Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τέσσερις «μνηστήρες» για ακίνητα 500 εκατ. ευρώ της Alpha Bank

Ποιοι πέρασαν στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού Skyline, για από κοινού ανάπτυξη/εκμετάλλευση με την Alpha χαρτοφυλακίου 570 ακινήτων. Τα ονόματα, οι συμμαχίες και οι βασικοί άξονες του business plan. Τα τρία υποχαρτοφυλάκια.

Τέσσερις «μνηστήρες» για ακίνητα 500 εκατ. ευρώ της Alpha Bank

Έξι εταιρείες/funds, που συγκροτούν τέσσερα σχήματα, πέρασαν στη δεύτερη φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας, την οποία «τρέχει» η Alpha Bank, για την εξεύρεση συνεπενδυτή όσον αφορά στην ανάπτυξη και εκμετάλλευση χαρτοφυλακίου 573 ανακτηθέντων και ιδιοχρησιμοποιούμενων ακινήτων, αξίας περίπου 500 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά την αξιολόγηση των μη δεσμευτικών προσφορών, στη δεύτερη φάση πέρασαν τα σχήματα Invel/Prodea, Dimand-HIG καθώς και οι Davidson Kempner και Brook Lane, οι οποίες διεκδικούν το χαρτοφυλάκιο μόνες τους. Το χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνει τις εξής τρεις βασικές κατηγορίες ακινήτων:

  •  περίπου 50 ακίνητα υψηλής προβολής (prime assets), που εκτιμάται ότι αξίζουν περίπου 280 εκατ. ευρώ.
  • περίπου 320 ακίνητα αξίας πέριξ των 180 εκατ. ευρώ, τα οποία χρειάζονται εργασίες ανακαίνισης/αναβάθμισης, προκειμένου να επανατοποθετηθούν στην αγορά με την ίδια ή άλλη χρήση. Πρόκειται για το επονομαζόμενο value-add χαρτοφυλάκιο.
  • υποχαρτοφυλάκιο 205 κατοικιών/διαμερισμάτων, αξίας περίπου 75 εκατ. ευρώ, τα οποία πρόκειται να πωληθούν σταδιακά (trading χαρτοφυλάκιο).

Το πλάνο, όπως κατέγραψε το Euro2day.gr, προβλέπει σε γενικές γραμμές τη σταδιακή πώληση του χαρτοφυλακίου Trading εντός της πρώτης τριετίας. Τα έσοδα που θα αντληθούν, μαζί με ξένα και ίδια κεφάλαια, θα χρηματοδοτήσουν τις αγορές νέων ακινήτων και την αναβάθμιση/ανακαίνιση ακινήτων του υφιστάμενου χαρτοφυλακίου. Το σύνολο των κεφαλαίων που θα διατεθούν για εξαγορές εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν τα 100 εκατ. ευρώ.

Στόχος είναι στο τέλος της πενταετίας, στην οποία εκτείνεται το business plan, να έχει εκμισθωθεί σχεδόν το σύνολο (σ.σ. περίπου το 96%) των περίπου 800 ακινήτων, που προβλέπεται να περιλαμβάνει το χαρτοφυλάκιο. Σήμερα το ποσοστό των ακινήτων που παράγουν εισόδημα κινείται στο 46%.

Η δομή του προτεινόμενου deal

Ο όμιλος Alpha θα εισφέρει τα παραπάνω ακίνητα στην Alpha Αστικά Ακίνητα (ΑΣΤΑΚ), η οποία προηγουμένως θα έχει μεταβιβάσει τη δραστηριότητα παροχής υπηρεσιών σε ακίνητα και το προσωπικό της στην 100% θυγατρική της Alpha Βank, Alpha Διαχειρίσεως Ακινήτων και Επενδύσεων Α.Ε. (AREM-I). Έτσι, η Alpha Αστικά Ακίνητα θα μετασχηματισθεί σε επενδυτική πλατφόρμα ακινήτων.

Εν συνεχεία, η Alpha θα πωλήσει στον προτιμητέο επενδυτή πλειοψηφικό ποσοστό της Alpha Αστικά Ακίνητα (σ.σ. πάνω από 50%). Με αυτό τον τρόπο, θα επιτύχει μείωση του σταθμισμένου σε κίνδυνο ενεργητικού. Στη διακριτική ευχέρεια του επενδυτή θα είναι η διατήρηση ή μη της Alpha Αστικά Ακίνητα στο Χ.Α

Αν αποφασίσει ότι δεν θέλει να μετασχηματισθεί η ΑΣΤΑΚ σε ΑΕΕΑΠ, απολαμβάνοντας ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς, θα ζητήσει την έξοδο της εταιρείας από το ταμπλό, πριν την ολοκλήρωση της συναλλαγής. Σημειώνεται ότι η Alpha κατέχει το 93% της εταιρείας.

Είναι πιθανόν, πάντως, να επήλθαν διαφοροποιήσεις στη δομή, μετά την αξιολόγηση των παρατηρήσεων και προτάσεων, όσων επενδυτών πέρασαν στην τελική φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v