Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Avramar: Επί της αρχής συμφωνία για δανεισμό και χρονοδιάγραμμα πώλησης

Θέμα χρόνου η εκταμίευση των 20 εκατ. ευρώ και η ενεχυρίαση των μετοχών της ελληνικής δραστηριότητας. Πόσα χρωστά στις τράπεζες, στους προμηθευτές και το ρεαλιστικό σενάριο αλλαγής «καπετάνιου».

Avramar: Επί της αρχής συμφωνία για δανεισμό και χρονοδιάγραμμα πώλησης

Μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις, «κλείδωσε», πριν από λίγες ώρες, η συμφωνία για την παροχή στην Avramar ενδιάμεσης χρηματοδότησης ύψους 20 εκατ. ευρώ από τις τράπεζες.

Αν και απομένουν «κάποιες τυπικές εγκρίσεις για να πέσουν οι υπογραφές», όπως αναφέρει υψηλόβαθμη τραπεζική πηγή στο Euro2day.gr, η ουσία είναι ότι ανοίγει ο δρόμος σύστασης ενεχύρου επί των μετοχών της Avramar -μέτοχοι της εταιρείας είναι το κρατικό επενδυτικό fund Mubadala, που διαχειρίζεται κεφάλαια 280 δισ. δολ. και το αμερικανικό fund Amerra Capital- και πώλησης της ελληνικής δραστηριότητας του μεγαλύτερου ομίλου ιχθυοκαλλιέργειας της χώρας.

Άτυπο ενδιαφέρον για το ελληνικό κομμάτι της Avramar, το οποίο στόχος είναι να πωληθεί εν συνόλω, υπάρχει, αναφέρει η ίδια τραπεζική πηγή. «Από τη στιγμή που η Avramar θα πάρει το πρώτο ευρώ από το νέο δάνειο, η Deloitte είναι πανέτοιμη με τα ενημερωτικά δελτία να εκκινήσει τη διαδικασία πώλησής της. Εκτιμώ ότι σε πρώτη φάση θα επικοινωνήσει με όλους όσοι έχουν εκφράσει ενδιαφέρον, θα τους ενημερώσει για το χρονοδιάγραμμα και θα τους ζητήσει αυτό το άτυπο ενδιαφέρον που έχουν εκφράσει να γίνει συγκεκριμένο», σημειώνει.

Οι τράπεζες εκτιμούν ότι μέσα στους επόμενους 3 με 4 μήνες θα ανακηρυχθεί προτιμητέος επενδυτής και ένα εφικτό και ρεαλιστικό σενάριο, αν η διαδικασία εκκινήσει στις αρχές Φεβρουαρίου, είναι μέχρι τέλη Μαΐου να έχει «κλειδώσει» το deal πώλησης και η εταιρεία να αλλάξει χέρια μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου. «Αυτό είναι ένα ρεαλιστικό σενάριο», σημειώνει υψηλόβαθμο τραπεζικό στέλεχος στο Euro2day.gr.

Το πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να πωληθεί η ελληνική δραστηριότητα εν συνόλω και σε ποιο τίμημα, θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες. Πρωτίστως από τους όρους που θα συμφωνήσουν οι τράπεζες με τον επενδυτή για την αναδιάρθρωση, το «κούρεμα» των δανείων, την περίοδο χάριτος και τη μείωση επιτοκίων, που είναι διατεθειμένες να αναλάβουν, αναφέρει χρηματοοικονομικός σύμβουλος στο Euro2day.gr. Οι τράπεζες έχουν αποδεχθεί ότι θα υπάρξει «κούρεμα».

«Αυτό που επιδιώκουμε, είναι να ανακτήσουμε όσα περισσότερα χρήματα μπορούμε. Γιατί για να τα κάνουν όλα "recover" θεωρούμε ότι είναι δύσκολο», αναφέρουν τραπεζικές πηγές.

Η κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα η εταιρεία δεν είναι καλή. Το cash flow της έχει μειωθεί, η παραγωγή της έχει συρρικνωθεί πάνω από 20%, τα 20 εκατ. ευρώ της πρόσθετης χρηματοδότησης εκτιμάται ότι μπορούν να την καλύψουν για το επόμενο δίμηνο και οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις της αυξάνονται. Από τα 45 εκατ. ευρώ που οφείλει στους 6.500 προμηθευτές της, οι μισές είναι ληξιπρόθεσμες.

Αναφορικά με τις υποχρεώσεις προς τις τράπεζες, που σήμερα δεν εξυπηρετούνται, με τη συμφωνία της ενδιάμεσης χρηματοδότησης, την τοποθέτηση CRO από την Deloitte, την αλλαγή στο management και τη σύσταση ενεχύρου επί των μετοχών της, θα λάβει και μια περίοδο χάριτος 6-8 μηνών, όπου θα παγώσουν οι καταβολές τόκων και κεφαλαίου.

Η έκθεση των ελληνικών τραπεζών στην Avramar υπερβαίνει τα 350 εκατ. ευρώ. Τα τελευταία δάνεια, ύψους 25 εκατ. ευρώ, τα οποία εκταμιεύθηκαν σε δόσεις με τελευταία τον Ιούνιο του 2022, η εταιρεία τα έλαβε με εγγύηση της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας (ΕΑΤ).

Τα προβλήματα με την Avramar δεν είναι χθεσινά. Απλά βγήκαν στην επιφάνεια τον περασμένο Μάιο, όταν προσέφυγε στις τράπεζες ζητώντας αναδιάρθρωση των δανείων της και πρόσθετη χρηματοδότηση για να τα αντιμετωπίσει, όπως είχε αποκαλύψει το Euro2day.gr.

Από εκείνες τις πρώτες κιόλας επαφές μεταξύ της εταιρείας και των τραπεζών είχε γίνει σαφές ότι οι μέτοχοί της δεν ήταν διατεθειμένοι να ρίξουν λεφτά στην εταιρεία. Και οι διαπραγματεύσεις για το δάνειο-γέφυρα των 20 εκατ. ευρώ δεν κύλησαν με την ταχύτητα που θα ήθελαν κάποιοι.

Οι διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών, αρκετές. Μεταξύ αυτών η αλλαγή στο management, αλλά και η επιθυμία των μετόχων της εταιρείας τα transaction advisor fees σε συμβούλους όπως η Houlihan Lokey και νομικά γραφεία του εξωτερικού που είχαν προσλάβει για την αναδιάρθρωση των δανείων της, να πληρωθούν από το cash flow της εταιρείας.

Εντέλει οι τράπεζες συμφώνησαν ένα πολύ μικρότερο ποσό, από τα 4 εκατ. ευρώ που είναι η υποχρέωση από τα transaction advisor fees, να πληρωθεί από την εταιρεία και τα υπόλοιπα χρήματα να καλυφθούν από την Amerra Capital και τη Mubadala.

Τι αποκαλύπτουν οι οικονομικές καταστάσεις της Avramar

Χθες εν τω μεταξύ αναρτήθηκαν στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ) οι οικονομικές καταστάσεις της Avramar για τη χρήση του 2022 (σ.σ. το έγγραφο στις σελίδες 23-27, όπου είναι η έκθεση του Ορκωτού, το κείμενο δεν εμφανίζεται) από τις οποίες αποκαλύπτεται η κατάστασή της.

Κατ’ αρχάς η εταιρεία αθέτησε όρους των δανειακών συμβάσεων από τον Δεκέμβριο του 2022. Ως αποτέλεσμα, αναταξινόμησε τις δανειακές υποχρεώσεις ύψους 264 εκατ. ευρώ και 264,1 εκατ. ευρώ για την εταιρεία και τον όμιλο αντίστοιχα σε βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις την 31η Δεκεμβρίου 2022.

Λόγω αυτής της αναταξινόμησης, η εταιρεία και ο όμιλος είχαν αρνητικό κεφάλαιο κίνησης ύψους 54,3 εκατ. ευρώ και 44,5 εκατ. ευρώ αντίστοιχα, στις 31 Δεκεμβρίου 2022.

Επιπροσθέτως η εταιρεία και ο όμιλος εμφάνισαν ζημίες 26,4 εκατ. ευρώ και 29,2 εκατ. ευρώ αντίστοιχα στη χρήση που έληξε την 31η Δεκεμβρίου 2022, με συνέπεια, το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων να καταστεί μικρότερο από το μισό του Μετοχικού της Κεφαλαίου.

Στη χρήση του 2022 ο όμιλος, που απασχολούσε 1.610 άτομα από 1.544 το 2021, εμφάνισε πωλήσεις 399,3 εκατ. ευρώ από 184,11 εκατ. ευρώ το 2021 (αύξηση 116,9%), που οφείλεται στην ενσωμάτωση των πωλήσεων της πρώην ΝΗΡΕΥΣ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ Α.Ε καθώς και στα έσοδα της θυγατρικής AVRAMAR EMΠΟΡΙΚΗ που ενσωματώθηκαν στο τέλος του 2021. Οι καθαρές ζημιές προ φόρων και χρηματοοικονομικών αποτελεσμάτων διαμορφώθηκαν στα 2,34 εκατ. ευρώ από ζημιές 975.135 ευρώ και οι καθαρές ζημιές στα 29,173 εκατ. ευρώ από ζημιές 5,551 εκατ. ευρώ το 2021.

Αλλά αυτά αποτελούν πλέον μακρινό παρελθόν. Τα προβλήματα διογκώθηκαν έτι περαιτέρω πέρυσι. Λόγω ανεπάρκειας σε κεφαλαίο κίνησης, η εταιρεία δεν ήταν σε θέση να ανταποκριθεί στις συμβατικές τους υποχρεώσεις που απορρέουν από τις δανειακές συμβάσεις, οι οποίες περιελάμβαναν αποπληρωμές κεφαλαίου και τόκων 29 εκατ. ευρώ. Ενώ κατεγράφη σημαντική μείωση του όγκου και των εσόδων. Γεγονός που επηρέασε αρνητικά την ταμειακή κατάστασή της, μειώνοντας τη ρευστότητα.

Επιπλέον η εταιρεία προχώρησε σε αναπροσαρμογή του προφίλ του ιχθυοπληθυσμού, με πώληση πλεονάζουσας βιομάζας (“excess biomass”) 1.658 τόνων, με ζημία 5,9 εκατ. ευρώ και θανάτωση (“culling”) 1.411 τόνων αποθέματος με ζημία 9,5 εκατ. ευρώ. Ενώ τον περασμένο Ιούνιο προχώρησε στην πώληση του κτηρίου και των εγκαταστάσεών της στο Κορωπί, έναντι τιμήματος 3,5 εκατ. ευρώ από την οποία συναλλαγή το κέρδος ανήλθε σε 0,3 εκατ. ευρώ.

Ποια είναι τα δάνεια της Avramar Ιχθυοκαλλιέργειες

Στις 25 Νοεμβρίου του 2019 «κλείδωσε» η τελική συμφωνία μεταξύ των τραπεζών και της Avramar Seafood S.L. για την εξαγορά του πλειοψηφικού πακέτου των εταιρειών Σελόντα και Νηρέας (πλέον Avramar Ιχθυοκαλλιέργειες). Δύο ημέρες μετά, στις 27 Νοεμβρίου του 2019, οι εταιρείες υπέγραψαν με τις δανείστριες τράπεζες νέες δανειακές συμβάσεις, οι όροι των οποίων ήταν οι εξής:

1. Κοινό Ομολογιακό Δάνειο 166,830 εκατ. ευρώ προς τη Σελόντα 10ετούς διάρκειας, με βασικό επιτόκιο Εuribor +3% συν 0,12 περιθώριο για τα πρώτα 4 χρόνια και ημερομηνία ολικής αποπληρωμής τον Νοέμβριο του 2029.

2. Κοινό Ομολογιακό Δάνειο 11,599 εκατ. ευρώ προς τη Σελόντα 10ετούς διάρκειας με αποπληρωμή τον Νοέμβριο του 2029 και βασικό επιτόκιο Εuribor +3% συν 0,12 περιθώριο για τα πρώτα 4 χρόνια.

3. Αναχρηματοδότηση δανείων 8,882 εκατ. ευρώ προς τη Σελόντα με 1η δόση τον Νοέμβριο του 2022 και τελευταία δόση τον Νοέμβριο του 2029. Με βασικό επιτόκιο σταθερό για τα πρώτα 4 έτη 3% ενώ για τα υπολειπόμενα Euribor +3% αυξανόμενο κατά 0,1% ανά έτος.

4. Κοινό Ομολογιακού Δανείου 122,098 εκατ. ευρώ στη Νηρεύς 10ετούς διάρκεια με ημερομηνία ολικής αποπληρωμής τον Νοέμβριο του 2029. Με βασικό επιτόκιο Εuribor +3% συν 0,12 περιθώριο για τα πρώτα 4 χρόνια.

5. Κοινό Ομολογιακό Δάνειο 24,999 εκατ. ευρώ προς τη Νηρεύς 10ετούς διάρκειας με ημερομηνία ολικής αποπληρωμής τον Νοέμβριο 2025. Με βασικό επιτόκιο Εuribor +3% συν 0,12 περιθώριο για τα πρώτα 4 χρόνια. Σκοπός του δανείου ήταν η αποπληρωμή υφιστάμενων δανείων.

6. Αναχρηματοδότηση δανείων συνολικής 6,119 εκατ. ευρώ προς τη Νηρεύς 6ετούς διάρκειας με ημερομηνία ολικής αποπληρωμής τον Νοέμβριο του 2025. Με βασικό επιτόκιο Εuribor +3% συν 0,12 περιθώριο για τα πρώτα 4 χρόνια.

7. Κοινό Ομολογιακό Δάνειο 5 εκατ. ευρώ προς τη Νηρεύς, για την κάλυψη των αναγκών που προκύπτει συνεπεία της Covid-19, 5ετούς διάρκειας με ημερομηνία ολικής αποπληρωμής το 2026. Με βασικό επιτόκιο Εuribor +2,8%.

8. Κοινά Ομολογιακά Δάνεια 90 εκατ. ευρώ (60 εκατ. ευρώ προς τη Σελόντα και 30 εκατ. ευρώ προς τη Νηρεύς). Οι εταιρείες προέβησαν σε σύναψη μετατρέψιμων ομολογιακών δανείων με τη μητρική τους AVRAMAR Seafood SL στις 27 Νοεμβρίου του 2019 χωρίς εξασφαλίσεις, μετατρέψιμο σε νέες ονομαστικές μετοχές. Το βασικό επιτόκιο δανεισμού είναι EURIBOR 6μήνου + 1,5%. Τα δάνεια δόθηκαν με αρχικό σκοπό την αποπληρωμή υφιστάμενων δανείων των εταιρειών ύψους 40 εκατ. ευρώ και για κεφάλαιο κίνησης.

9. Κοινό Ομολογιακό Δάνειο 17,5 εκατ. ευρώ που σύναψε στις 21 Δεκεμβρίου του 2022 για την κάλυψη των αναγκών που προκύπτει συνεπεία της Covid-19, 5ετούς διάρκειας με ημερομηνία ολικής αποπληρωμής το 2027. Με βασικό επιτόκιο Εuribor + 2,7%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v