Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ποια «βαριά χαρτιά» είναι σε κρίσιμη καμπή

Σε φάση διόρθωσης και πάλι Γενικός Δείκτης και FTSE Large Cap, με «βαρίδι» τις γεωπολιτικές ανησυχίες. Σε ποια επίπεδα συναντούν ισχυρές στηρίξεις τα «βαριά χαρτιά». Ποια περνούν σε υπερπουλημένα επίπεδα. Το μήνυμα του FT Mid.

Ποια «βαριά χαρτιά» είναι σε κρίσιμη καμπή

Παρά το δυναμικό ξεκίνημα του Αυγούστου και το ανοδικό σερί από τις 15 Ιουλίου και τα χαμηλά των 789 μονάδων έως τις 981 μονάδες στον Γενικό Δείκτη και την πορεία του FTSE Large Cap από τις 270 μονάδες έως το υψηλό των 335 (13 Αυγούστου), η αγορά βρίσκεται και πάλι σε φάση διόρθωσης.

Η πολεμική δυναμική στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και η επιστροφή του επενδυτικού ρίσκου στις αγορές με αφορμή τις εξελίξεις στη Συρία έχουν φορτίσει ιδιαίτερα το κλίμα και στην εγχώρια αγορά.

Παρότι ο Γενικός Δείκτης έχει αλλάξει τη βραχυχρόνια τάση του σε καθαρά πτωτική, όσο βρίσκεται σε επίπεδα άνω των 860 μονάδων η καθοδική κίνηση παραμένει στο πλαίσιο της διόρθωσης και η ανοδική συνέχεια μπορεί να έχει ακόμα μία ευκαιρία. Θεωρητικά, και αυστηρά σε τεχνικούς όρους πάντα, όσο ο δείκτης εξακολουθεί να είναι πάνω από τα χαμηλά των 831,74 μονάδων, στις 25 Ιουλίου, η αγορά μπορεί να ελπίζει σε διατήρηση της ανοδικής τροχιάς.

ΤΟ ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΔΕΙΚΤΗ 

 

Παράλληλα, ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης, παρότι πλησίασε επικίνδυνα το ψυχολογικό όριο των 300 μονάδων και έχασε τις 303 μονάδες όπου βρίσκεται ο ΕΚΜΟ των 55 ημερών, μπόρεσε να κλείσει πάνω από αυτά τα επίπεδα.

ΤΟ ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ FT 25 

 

Η αγορά πάντως αποκτά έντονο ενδιαφέρον, αφού για τις δεικτοβαρείς μη τραπεζικές μετοχές σημασία έχει το γεγονός ότι πολλές έχουν διορθώσει αισθητά από τα υπεραγορασμένα τους επίπεδα και κάποιες έχουν αρχίσει να εισέρχονται σε βραχυπρόθεσμο σημείο υπερπώλησης.

Ειδικότερα, ο ΟΤΕ διατήρησε τα 6,48 ευρώ που είναι το βραχυπρόθεσμο επίπεδο στήριξής του και επίσης από εκεί διέρχεται ο ΕΚΜΟ 55 ημερών. Αρκετά χαμηλότερα, όμως, υπάρχουν τα 5,65 ευρώ που είναι κρίσιμα για τον τίτλο. Η μετοχή του ΟΤΕ απέχει 12% από το υψηλό της τον Αύγουστο και είναι μόλις 2% πάνω από το χαμηλό της.

Για τον ΟΠΑΠ, η τιμής της μετοχής εισήλθε σε υπεραγορασμένα επίπεδα, ενώ δεν απέχει πλέον αρκετά από τον ΕΚΜΟ των 30 ημερών στα 7,04 ευρώ.

Η ΔΕΗ έκλεισε λίγο κάτω από τα 7 ευρώ και έχει πιεστεί περισσότερο σε σχέση με τα υπόλοιπα blue chips, ενώ η επόμενη κρίσιμη τιμή είναι τα 6,5 - 6,7 ευρώ.

Για τη Μέτκα, η πτωτική κίνηση επιταχύνθηκε και πλέον το ψυχολογικό όριο των 10 ευρώ είναι πιθανή στήριξη, αν και πιο σημαντικό επίπεδο θεωρείται το χαμηλό των 9,5 ευρώ (στις 15 Ιουλίου). Για τη Μυτιληναίος, τα 4 ευρώ αποτελούν ψυχολογικό στήριγμα, ενώ στα 3,94 ευρώ βρίσκεται το χαμηλό της 15ης Ιουλίου.

Στη Βιοχάλκο η πρώτη στήριξη τοποθετείται στα 4 ευρώ, λίγο πριν εισέλθει σε υπερπουλημένα επίπεδα, και έπειτα τα 3,9 ευρώ και παρακάτω τα 3,83 ευρώ.

Στα ΕΛ.ΠΕ. η κίνηση κάτω από τα 8 ευρώ και η αποκοπή οδήγησαν στα 7,02 ευρώ ανά μετοχή, όπου θα πρέπει να απορροφηθεί η προσφορά, διαφορετικά τα επόμενα επίπεδα με ενδιαφέρον είναι τα 6,8 και τα 6,5 ευρώ.

Η Jumbo «βρήκε» στήριξη πέριξ των 7,8 ευρώ, ενώ χαμηλότερα η στήριξη είναι στα 7,45 - 7,5 ευρώ.

Τέλος, για τη Motor Oil, κάτω από τα 7,08 ευρώ βρίσκεται η ισχυρή στήριξη των 6,8 ευρώ.

Παράλληλα όμως, σημαντικά δεικτοβαρείς τίτλοι έφθασαν και πάλι σε σημαντικά σημεία στήριξης. Η μετοχή του ΟΤΕ πραγματοποίησε χθες χαμηλό στα 6,54 ευρώ, ενώ στα 6,48 ευρώ είναι το χαμηλό στις 20 Αυγούστου. Ιδιαίτερα κρίσιμο επίπεδο για τη μετοχή είναι το χαμηλό των 5,65 ευρώ στις 16 Ιουλίου.

Πέραν όμως της υψηλής μεταβλητότητας στις τραπεζικές μετοχές, οι απώλειες έχουν αρχίσει να αυξάνονται και εκτός του δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης, στις μετοχές του FTSE/ASE Midcap όπως Σιδενόρ, Πλαστικά Θράκης, ΓΕΚ Τέρνα, Αττικής και Φουρλής.

Ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης έχει δώσει σήμα πώλησης και, χάνοντας και τη στήριξη των 1.000 μονάδων, ετοιμάζεται να τεστάρει την ισχυρή περιοχή στήριξης στις 950 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v