Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς πληρώνουν τους εργαζόμενους οι ελληνικές startups

Η βιομηχανία των ελληνικών startups συνεχίζει να αναπτύσσεται συστηματικά, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας και προσελκύοντας ταλαντούχους εργαζόμενους αλλά και Έλληνες της διασποράς.

Πώς πληρώνουν τους εργαζόμενους οι ελληνικές startups

Ιδιαίτερα ανταγωνιστικοί είναι οι μισθοί που προσφέρουν οι ελληνικές startups, προσελκύοντας όλο και περισσότερους εργαζόμενους από την εγχώρια αλλά και τη διεθνή αγορά. 

Ο ρυθμός των επενδύσεων αυξάνεται διαρκώς τα τελευταία χρόνια, η πολιτεία υποστηρίζει ενεργά τις startups, δημιουργούνται ολοένα και περισσότερες θέσεις εργασίας και καθημερινά ιδρύονται νέες εταιρείες, με τον αριθμό των εργαζομένων που απασχολούνται σε αυτές να μεγαλώνει.  Παράλληλα, βλέπουμε συνεχώς περισσότερους Έλληνες της διασποράς να επιστρέφουν στη χώρα και να απασχολούνται σε startups.

Σύμφωνα με τα βασικά συμπεράσματα μελέτης της Marathon Venture Capital με τίτλο «Η Βιομηχανία των Ελληνικών Startups: Μισθοί και Παροχές, 2021» :

  • Οι startups καθίστανται ελκυστικός προορισμός για ταλαντούχους εργαζόμενους, προσφέροντας ανταγωνιστικό πακέτο παροχών σε θέσεις τεχνολογίας στην ελληνική αγορά.
  • 40% των συμμετεχόντων στη μελέτη λαμβάνουν εταιρικά μερίδια ως παροχή. Η παροχή εταιρικών μεριδίων δύναται να συνεισφέρει περαιτέρω στην προσέλκυση ταλέντου, επίσης λαμβάνοντας υπόψη την προνομιακή φορολογική μεταχείριση των πιθανών σχετικών εισοδημάτων.
  • Παρατηρείται πρόοδος αναφορικά με τη γυναικεία απασχόληση σε αριθμό τεχνολογικών ρόλων, ωστόσο απαιτείται σημαντικά μεγαλύτερη πρόοδος σε αριθμό άλλων, συμπεριλαμβανομένης της ηγεσίας.  Στη συγκεκριμένη μελέτη, λιγότερο από 20% των εργαζομένων είναι γυναίκες, ενώ το ποσοστό αυτό σε θέσεις ηγεσίας περιορίζεται περαιτέρω στο ιδιαιτέρως φτωχό 3%. 

Ειδικότερα, σύμφωνα με την έρευνα:

  • Οι μηνιαίες απολαβές ενός εργαζόμενου με θέση Data Scientist ξεκινούν από 950 ευρώ τον μήνα καθαρά και το περισσότερο 2.090 ευρώ, με τη μέση τιμή των απολαβών να διαμορφώνεται μηνιαίως σε 1.540 ευρώ καθαρά.
  • Οι μηνιαίες απολαβές ενός Βackend Software Engineer, ξεκινούν επίσης από 959 ευρώ καθαρά και μπορεί να φτάνουν έως και τις 2.777 ευρώ καθαρά, με τη μέση τιμή των απολαβών να ανέρχεται σε 1.793 ευρώ καθαρά. 
  • Οι μηνιαίες αποδοχές για την ειδικότητα των Product Managers ξεκινά από μηνιαίες απολαβές ύψους 959 ευρώ και μπορεί να φτάνουν τις 2.640, με τη μέση τιμή να ανέρχεται στα 1.907 ευρώ καθαρά.
  • Από τα 1.005 ευρώ καθαρά τον μήνα ξεκινούν και οι απολαβές ενός Frontend Software Engineer, μια εξίσου δημοφιλής ειδικότητα που χαίρει και μεγάλης προσφοράς εργαζομένων. Το μεγαλύτερο ύψος φτάνει στις 2.473 ευρώ καθαρά, με τη μέση τιμή των απολαβών να διαμορφώνεται στα 1.712 ευρώ καθαρά τον μήνα. 
  • Στον κλάδο των Dev Ops Engineers, ο μηνιαίος μισθός ξεκινά από 1.714 ευρώ καθαρά και φτάνει έως τις 2.846 ευρώ καθαρά, με μέση τιμή τις 2.173 ευρώ καθαρά.

Την ίδια στιγμή, όμως, όπως αναφέρεται και στην έρευνα, οι ελληνικοί μισθοί παραμένουν χαμηλότεροι κατά αντιστοιχία με τους μισθούς σε πιο ανεπτυγμένες αγορές όπως η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και βέβαια οι ΗΠΑ. 

«Αυτό αποτελεί σημαντική ευκαιρία για μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας και startups ανά τον κόσμο να εγκατασταθούν στην Ελλάδα, δημιουργώντας θέσεις εργασίας», σημειώνει η Sanne Goslinga, Director of Talent, Marathon Venture Capital. 

Αυτό βέβαια μπορεί να αλλάξει στο άμεσο μέλλον, καθώς αυξάνεται η ζήτηση για καταρτισμένο προσωπικό σε θέσεις τεχνολογίας, ενώ επεκτείνεται και η πρακτική της απομακρυσμένης εργασίας. 

Οι παροχές 

Σύμφωνα με τη μελέτη, 4 στους 10 εργαζομένους σε θέσεις τεχνολογίας ελληνικών startups λαμβάνουν ως παροχή και εταιρικά μερίδια. Ο λόγος για τα λεγόμενα stock options, μιας πρακτική αμοιβών ιδιαίτερα διαδεδομένη στις ΗΠΑ. 

Τα δεδομένα δείχνουν ότι η πλειοψηφία των στελεχών με ρόλους ηγεσίας λαμβάνουν δικαιώματα μετοχών, ενώ το ίδιο ισχύει για περίπου 1 στις 3 από τις υπόλοιπες θέσεις εργασίας.

Όπως αναφέρεται στη μελέτη, λόγω της χαμηλής φορολόγησης των εισοδημάτων που προέρχονται από κεφάλαιο (15%) στην Ελλάδα, η παροχή εταιρικών μεριδίων αποτελεί σημαντική ευκαιρία για την προσέλκυση εργαζομένων. 

Η πιο δημοφιλής παροχή που προσφέρεται από τις εταιρείες που συμμετείχαν στη μελέτη είναι η ιδιωτική ασφάλεια υγείας. Άλλες δημοφιλείς παροχές περιλαμβάνουν εκπαίδευση των εργαζομένων, συμμετοχή σε σεμινάρια, οικιακός εξοπλισμός γραφείου, επιπλέον ημέρες άδειας και ασθένειας. Επίσης, ένας αυξανόμενος αριθμός startups προσφέρει παροχές όπως ψυχική υποστήριξη και επιπλέον ημέρες άδειας μητρότητας και πατρότητας.

Στην έρευνα συμμετείχαν 27 ελληνικές startups διαφορετικού μεγέθους και ωριμότητας, εξετάζοντας τα δεδομένα μισθών και παροχών 1.915 εργαζομένων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v