Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Προσπάθεια να γυρίσει θετικό το εβδομαδιαίο πρόσημο

Με τζίρο-ψίχουλα, οι αγοραστές πασχίζουν να κρατήσουν την αγορά σε θετικό έδαφος σε εβδομαδιαία βάση, με τη βοήθεια της εικόνας στα διεθνή χρηματιστήρια. Προβληματίζει η έλλειψη ενδιαφέροντος στους μικρομεσαίους τίτλους. Κινήσεις FTSE25 σε στενά όρια.

Χρηματιστήριο: Προσπάθεια να γυρίσει θετικό το εβδομαδιαίο πρόσημο

Το θετικό κλίμα στα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια δείχνει να ευνοεί και την ψυχολογία των λίγων αγοραστών στο Χ.Α., με τους τελευταίους να διεκδικούν την τέταρτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για τον Γενικό Δείκτη, αλλά και το κλείσιμο υψηλότερα των 866,81 μονάδων, προκειμένου να αποφευχθεί η τέταρτη συνεχόμενη πτωτική εβδομάδα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, ο Γενικός Δείκτης έχει κινηθεί με θετικό πρόσημο, σημειώνοντας υψηλό στις 864,64 μονάδες (+0,76%), όμως οι ανοδικές μετοχές (59) δεν έχουν πάρει κάποια εντυπωσιακή διαφορά από τις πτωτικές (38), καθώς δεν δείχνουν διάθεση δραστηριοποίησης οι θεωρούμενες «Περιφερειακές Δυνάμεις».

Και αν η έλλειψη ενδιαφέροντος σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση δημιουργεί κάποιους σημαντικούς προβληματισμούς, αυτοί αυξάνονται ακόμα περισσότερο από τη συνεχιζόμενη συναλλακτική καχεξία.

Πιο συγκεκριμένα και λίγο πριν συμπληρωθούν οι πρώτες τρεις ώρες συναλλαγών, ο τζίρος μόλις και μετά βίας ξεπερνά τα 10 εκατ., από τα οποία το 1,7 εκατ. αφορά προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Με τα δεδομένα αυτά, ασφαλώς και δεν είναι λίγοι οι εγχώριοι αναλυτές που αναρωτιούνται μέχρι πού μπορεί να φτάσει η αργή ανοδική αντίδραση που επιχειρεί ο Γενικός Δείκτης του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, με δεδομένο ότι πλησιάζουμε και στο “peak” των θερινών διακοπών.

Σε κάθε περίπτωση και εφόσον το ενδιαφέρον περιορίζεται στα στενά όρια του FTSE25 και μάλιστα δεν είναι ισοβαρώς κατανεμημένο σε όλους τους θεωρούμενους δεικτοβαρείς τίτλους, αξίζει να σημειωθεί ότι με 556 τεμ. όγκο συναλλαγών παραμένει ο ΟΛΠ (+0,21%), με κάτω από 2.000 τεμ. οι ΕΧΑΕ (+0,65%) και Αεροπορία Αιγαίου (+0,78%) και κάτω από 5.000 τεμ. οι ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (+0,32%), Ελ. Πετρέλαια (+0,53%) και Σαράντης (+1,62%).

Με αρνητική, μέχρι στιγμής, μεταβολή οι Alpha Bank (-0,14%), Πειραιώς (-0,44%), ΟΠΑΠ (-0,09%), ΟΤΕ (-0,20%) και Τέρνα Ενεργειακή (-0,17%), ενώ από τους θετικούς πρωταγωνιστές ξεχωρίζουν Εθνική (+1,68%), Eurobank (+2,99%), ΔΕΗ (+1,22%), ΕΕΕ (+1,66%), ΕΥΔΑΠ (+1,57%), Jumbo (+1,54%) και Σαράντης (+1,62%).

Απόλυτη συναλλακτική άπνοια και στην Αγορά Παραγώγων, όπου στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης έχουν διακινηθεί μόλις 81 συμβόλαια.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v