθήνας (του ομίλου Μήτση) και του Novotel Hotel Athens. Η παρουσία του ομίλου στην ελληνική αγορά εξαντλούνταν μέχρι πρόσφατα στην Αθήνα. Ώσπου στις αρχές του 2017 απέκτησε παρουσία στην Κρήτη, με την ένταξη στην αλυσίδα Ibis του «Ibis Styles Iraklion Central Hotel» 72 δωματίων, στο κέντρο του Ηρακλείου.

Η AccorHotels κινείται ήδη για τη δημιουργία δύο νέων μονάδων, μια στο κέντρο της Αθήνας (Ibis) και μια στον Πειραιά (Novotel). Σε πιο προχωρημένη φάση φέρεται να βρίσκεται η δημιουργία ενός ξενοδοχείου Ibis στο κέντρο της Αθήνας, σε ακίνητο ιδιοκτησίας του κοινωφελούς ιδρύματος  «Τριάντειος Επαγγελματική και Βιομηχανική Σχολή Πατρών», το οποίο βρίσκεται στη συμβολή των οδών Πατησίων 55 και Μάρνης 2, απέναντι από το Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας.

Η επένδυση είναι του γαλλο-βελγικού επενδυτικού fund Boissee Finaces. Το εν λόγω fund αναδείχθηκε νικητής σε σχετική διαγωνιστική διαδικασία του ιδρύματος και έχει υπογραφεί και σχετικό MοU για την αξιοποίηση του ακινήτου με τη λειτουργία μονάδας Ibis (377 κλινών σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό) της AccorHotels. Η επένδυση, ωστόσο, καθυστερεί.

Σε αρχικό στάδιο βρίσκεται ακόμα, σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr, η υλοποίηση επενδυτικού σχεδίου για τη δημιουργία ενός δεύτερου Novotel στον Πειραιά. Ταυτόχρονα, η AccorHotels έχει θέσει ως προτεραιότητά της τη Μύκονο, στην οποία έχει ήδη αποκτήσει παρουσία μέσω της «one fine stay», η οποία διαχειρίζεται πολυτελείς κατοικίες σε κορυφαίους νησιωτικούς προορισμούς σε όλο τον κόσμο.

Δύο διαγωνισμοί του ΕΦΚΑ, την ίδια στιγμή, για τη λειτουργία ισάριθμων ξενοδοχείων πέντε αστέρων στο ακίνητο της Σταδίου που φιλοξενούσε το πρώην ξενοδοχείο Esperia αλλά και την οδό Ζαλοκώστα, πυροδότησε σενάρια για εμπλοκή της Λάμψα σε αυτούς.

Σε σχετική ερώτηση του Euro2day.gr, πηγή του ομίλου απάντησε ως εξής: «Κατ’ αρχήν δεν ενδιαφερόμαστε».

Ξενοδοχειακές πηγές εκτιμούν πως τα συγκεκριμένα ακίνητα δεν αποτελούν προτεραιότητα για τη Λάμψα. Θεωρούν, ωστόσο, πως ο όμιλος Λασκαρίδη επιδιώκει να εκπέμψει μηνύματα προς τους ανταγωνιστές του πως ανά πάσα στιγμή μπορεί να κινηθεί για κάποιο ακίνητο, εφόσον το κρίνει σκόπιμο στη δεδομένη συγκυρία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v