Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Υπόθεση Shelman: Διπλή δικαστική μάχη Ακρίτα-Alfa Wood

Η εισηγμένη Ακρίτας θέτει ζήτημα ανταγωνισμού, καθώς η Alfa Wood ήταν ο βασικότερος μέτοχος της Shelman πριν αυτή υποχρεωθεί σε πτώχευση. «Στο περίμενε» τα χρήματα των εργαζομένων.

Υπόθεση Shelman: Διπλή δικαστική μάχη Ακρίτα-Alfa Wood

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι δικαστικές κινήσεις της Ακρίτας, προκειμένου να ακυρώσει το πέρασμα του εργοστασίου της πρώην Shelman σε εταιρεία συμφερόντων της Alfa Wood και των μελών της οικογένειας Αδαμόπουλου, όπως προέκυψε από τον πλειστηριασμό που έλαβε χώρα στα τέλη του 2022.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο του συγκεκριμένου πλειστηριασμού, η μονάδα της Ροδόπης πέρασε στην εταιρεία ELPAN (συμμετέχουν με 20% η Alfa Wood και μέλη της οικογένειας Αδαμόπουλου που ελέγχει την Alfa Wood) και αυτή την περίοδο έχουν ξεκινήσει οι πρώτες προσλήψεις προσωπικού στην ακριτική περιοχή, με απώτερο στόχο να συντηρηθεί και να επαναλειτουργήσει σταδιακά το εργοστάσιο.

Ωστόσο, η εισηγμένη εταιρεία Ακρίτας -η οποία δεν συμμετείχε σε κανέναν από τους τόσους πλειστηριασμούς της περιόδου 2015-2022- έχει κινηθεί νομικά ζητώντας ουσιαστικά την ακύρωση του πλειστηριασμού του Δεκεμβρίου, θέτοντας ζήτημα ανταγωνισμού, καθώς η Alfa Wood ήταν ο βασικότερος μέτοχος της Shelman πριν αυτή υποχρεωθεί σε πτώχευση κατά το πρώτο μισό της προηγούμενης δεκαετίας.

Ειδικότερα, η Ακρίτας έχει ζητήσει την αναστολή της λειτουργίας του εργοστασίου της Ροδόπης (η υπόθεση εκδικάστηκε τον Μάρτιο και η απόφαση εκκρεμεί) ενώ τον προσεχή Σεπτέμβριο θα εκδικαστεί το αίτημά της για ανακοπή του πλειστηριασμού, με τη σχετική απόφαση να αναμένεται μέσα στο 2024.

Κύκλοι της αγοράς εκτιμούν ότι μέσα από αυτή τη διαδικασία, η Ακρίτας επιχειρεί είτε να ακυρώσει είτε έστω να καθυστερήσει χρονικά τη λειτουργία μια νέας μονάδας σε κοντινή απόσταση από τη δική της (νομός Έβρου), η οποία προφανώς θα ανεβάσει το επίπεδο του ανταγωνισμού.

Η Ακρίτας το 2022 (σε μια καλή χρονιά για τον κλάδο της ξυλείας) αύξησε τις πωλήσεις της από τα 36,8 στα 43,4 εκατ. ευρώ, το EBITDA από τα 3,59 στα 4,38 εκατ. ευρώ, ενώ επέστρεψε σε κερδοφόρο αποτέλεσμα (+719 χιλ. έναντι ζημίας 405 χιλ. το 2021). Στις 31/12/2022 τα ίδια κεφάλαια της Ακρίτας ήταν αρνητικά (-3,8 εκατ. ευρώ) και ο καθαρός της δανεισμός είχε διαμορφωθεί στα 36,5 εκατ. ευρώ.

«Στο περίμενε» οι εργαζόμενοι

Αν και κοντεύουν δέκα περίπου χρόνια από το «λουκέτο» της Shelman, οι εργαζόμενοι και οι λοιποί πιστωτές της εταιρείας δεν έχουν εισπράξει ούτε ένα ευρώ από τις απαιτήσεις τους.

Συγκεκριμένα, μέχρι σήμερα έχει ολοκληρωθεί η πώληση του σήματος Shelman. Επίσης, μέσα στο 2022 διεξήχθη με επιτυχία ο πλειστηριασμός για την εκποίηση του ακινήτου που διέθετε η εταιρεία στην Εύβοια, πλην όμως η μεταβίβασή του σε εταιρεία του επιχειρηματία Δημήτρη Μελισσανίδη δεν έχει ολοκληρωθεί μέχρι σήμερα καθώς απομένουν κάποιες ρυθμίσεις που θεωρείται ότι είναι θέμα χρόνου να γίνουν. Από την υπόθεση αυτή αναμένεται να εισπραχθούν γύρω στα 23 εκατ. ευρώ.

Επιπρόσθετα, από την πώληση της μονάδας της Κομοτηνής, όταν αυτή ξεμπλέξει νομικά, θα κατοχυρωθούν έσοδα της τάξεως των 5,7 εκατ. ευρώ.

Με βάση αυτά τα δεδομένα, η κοινή λογική λέει ότι θα προκύψουν χρήματα προκειμένου να αποζημιωθούν οι εργαζόμενοι της πρώην Shelman σε Εύβοια και Ροδόπη, ενώ θα περισσέψουν και πόροι που θα ικανοποιήσουν -πλήρως ή έστω ως κάποιο βαθμό- το δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία και τους λοιπούς πιστωτές (π.χ. τράπεζες).

Παρόλα αυτά, κανείς δεν είναι σε θέση σήμερα να προβλέψει με ασφάλεια το πότε οι εργαζόμενοι και οι άλλοι πιστωτές θα αρχίσουν να βλέπουν το… χρώμα του χρήματος, καθώς δεν μπορούν να αποκλειστούν σενάρια γραφειοκρατικών καθυστερήσεων και ενστάσεων.

Σε κάθε περίπτωση, παλιοί εργαζόμενοι της εταιρείας ευελπιστούν σε μια ομαλή πορεία της όλης εξέλιξης, με αποφυγή νομικών ενεργειών που δεν οδηγούν πουθενά και απλά πλήττουν «ανθρώπους του μεροκάματου», οι οποίοι ήδη περιμένουν να εισπράξουν εδώ και τόσα χρόνια τα χρήματα που δικαιούνται.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v