Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το «μπαλάκι» στις τράπεζες πετάει η Dionic

Βαρύτατες οι επιπτώσεις από την ελλιπή ρευστότητα. Οι άκαρπες πολυετείς διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες και η «σιωπή» της AVE. Ανέφικτη η αναστροφή των οικονομικών επιδόσεων χωρίς χρηματοδότηση δηλώνει η διοίκηση.

Το «μπαλάκι» στις τράπεζες πετάει η Dionic

Επί ξηρού ακμής βαδίζει o όμιλος Dionic, καθώς η πολυετής καθυστέρηση στη ρύθμιση των δανειακών υποχρεώσεών του σε συνδυασμό με τις επιπτώσεις της πανδημίας στην αγορά, δείχνουν να τον οδηγούν σε πολύ επικίνδυνες ατραπούς.

Οι σχετικές συζητήσεις με τις τράπεζες ξεκίνησαν πριν από πάρα πολλά χρόνια και σύμφωνα με κύκλους της αγοράς εξελίχθηκαν κατά το χειρότερο δυνατό τρόπο:

  • Πρώτον, γιατί η Dionic αναγκάστηκε να «ξεπουλήσει» το 50% των μετοχών της Skroutz (σήμερα θα διατίθετο έναντι πολύ υψηλότερου τιμήματος).
  • Δεύτερον, επειδή κατά τη διάρκεια των συνομιλιών, η Dionic ενισχύθηκε κεφαλαιακά από τους μετόχους της και
  • τρίτον, γιατί παρά τα δύο προηγούμενα συμβάντα, δεν ολοκληρώθηκε ο κύκλος των συμφωνιών, με αποτέλεσμα ο εισηγμένος όμιλος να επιχειρεί επί σειρά ετών να επιβιώσει χωρίς επαρκή ρευστότητα.

Αποτέλεσμα των παραπάνω, ήταν η συνεχής επιδείνωση της κατάστασης. Χαρακτηριστικό είναι ότι το πρώτο φετινό εξάμηνο έκλεισε με αρνητικό EBITDA, καθαρή ζημία 5,5 εκατ. ευρώ, αρνητικά ίδια κεφάλαια 53,2 εκατ. και δανειακές υποχρεώσεις 44 εκατ. ευρώ. Όλα δείχνουν πως το κλείσιμο του 2020 θα βρει τον όμιλο σε ακόμη πιο δυσχερή θέση.

Το σίριαλ και η… «σιωπή» της AVE

Ήταν στις 28/1/2020 όταν το Euro2day.gr σε δημοσίευμά του με τίτλο «Dionic: Στάσιμες οι συζητήσεις με τις τράπεζες»  αναφερόταν στον κίνδυνο που διαγραφόταν για το μέλλον της εισηγμένης εταιρείας εξ’ αιτίας της καθυστέρησης στην αναδιάρθρωση των υποχρεώσεών της.

Η κατάσταση μάλιστα ήταν τέτοια έτσι ώστε ο όμιλος AVE (πρώην Audiovisual) σε παρουσίαση των προοπτικών του που είχε οργανώσει λίγες μόλις ημέρες νωρίτερα, να μην αναφέρει ούτε κουβέντα για την Dionic, παρά το γεγονός ότι κατέχει το 32,7% των μετοχών της.

Επίσης, καμιά αναφορά για την Dionic δεν έγινε από την AVE, ούτε στις 12 Οκτωβρίου του 2020 όταν η διοίκησή της ενημέρωνε στελέχη και συνεργάτες της εταιρείας για την πορεία και τις προοπτικές της.

Το ζήτημα της ρύθμισης των δανείων της Dionic ξεκινά από πολύ πιο παλιά. Στις 25 Ιουλίου του 2019, το Euro2day.gr είχε αναρτήσει δημοσίευμα με τίτλο «Dionic: Ραντεβού με τις τράπεζες τον Σεπτέμβριο - Το παζάρι με Alpha και Εθνική».

Στο συγκεκριμένο δημοσίευμα αναφερόταν πως επί τάπητος βρίσκονταν κυρίως τα εξής δύο θέματα:

  1. Το ενδεχόμενο αύξησης μετοχικού κεφαλαίου με έκδοση προνομιούχων μετοχών, έκδοση που θα καλύψει η Alpha Bank, υποκαθιστώντας το υπάρχον μετατρέψιμο ομολογιακό δάνειο που κατέχει.
  2. Μια ρύθμιση-αναχρηματοδότηση των υποχρεώσεων της εταιρείας προς την Εθνική Τράπεζα.

Αν όλα αυτά εξελίσσονταν ομαλά, τότε το… μπαλάκι θα ξαναγυρνούσε στην Dionic, η οποία θα προχωρούσε σε αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου με καταβολή μετρητών, προκειμένου να αναπτύξει υπάρχουσες δραστηριότητες (π.χ. θυγατρική εταιρεία Atcom, Πρότυπο Κέντρο Διανομών και εμπορική δραστηριότητα του ομίλου) και να επεκταθεί σε νέες.

Ολοένα και χειρότερα

Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι από τον Σεπτέμβριο του 2019 έχουν ήδη παρέλθει 14 ολόκληροι μήνες (οι συνολικές διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες είχαν ξεκινήσει πριν από πολλά χρόνια, έχοντας περάσει από πολλά στάδια και επιμέρους συμφωνίες), καμιά οριστική λύση δεν έχει βρεθεί.

Όπως ήταν εύκολο να προβλέψει κάποιος, το 2020 βρήκε την Dionic φορτωμένη με τα προβλήματα της ελλιπούς ρευστότητας και όλα αυτά σε μια περίοδο αρνητικού επηρεασμού από την πανδημία.

Η σαφέστατη επιδείνωση της κατάστασης, περιγράφεται με χαρακτηριστικό τρόπο στη χθεσινή ανακοίνωση της διοίκησης της Dionic, σε απάντηση ερωτήματος που της έθεσε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Έτσι, σύμφωνα με τη διοίκηση του εισηγμένου ομίλου:

  • Το σύνολο της αξίας των βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων του ομίλου υπερβαίνει τη συνολική αξία των κυκλοφορούντων περιουσιακών στοιχείων την 30/06/2020 κατά το ποσό € 54,7 εκ έναντι € 47 εκατ. την 31/12/2019, επιβάρυνση δηλ. του κεφαλαίου κίνησης κατά € 7,7 εκατ. Μεγάλη επίδραση στο παραπάνω μέγεθος είχε η καθυστέρηση ή/και απώλεια εισπράξεων από πελάτες του Ομίλου στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό που επλήγησαν άμεσα ή έμμεσα από την πανδημία.
  • Ο αποκλεισμός εταιρειών του ομίλου στην συμμετοχή του σε δημόσιους διαγωνισμούς λόγω έλλειψης εγγυητικών συμμετοχής και καλής εκτέλεσης. Η απώλεια των παραπάνω εσόδων στο πρώτο εξάμηνο του 2020 ανήλθε σε € 2,7 εκατ.
  • Η παύση των εμπορικών δραστηριοτήτων των νέων συνεργασιών στον κλάδο της τεχνολογίας ως υποδιανομέας γνωστών brands. Η απώλεια των παραπάνω εσόδων το πρώτο 6μηνο του 2020 ανήλθε σε € 1,1 εκατ.
  • H παύση των εισαγωγών ηλεκτρικών ειδών λόγω αδυναμίας χρηματοδότησης. Η απώλεια των παραπάνω εσόδων το πρώτο 6μηνο του 2020 ανήλθε σε €1,2 εκατ.
  • Η παύση εξαγωγών προϊόντων τεχνολογίας στην ευρωπαϊκή αγορά. Η απώλεια των παραπάνω εσόδων το πρώτο 6μηνο του 2020 ανήλθε σε € 5,3 εκατ.

Και η ανακοίνωση της διοίκησης καταλήγει στο ότι «ανεξάρτητα από τη μελλοντική εξέλιξη της πανδημίας, με δεδομένη τη χρηματοοικονομική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί μέχρι σήμερα, είναι επιτακτική η ανάγκη επίτευξης συμφωνίας αναχρηματοδότησης ή αναδιάρθρωσης των τραπεζικών δανειακών υποχρεώσεων ή/και άντλησης κεφαλαίων από εκποιήσεις περιουσιακών στοιχείων του ομίλου» και πως «αν δεν υπάρξει δυνατότητα χρηματοδότησης, ως κεφάλαιο κίνησης, δεν είναι εφικτή η αναστροφή της πορείας των οικονομικών μεγεθών».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v