Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ποια blue chips… αξίζουν τα λεφτά τους

Η γρήγορη προσέγγιση των 1.000 μονάδων και πώς διαμορφώνονται τα δεδομένα στο ταμπλό. Ποιοι τίτλοι δείχνουν ελκυστικοί, πού τα θεμελιώδη μεγέθη σηκώνουν συζήτηση. Ο κίνδυνος υπερθέρμανσης, το μήνυμα του εξαμήνου και η στατιστική.

Ποια blue chips… αξίζουν τα λεφτά τους

Οι δύο βασικοί δείκτες του ελληνικού χρηματιστηρίου πραγματοποίησαν νέο υψηλό από τις αρχές Ιουνίου με αφορμή τις θετικές ειδήσεις από το μέτωπο της οικονομίας, αλλά και την προσδοκία ότι οι ξένοι επενδυτές βρίσκονται... ένα βήμα πιο κοντά στις ελληνικές μετοχές.

Ωστόσο, μετά τις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις και την εκτόξευση του όγκου των συναλλαγών πάνω από τα 125 εκατ. ευρώ, είναι υπαρκτός πλέον ο κίνδυνος... υπερθέρμανσης στις τιμές των μετοχών.

Μετά το σερί 6 στις 6 ανοδικές συνεδριάσεις, οι 1.000 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη βρέθηκαν προ των πυλών σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, ενώ ο δείκτης των ελληνικών blue chips τελεί υπό διαπραγμάτευση στις 340 μονάδες.

Αρκετοί τεχνικοί παρατηρητές φαίνεται πως περιμένουν κάποιου είδους διόρθωση, αφού το μίνι ράλι έχει οδηγήσει βραχυπρόθεσμα αρκετές από τις μετοχές-σηματωρούς σε υπεραγορασμένες περιοχές. Στον αντίποδα, μέρος της αγοράς εκτιμά ότι το Χ.Α. διαθέτει τις απαραίτητες συνθήκες για να συνεχίσει το ανοδικό κύμα, με στόχο νέα υψηλά, ίσως και πάνω από τις 1.150 μονάδες.

Υπάρχει όμως και ο αντίλογος: τα θεμελιώδη μεγέθη σε πολλές από τις κρίσιμες μετοχές δεν φαίνεται να αφήνουν πολύ χώρο για να κινηθούν ακόμα υψηλότερα, εκτός και αν αλλάξει κάτι στο τοπίο ή εισέλθουν καταλύτες στο σκηνικό, που για την ώρα η αγορά αγνοεί ή έχει υποτιμήσει.

Ωστόσο, και οι δύο πλευρές συμφωνούν με το ότι στην πορεία του χρηματιστηρίου από εδώ και πέρα ρόλο-κλειδί θα έχουν οι τράπεζες. Η βελτίωση της εικόνας του κλάδου, αλλά και το γεγονός ότι τα οικονομικά αποτελέσματα δείχνουν να αποκτούν κάποια ορατότητα κάνει τις μετοχές να κερδίζουν πόντους στο στοίχημα της ελληνικής ανάκαμψης.

Η πρώτη ομάδα

Οι μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης που ακόμα και σε αυτά τα επίπεδα τιμών διατηρούν την αποτίμησή τους σε «λογικά επίπεδα» είναι:

ΟΤΕ: Από το χαμηλό στις 28 Αυγούστου, σημειώνει άνοδο 18% ήδη και χθες έκανε πράξεις στο υψηλό έτους στα 7,8 ευρώ ανά μετοχή. Στο β' τρίμηνο οι προσαρμοσμένες ελεύθερες ταμειακές ροές ήταν στα 280 εκατ. ευρώ ή +13,2% σε σχέση με το α΄ τρίμηνο του 2013 και παράλληλα μειώθηκε ο τρέχων καθαρός δανεισμός σε επίπεδα 1,2 φοράς τα EBITDΑ. Ο καθαρός δανεισμός είναι πλέον στα 2.459 εκατ. ευρώ από 3.200 εκατ. πέρσι και η αποτίμηση της μετοχής στις 4 φορές σε όρους EV/EBITDA για φέτος.

ΔΕΗ: Στο +15% από τα 6,85 ευρώ, στο χαμηλό του Αυγούστου. Παρά την επιβάρυνση του μηχανισμού ανάκτησης μεταβλητού κόστους των μονάδων φυσικού αερίου τρίτων παραγωγών στα αποτελέσματα του β' τριμήνου, τα καθαρά κέρδη ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις, αν και το καθαρό χρέος της ΔΕΗ διαμορφώθηκε σε 4.609,6 εκατ. ευρώ στο α' εξάμηνο του έτους ή 19,87 ευρώ ανά μετοχή. Σε όρους EV/EBITDA στις 6-7 φορές η αποτίμηση.

MOTOR OIL: Στο +11% από το χαμηλό του Αυγούστου, παρότι οι εργασίες συντήρησης και η αρνητική επίδραση από την αποτίμηση των αποθεμάτων επιβάρυναν τα αποτελέσματα στο β΄ τρίμηνο, ενώ και τα καθαρά περιθώρια διύλισης μειώθηκαν κατά 35% σε ετήσια βάση, στα 26,8 δολάρια ανά μετρικό τόνο.

FOLLI FOLLIE GROUP: Μόλις 8% από το χαμηλό των 16 ευρώ, ενώ στο β' τρίμηνο εμφάνισε αυξημένες ταμειακές ροές από δραστηριότητες και καθαρό δανεισμό στα 123,5 εκατ. ευρώ από 613 εκατ. πέρσι. Ελκυστικό P/E στις 11 φορές και EV/EBITDA στις 8 φορές.

ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ, ΜΕΤΚΑ: Πέραν των καλών αποτελεσμάτων στο β' τρίμηνο του έτους, ο καθαρός δανεισμός του ομίλου ήταν μειωμένος στα 555 εκατ. ευρώ ή 23,5% σε σχέση με τις 31/12/2012 και για τη ΜΕΤΚΑ το ανεκτέλεστο υπόλοιπο ανήλθε στο 1,6 δισ. ευρώ. Οι δείκτες αποτίμησης ευνοούν τις δύο μετοχές με 6,5 φορές τα EBITDA φέτος.

ΕΥΔΑΠ: Απόδοση 14% από το χαμηλό, ενώ η αλλαγή του φορολογικού συντελεστή συνεχίζει να εκτινάσσει τα καθαρά κέρδη της εταιρείας. Τα προ φόρων κέρδη ήταν 13 εκατ. ευρώ στο β' τρίμηνο από 12,5 εκατ. πέρσι, ωστόσο οι ταμειακές ροές ήταν πολύ αυξημένες, στα 80,9 εκατ. ευρώ, γεγονός που επέτρεψε την αποπληρωμή δανείων 61 εκατ. ευρώ, μιας και οι απαιτήσεις από διάφορους ΟΤΑ μειώθηκαν στα 27,8 εκατ. ευρώ. Top pick πλέον της Eurobank Equities με τιμή-στόχο τα 7,6 ευρώ.

ΕΧΑΕ: Πολύ σημαντική βελτίωση τόσο στα έσοδα όσο και στα καθαρά κέρδη της εταιρείας και ταμείο 153 εκατ. ευρώ. Η ΕΧΑΕ κατέγραψε μη επαναλαμβανόμενο όφελος 40 εκατ. ευρώ από το delisting της ΕΕΕΚ και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Αντικρουόμενες οι απόψεις των αναλυτών για την τιμή-στόχο, αν και από το χαμηλό της τον Αύγουστο είναι +12%.

Η δεύτερη ομάδα

Οι μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης που φαίνεται να αποτιμώνται σε υψηλότερα επίπεδα είναι:

COCA COLA HBC: Συγκρίσιμα καθαρά κέρδη ύψους 127 εκατ. ευρώ το β' τρίμηνο και ταμειακές ροές 137 εκατ. ευρώ εμφάνισε η εταιρεία, ενώ η ίδια εκτιμά ότι θα παράγει ταμειακές ροές 1,3 δισ. ευρώ την περίοδο 2013-2015. Η αποτίμηση ωστόσο είναι μάλλον στο πάνω εύρος των αποτιμήσεων του κλάδου. Η απόδοσή της αγγίζει το +13% από το χαμηλό των 20 ευρώ στις 28 Αυγούστου.

ΟΠΑΠ: Οι ταμειακές ροές από λειτουργικές δραστηριότητες μειώθηκαν στο α' εξάμηνο στα 161,2 εκατ. ευρώ ή 55% χαμηλότερα από πέρσι, ενώ τα κέρδη του β' τριμήνου στα 28,4 εκατ. ευρώ έναντι 38,9 εκατ. στο α΄ τρίμηνο. Ο ΟΠΑΠ αποτιμάται πάνω από 10 φορές τα EBITDA του 2013.

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ: Τα σταθμισμένα EBITDA των βασικών δραστηριοτήτων κινήθηκαν 78% χαμηλότερα στα 21 εκατ. ευρώ από 197 εκατ. πέρσι, ενώ τα μεγέθη του ομίλου είναι επηρεασμένα από την πτώση στη ζήτηση. Το β' τρίμηνο ωστόσο ήταν χειρότερο από το α΄ τρίμηνο, με τις ζημίες σε επίπεδο τελικής γραμμής στα 62 εκατ. ευρώ. Το καθαρό χρέος του ομίλου είναι 1.802 εκατ. ευρώ. Η αποτίμηση για το 2013 μοιάζει απαιτητική.

ΤΙΤΑΝ: Καλύτερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών ήταν τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η Τιτάν για το β' τρίμηνο της χρήσης, κι η βελτίωση αποδίδεται κυρίως στην ανάκαμψη των κερδών από την αμερικανική αγορά. Επίσης, η εταιρεία κινείται στο ταμπλό του Χ.Α. κόντρα σε αποτιμήσεις και συστάσεις.

FRIGOGLASS: Αρνητικές καθαρές ταμειακές ροές 23 εκατ. ευρώ κυρίως λόγω του διπλασιασμού των εμπορικών και λοιπών απαιτήσεων. Συνολικά αδύναμα ήταν τα αποτελέσματα λόγω της μειωμένης ζήτησης σε μια σειρά αγορών, ωστόσο ήταν θετική η έκδοση του ομολόγου. Σε όρους EV/EBITDA η μετοχή είναι διαπραγματεύσιμη στις 5,5 φορές για φέτος, αλλά σε όρους P/E στις 21 φορές και +14% από το χαμηλό Αυγούστου.

ΣΩΛ. ΚΟΡΙΝΘΟΥ: Ακόμα ένα αδύναμο τρίμηνο για την εταιρεία, αφού η μείωση στα ΕΒΙΤDA κατά 70% συνδυάστηκε και με αρνητικές ταμειακές ροές 14,7 εκατ. ευρώ. Ο καθαρός δανεισμός αυξήθηκε περαιτέρω στα 52 εκατ. ευρώ από 29,7 εκατ. στο α΄ τρίμηνο του έτους. Η αποτίμηση της εταιρείας είναι αρκετά ανώτερη από τον μέσο όρο των εταιρειών του κλάδου.

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Με +15% στο ταμπλό από τα χαμηλά του Αυγούστου, ενώ ο καθαρός εταιρικός δανεισμός στο β' τρίμηνο ήταν στα 447,4 εκατ. από 513 εκατ. στο τέλος του 2012. Ωστόσο ο συνολικός δανεισμός του ομίλου διαμορφώθηκε στα 1.754,2 εκατ. ευρώ παραμένοντας στα ίδια επίπεδα µε το 2012. Από την άλλη, οι λειτουργικές ταμειακές ροές ήταν θετικές, στα 84,4 εκατ. ευρώ.

ΟΛΠ: Πολύ ικανοποιητικό ήταν και το β' τρίμηνο για την εταιρεία, ενώ το α' εξάμηνο του 2013 ήταν το καλύτερο μετά το 2007. Οι εκτιμήσεις για το γ΄ τρίμηνο του 2013 ευνοούν ακόμα καλύτερα μεγέθη τόσο στα έσοδα όσο και στην κερδοφορία, λόγω κρουαζιέρας. Η αποτίμηση ωστόσο παραμένει σε υψηλά επίπεδα.

ΒΙΟΧΑΛΚΟ: Από την αλλαγή του φορολογικού συντελεστή προέκυψε πρόσθετος αναβαλλόμενος φόρος επηρεάζοντας αρνητικά την κάτω γραμμή των αποτελεσμάτων. Ο συνολικός δανεισμός του ομίλου ανέρχεται στο 1,41 δισ. ευρώ και το ταμείο στα 96,5 εκατ. ευρώ.

ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ: Πιο αδύναμο τρίμηνο το δεύτερο, ωστόσο στο εξάμηνο η εταιρεία εμφάνισε βελτιωμένες ταμειακές ροές από τη λειτουργία της και προχώρησε σε αποπληρωμή δανείων 40,5 εκατ. ευρώ. Πολύ αυξημένα τα έσοδα και τα κέρδη, ενώ η συνολική εγκατεστημένη ισχύς του ομίλου ανέρχεται σε 507,5 MW, εκ των οποίων τα 266 MW στην Ελλάδα. Η αποτίμησή της σε όρους P/E και EV/EBITDA είναι υψηλότερη από αυτήν της αγοράς.

MIG: Υψηλή καθαρή θέση στο β' τρίμηνο του 2013, η οποία ανήλθε στο 1,59 ευρώ ανά μετοχή, αν και η βαθιά ύφεση της ελληνικής οικονομίας εξακολουθεί να επηρεάζει τα αποτελέσματα του ομίλου. Τα EBITDA ωστόσο από συνεχιζόμενες δραστηριότητες ανήλθαν στα 11,1 εκατ. ευρώ, αισθητά βελτιωμένα.

EUROBANK PROPERTIES: Με σημαντικό discount έναντι της εσωτερικής αξίας της, στα 10,15 ευρώ ανά μετοχή, συνεχίζει τη διαπραγμάτευσή της, ενώ τα διαθέσιμά της ανήλθαν στα 170 εκατ. ευρώ. Παρά τις ζημίες, τα έσοδα από ενοίκια αυξήθηκαν κατά 3% σε ετήσια βάση για πρώτη φορά μετά από 10 τρίμηνα και αυτό μπορεί να εκληφθεί ως η πρώτη ένδειξη σταθεροποίησης.

 

***Αναλυτικά τα αποτελέσματα 6μήνου για την υψηλή και τη μεσαία κεφαλαιοποίηση δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v