Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κίνητρα για ιδιωτική ασφάλιση ζητά η αγορά από την κυβέρνηση

Γνωστοί παράγοντες της ασφαλιστικής αγοράς βάλλουν κατά της κυβέρνησης για την πλήρη απουσία κινήτρων και την υπερφορολόγηση στα προγράμματα ασφάλισης υγείας και κατοικίας. Χωρίς αποτέλεσμα οι συζητήσεις για ΣΔΙΤ εδώ και τριάντα χρόνια.

Κίνητρα για ιδιωτική ασφάλιση ζητά η αγορά από την κυβέρνηση

Τη μείωση των βαρύτατων φορολογικών επιβαρύνσεων και τη θέσπιση κινήτρων προς τα νοικοκυριά, προκειμένου οι Έλληνες να ασφαλίσουν την υγεία τους, τα σπίτια τους και την περιουσία τους ζητούν παράγοντες της αγοράς, εκτιμώντας ότι μέσα από μια τέτοια κίνηση θα ωφεληθούν τα μέγιστα οι πολίτες, χωρίς να ζημιωθούν τα κρατικά έσοδα.

Ενδεικτική ήταν η χθεσινή αναφορά του προέδρου της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος κ. Αλέξανδρου Σαρρηγεωργίου, στο πλαίσιο του 14ου Συνεδρίου της Ethos Media, ότι «οι συμπολίτες μας πλήρωσαν από την τσέπη τους τον περασμένο χρόνο για δαπάνες υγείας 5,7 δισ. ευρώ, πέρα από τα έξοδα του κράτους για κοινωνική ασφάλιση. Ο κόσμος είναι επικίνδυνα ανασφάλιστος και η Πολιτεία πρέπει να κάνει το καθήκον της, προσφέροντας σχετικά φορολογικά κίνητρα».

Προς την ίδια κατεύθυνση κινούνται και οι απόψεις του διευθύνοντος συμβούλου της Ευρωπαϊκής Πίστης Χρήστου Γεωργακόπουλου, ο οποίος -μεταξύ άλλων- κάλεσε την Πολιτεία να δώσει φορολογικά κίνητρα για τα ασφάλιστρα που αφορούν τη σύνταξη, την υγεία, την οικογένεια, την πλημμύρα, τη φωτιά και τον σεισμό, τονίζοντας πως μέσα από μια τέτοια διαδικασία, τα όποια φορολογικά έσοδα χαθούν θα είναι πολύ μικρότερα από τα αντίστοιχα κρατικά έσοδα τα οποία θα προκύψουν έμμεσα από την αύξηση της παραγωγικότητας στην οικονομία. «Σε ένα περιβάλλον αυξανόμενων φυσικών καταστροφών, οι ζημιές των νοικοκυριών δεν αποκαθίστανται με επιδόματα, εράνους και πράξεις αλληλεγγύης», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του, ο σύμβουλος ασφαλιστικών εργασιών του Ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς Τριαντάφυλλος Λυσιμάχου σημείωσε πως στο εξωτερικό, ενόψει των νέων κινδύνων που διαμορφώνονται (π.χ. κλιματική αλλαγή-φυσικές καταστροφές, cyber security, συνέχιση εργασιών), υπάρχουν πλάνα συνεργασίας μεταξύ κράτους και ασφαλιστικών εταιρειών για την αντιμετώπιση των προβλημάτων. Στην Ελλάδα, αντίθετα, τέτοιες πρωτοβουλίες δεν έχουν προχωρήσει λόγω χαμηλής ασφαλιστικής συνείδησης και απουσίας πολιτικής βούλησης. «Εδώ και τριάντα χρόνια διεξάγονται συζητήσεις για ΣΔΙΤ, χωρίς κανένα όμως ουσιαστικό αποτέλεσμα μέχρι τώρα», σημείωσε ο κ. Λυσιμάχου.

Το θέμα της υπέρογκης φορολογίας σε μια ευρεία σειρά ασφαλιστικών καλύψεων έθεσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Πίστης κ. Νίκος Χαλκιόπουλος, αναφερόμενος μεταξύ άλλων στον συντελεστή ΦΠΑ 24% με τον οποίον επιβαρύνονται οι ασφαλιστικές εταιρείες στα προγράμματα υγείας, αλλά και για τον φόρο ασφαλίστρων που ανέρχεται στο 15% για τα συμβόλαια υγείας και στο 20% για τον κλάδο πυρός.

Οι τόσο μεγάλες φορολογικές επιβαρύνσεις επιδρούν αυξητικά και στις τιμές των συμβολαίων, σημειώνει ο κ. Χαλκιόπουλος, συμπληρώνοντας πως το φορολογικό θέμα έχει απασχολήσει και τον Ευρωπαίο επόπτη (EIOPA), ενώ έχει κατατεθεί πρόταση για μετατροπή του φόρου ασφαλίστρων σε ΦΠΑ με ενιαίο συντελεστή 13% στην υγεία, στα ατυχήματα και στους γενικούς κλάδους (κάτι τέτοιο θα αποφέρει στο τέλος της ημέρας υψηλότερα και όχι χαμηλότερα φορολογικά έσοδα στο δημόσιο).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v